La setmana passada vaig poder filmar el moviments ràpids d'una bonica escolopendra al massís de les Gavarres.
Aquest insecte meravellós, anomenat escolopendra (Scolopendra cingulata), és una espècie de miriàpode de la classe dels quilòpodes, i l'espècie d'escolopendromorf més comuna a l'àrea mediterrània.
Presenta bandes de color negre i groc-daurat alternades. Arriba a mesurar entre 10 i 15 cm, fet que la fa una de les espècies més petites dins la família dels escolopèndrids.
Són similars als litobiomorfs, també coneguts com a centcames, dels quals es diferencien per posseir de 21 a 23 parells de potes. Com la resta de quilòpodes, el primer segment del tronc té un parell d'ullals verinosos, anomenats forcípules, que són el primer parell de potes modificat en grans ungles associades a una glàndula verinosa, que usen per a defensar-se i per a capturar i paralitzar les preses i per tant, actuen com a peces bucals addicionals.
Els escolopendromorfs, com la resta de quilòpodes, són depredadors que cacen petits animals, en general altres artròpodes i en ocasions també petits llangardaixos. Les preses són capturades pel darrer parell de potes, proveït de fortes espines i ungles; tot seguit, girant el cos, li claven les forcípules, que injecten verí que les paralitza o les mata; el verí conté histamina, acetilcolina, proteïnes (que actuen com a toxines) i diversos enzims. Als Països Catalans, l'espècie més gran i perillosa és l'escolopendra (Scolopendra cingulata), però, malgrat que la seva mossegada és molt dolorosa, sovint s'han exagerat els efectes de la seva picada i en cap cas és mortal.
Presenta una distribució àmplia, es troba al llarg de tot el sud d'Europa i al voltant de la mar Mediterrània, en països com Portugal, Espanya, França, Itàlia i Grècia, així com en parts d'Àfrica del Nord. També es troba a l'Índia.
Scolopendra cingulata és un animal excavador, que prefereix la foscor i llocs humits com la part inferior de troncs caiguts i del llit de fulles.