Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 19 d’agost del 2018

Divendres 17 d'agost: la tempesta ens torna a esquivar, però fa hissar la bandera vermella a la platja Gran

Cel amenaçador sobre la platja Gran de Palamós, el passat divendres 17 d'agost. Veiem bandera vermella per la presència d'aparat elèctric. Al fons de la imatge també s'aprecia el creuer Seabourn Encore amarrat al moll Fèlix Ribera.

El passat divendres 17 d'agost hi va haver una acusada inestabilitat atmosfèrica. El pas d'un marcat tàlveg d'aire fred en altura, amb isotermes de -12 a -13 ºC a 500 hPa, va fer crèixer potents núvols de tempesta al prelitoral i a l'interior de Girona, i descarregaren forts ruixats en diferents sectors., inclús, hi van haver algunes calamarsades. No obstant això, les tempestes es van quedar aturades a pocs quilòmetres de la costa del Baix Empordà, degut a la presència de vent de component sud-oest en altura.
A Palamós, tot i que a partir del migdia es va poder veure un cel de grop, amb el típic vent descendent que precedeix la tempesta, juntament amb algunes descàrregues elèctriques a l'horitzó, tan sols es va escapar alguna roina inapreciable.
Així mateix, encara que no va ploure i els llamps queien a certa distància de la nostra vila, la situació de tempestes amb aparat elèctric va fer hissar la bandera vermella a la platja Gran, la qual va quedar buida de banyistes durant una bona estona. En aquest sentit, més val prevenir que curar, ja que restar a la platja o dins l'aigua durant una tempesta elèctrica, és una acció molt perillosa. Cal recordar que en anteriors ocasions i en altres poblacions, hi han hagut accidents amb ferits de diversa consideració i víctimes mortals, degut a la caiguda de llamps a les platges.

Mapa de llamps del passat divendres 17 d'agost. Veiem abundant aparat elèctric a Catalunya i també relativament a prop de Palamós. 

Malgrat que a Palamós no es va recollir precipitació apreciable, en altre indrets de la comarca hi van caure alguns ruixats una mica destacables, sobretot cap al nord i a l'interior. També cal fer esment que des de la vila plamosina es veia la caiguda d'importants cortines de precipitació sobre les Gavarres, en els sectors de Romanyà de la Selva, el Mas Nou i cap al Puig d'Arques.

Dades de precipitació recollida al Baix Empordà el passat divendres 17 d'agost, segons Meteocat i Meteoclimatic:

Monells 14,3 mm., La Bisbal d'Empordà 5,7 mm., Verges 4,8 mm., Les Olives 4,4 mm., La Tallada d'Empordà 3,8 mm., Sobrestany 0,8 mm., Bellcaire d'Empordà 0,8 mm., Calonge 0,7 mm., Torroella de Montgrí 0,2 mm. 

Animació de les imatges del radar meteorològic del passat divendres 17 d'agost. Veiem com les precipitacions no van afectar el litoral del Baix Empordà. Entre això i la tramuntana que ha bufat, es pot afirmar que el sòl i la vegetació de cicle curt presenten molt poca humitat, un fet que augmenta el perill d'incendi a la nostra zona més propera.

Més dades meteorològiques del passat divendres 17 d'agost del 2018 a Palamós., temperatura màxima 26,4 ºC, mínima 21,5 ºC. Estat del cel molt variable., durant el matí vàrem tenir un temps assolellat, amb de 1/8 a 4/8 Ci, Ac i As., a partir del migdia va arribar una gran enclusa i es formaren alguns cúmuls, amb de 4/8 a 6/8 Ci, As i Ac, a més de 2/8 a 4/8 Cu., al migdia-tarda caiguda d'alguna roina, trons llunyans i molta negror cap a l'interior, amb de 2/8 a 7/8 Cb, Cu, juntament amb 4/8 o 6/8 As i Ac, alguns mammatocúmuls., a la tarda-vespre aparició d'alguna escletxa de sol, amb de 4/8 a 7/8 As i Ac, juntament amb 3/8 o 4/8 Cu i Sc.
Vent: fins les 10:00h hi va haver vent en calma o vent del NO i SO, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del E i ENE, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 14:00h bufà vent del O, OSO, ONO i NO, a 20-25 km/h de mitjana., a partir de les 15:30h s'aprecià vent del NO, ONO, O i OSO, a 15 km/h de mitjana., a partir de les 16:30h s'observà vent del O, ONO i NO, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 21:30h vent de direcció N, NNO i NO, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de les 23:30h va bufar vent del N i NNO, a 15-20 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 47 km/h ONO.
Estat de la mar amb mar plana o arrissada a primeres hores del dia, i marejol al migdia i a la tarda, nombrosos blancalls al migdia-tarda., mar endins hi havia de maror a forta maror (onatge sig. de 0,7 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 1,64 metres a les 12:00h, de 1,77 metres a les 18:00h i de 1,99 metres a les 23:00h)., alçada màxima de l'onatge 2,81 metres a les 13:00h i a les 23:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1017hPa, mínima 1013hPa. Humitat relativa màxima 87%, mínima 57%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

El creuer Seabourn Encore amarrat al moll Fèlix Ribera, el passat divendres 17 d'agost a les 14:30h. Vegeu notícia de Ràdio Palamós. Fixeu-vos en els blancalls aixecats pel vent de grop que bufà durant una bona estona, arribant a enregistrar-se una ratxa màxima de 47 km/h ONO.

Cel de grop i cortines de precipitació al fons de la imatge, el passat divendres 17 d'agost a les dues de la tarda. Font: http://palamos.cam

Si fem l'habitual repàs més o menys exhaustiu a la temperatura màxima, en aquest cas a la registrada el passat divendres 17 d'agost al Baix Empordà, es veu com aquesta va variar molt poc respecte el dijous i, a més, els canvis van ser dispars.
Per exemple, a Castell d'Aro la temperatura màxima va descendir 0,9 ºC respecte el dia anterior, a La Bisbal d'Empordà no va canviar i a La Tallada d'Empordà va pujar 0,3 ºC.
A Palamós baixà 0,5 ºC.
En aquest sentit, els 32,1 ºC registrats a Sobrestany van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 26,4 ºC de Palamós van ser la màxima més baixa.

Finalment, la temperatura mínima va tenir comportaments a l'alça en totes les estacions meteorològiques.
A Monells la mínima va pujar 2,4 ºC respecte el dia abans, a Torroella de Montgrí pujà 1,8 ºC i a Castell d'Aro va ascendir 0,5 ºC.
A Palamós ascendí 0,9 ºC.
Els 17,8 ºC que hi van haver a Monells foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 21,5 ºC de Palamós es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat divendres 17 d'agost al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 31,7 ºC (17,8 ºC)., La Bisbal d'Empordà 31,1 ºC (18,4 ºC)., La Tallada d'Empordà 30,3 ºC (18,1 ºC)., Torroella de Montgrí 29,6 ºC (18,3 ºC)., Castell d'Aro 29,5 ºC (18,9 ºC). 

Recull fotogràfic del passat divendres 17 d'agost, amb cel de grop, el creuer Seabourn Encore i bandera vermella a la platja Gran de Palamós