Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 23 de setembre del 2018

Avui diumenge ha començat la tardor astronòmica


Avui diumenge 23 de setembre, a les tres i cinquanta-quatre minuts de la matinada, ha començat la tardor astronòmica. Aquesta estació durarà 89 dies i 20 hores, i acabarà el 21 de desembre amb el començament de l'hivern.
Els inicis de les estacions tenen lloc quan la Terra es troba en una determinada posició en la seva òrbita al voltant del Sol. En el cas de la tardor, el seu inici es dona quan el centre del Sol, vist des de la Terra, creua l'equador celeste en el seu moviment aparent cap al sud. Quan això succeeix, la durada del dia i la nit pràcticament coincideixen, i aquesta circumstància també s'anomena equinocci de tardor. Quan a l'hemisferi nord comença la tardor, a l'hemisferi sud comença la primavera.

D'altre banda, l'inici de la tardor és l'època de l'any on el dia s'escurça més ràpidament. A les latituds de la península Ibèrica, el Sol surt pels matins més d'un minut més tard que el dia anterior, i a la tarda es pon més d'un minut abans. Per això, a l'inici de la tardor, el temps en què el Sol està per sobre de l'horitzó es redueix en gairebé tres minuts cada dia.
Així mateix, al llarg de la tardor no hi haurà cap eclipsi.

Si volem observar els planetes, Mart i Saturn seran visibles tota la tardor després de la posta de Sol, a més, Júpiter es veurà fins a mitjans de novembre. A l'alba es veurà Venus a partir del novembre i Júpiter es veurà a partir del desembre.

La primera lluna plena de la tardor tindrà lloc el 25 de setembre, i les dos següents succeiran el 24 d'octubre i el 23 de novembre. Les llunes noves de la tardor tindran lloc el 9 octubre, el 7 de novembre, i el 7 de desembre.

La primera pluja de meteors important de la tardor és la de les Dracònides, el màxim es dona cap al 8 d'octubre. Una altra pluja de meteors popular a la tardor és la de les Leònides, amb un màxim cap el 17 de novembre, la qual ocasionalment arriba a ser molt intensa. No obstant això, la pluja més intensa de la tardor sol ser la de les Gemínides i el seu màxim es produeix al voltant del 14 de desembre.

Al voltant de l'estrella Polar es veuran al llarg de la nit el Cigne, Cassiopea, l'Óssa Menor i la Girafa. Les constel·lacions eclíptiques visibles en aquest període van de Capricorn a Verge. Per sobre de l'eclíptica hi destacaran Pegàs i Andròmeda; per sota, la Balena i Orió, així com les estrelles Sirius i Proció.

Com és habitual, l'horari d'estiu acaba el darrer diumenge d'octubre. A les 3 de la matinada hora peninsular del diumenge 28 d'octubre, s'haurà d'endarrerir el rellotge fins a les 2. Aquest dia, per tant, tindrà oficialment una hora més.
Atenció! Cal remarcar que aquesta podria ser l'última vegada que canviem l'horari d'estiu per l'horari d'hivern, ja que l'any vinent podria quedar establert l'horari d'estiu de manera definitiva. Això podria ser quan canviem d'hora el 31 de març del 2019, depenent de la decisió que prengui el Consell de la Comunitat Europea.