Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 9 de setembre del 2018

Divendres 7 de setembre: més fresca de nit i nuvolades inofensives

Temps assolellat a la badia de Palamós i arribada d'una altre enclusa de tempesta, el passat divendres 7 de setembre a les 15:00h. Font: http://palamos.cam

Les nits tropicals han anat clarament a la baixa en les darreres setmanes al Baix Empordà, i ja només apareixen de forma esporàdica en alguns punts concrets, sobretot a l'interior dels nuclis urbans.
La matinada del passat divendres 7 de setembre va ser força fresca. A la nostra vila es va enregistrar una mínima de 17,2 ºC a La Fosca i 17,9 ºC al nucli antic de Palamós, a més, la mínima més baixa comarcal foren els 14,6 ºC de Monells, la qual cosa feia imprescindible l'ús de roba d'abric per sortir al carrer en hores nocturnes i a primera hora del matí.
El descens del mercuri va estar propiciat per una manca patent de vent, el cel estrellat i l'entrada d'un xic d'aire fresc.
Pel que fa a la temperatura màxima, aquesta va notar un tímid ascens respecte el dia anterior, sense excepcions.

L'absència de nit tropical va estar acompanyada per la permanència d'una certa inestabilitat atmosfèrica, però sense més conseqüències, ja que a diferència del dia anterior, en aquesta ocasió no es va recollir precipitació apreciable. No obstant això, a la vila palamosina es va veure caure alguna roina que quedà marcada al terra de forma efímera, poc abans de la mitjanit.
D'altre banda, una vegada més, al llarg de la tarda ens van arribar algunes encluses de tempesta que taparen el cel i també es veieren alguns Cumulonimbus i Cumulus congestus a la llunyania, especialment cap a l'horitzó oest, sud-oest i nord-oest.

Temps assolellat, núvols mitgencs i la mar molt tranquil·la, el passat divendres 7 de setembre a les 15:21h. Font: càmera web del Club Nàutic Costa Brava (Palamós). 

Més dades meteorològiques del passat divendres 7 de setembre del 2018 a Palamós., temperatura màxima 25,8 ºC, mínima 17,9 ºC (17,2 ºC a La Fosca). Estat del cel amb molta variabilitat., a primera hora del dia s'observaren 4/8 Sc i St., al llarg del matí temps assolellat acompanyat per intervals nuvolosos, amb de 2/8 a 4/8 Cu, Sc i St., al migdia s'aprecià l'arribada d'encluses, amb de 2/8 a 5/8 Ac, As i Ci, a més de 2/8 a 3/8 Cu, Sc i St., a la tarda van aparèixer més encluses, amb de 3/8 a 4/8 Cu, Sc i St, juntament amb de 4/8 a 6/8 As i Ac.
Vent: fins les 11:00h hi va haver vent del NO, ONO, O, OSO i N, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de llavors vent del SE, ESE, E i ENE, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 17:30h bufà vent del SE, SSE i S, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 20:00h s'aprecià vent del S, SSO i SO, a 5 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 21 km/h E.
Estat de la mar amb mar arrissada., mar endins hi havia de forta maror a maror (onatge sig. de 1,52 metres a les 05:00h davant del cap de Begur, de 1,05 metres a les 08:00h, de 0,94 metres a les 12:00h i de 0,47 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 2,19 metres a les 03:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1017hPa, mínima 1013hPa. Humitat relativa màxima 86%, mínima 58%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Cúmuls en creixement i clarianes, el passat divendres 7 de setembre al matí. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni). 

Si fem l'habitual repàs més o menys exhaustiu a la temperatura màxima, en aquest cas a la registrada el passat divendres 7 de setembre al Baix Empordà, es veu com aquesta va ascendir amb més o menys empenta respecte el dijous.
Per exemple, a Torroella de Montgrí la temperatura màxima va pujar 1,7 ºC respecte el dia anterior, a Castell d'Aro pujà 1,1 ºC i a La Tallada d'Empordà ascendí 0,5 ºC.
A Palamós va ascendir 1,2 ºC.
En aquest sentit, els 29,8 ºC registrats a Calonge van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 24,8 ºC de Sant Feliu de Guíxols van ser la màxima més baixa.

Finalment, la temperatura mínima va descendir lleugerament en totes les estacions meteorològiques, respecte el dia abans.
A La Tallada d'Empordà la mínima va baixar 1,5 ºC respecte el dijous, a Torroella de Montgrí baixà 1,1 ºC i a La Bisbal d'Empordà descendí 0,6 ºC.
A Palamós varem tenir una mínima 2,3 ºC més baixa.
Els 14,6 ºC que hi van haver a Monells foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 17,9 ºC de Sant Feliu de Guíxols i de Palamós es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat divendres 7 de setembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 28,7 ºC (15,0 ºC)., Torroella de Montgrí 28,0 ºC (15,8 ºC)., La Tallada d'Empordà 28,0 ºC (15,0 ºC)., Castell d'Aro 27,6 ºC (15,6 ºC)., Monells 27,6 ºC (14,6 ºC).