Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 21 de setembre del 2018

Dimecres 19 de setembre: la temperatura torna a pujar i la gent s'acosta a la platja

Temps assolellat a la platja de la Fosca i alguns banyistes aprofitant la bonança que hi havia el passat dimecres 19 de setembre a primeres hores de la tarda.

Després del breu canvi de temps que vàrem tenir el dimarts, el passat dimecres 19 de setembre es va recuperar la típica bonança que sol aparèixer durant el present mes.
El temps assolellat va permetre una clara pujada de la temperatura respecte el dia anterior, sobretot cap a l'interior de la comarca, però a Palamós vàrem tenir una màxima 0,1 ºC més baixa que la del dimarts, a causa del vent de component est i nord-est que va bufar a uns 10-15 km/h entre les 13:00h i les 17:00h, ratxa màxima 27 km/h.
Aquest vent, a part de mantenir a ratlla la temperatura a la badia palamosina, també va aixecar marejol en el indrets exposats a llevant.
Si ens centrem en els llocs on la temperatura màxima va pujar, trobem l'exemple de Monells. En aquesta localitat baix-empordanesa de l'interior hi va haver una màxima 3,0 ºC més elevada (dimarts 25,8 ºC i dimecres 28,8 ºC).

Pel que fa a la temperatura mínima, s'ha de destacar que els valors van pujar lleugerament a tot arreu respecte el dia anterior.
A la nostra vila ens vàrem salvar de patir una nit tropical per tan sols una dècima, ja que la mínima fou de 19,9 ºC al nucli antic de Palamós. L'únic indret de la comarca (segons Meteocat i Meteoclimatic) que tingueren una nit tropical va ser Sant Feliu de Guíxols, amb una mínima de 20,2 ºC)
 
Sens dubte, la recuperació de la temperatura i l'ambient assolellat van fer que nombrosos banyistes s'acostessin cap a les platges, tal com podeu veure a les fotos que vaig fer a La Fosca.
La bonança de les darreres jornades coincideix amb una temperatura superficial de l'aigua del mar que es troba al voltant dels 23 o 24 ºC a la nostra zona, un fet que permet banyar-se de forma agradable. Malgrat tot, els sediments arrossegats pel ruixat que va caure el dia abans i la presència d'una mica d'onada de direcció est, van fer que l'aigua es mantingués una mica tèrbola a la platja de la Fosca. 

Aquesta bonança, amb temps assolellat i calor de gairebé estiu a les hores centrals de la jornada, s'ha de mantenir almenys fins diumenge que ve. A partir del dilluns al vespre es podria establir una circulació meridiana que ens portés una massa d'aire molt més fresca, amb vents del nord i amb possibilitats que l'atmosfera s'inestabilitzi entre el dimarts al vespre i el dimecres.

Mapa de temperatura superficial de l'aigua del mar del passat dimecres 19 de setembre. Veiem que les aigües de la badia de Palamós presenten una temperatura d'entre 23 i 24 ºC.

Temps assolellat a La Fosca, el passat dimecres 19 de setembre a primeres hores de la tarda.

Més dades meteorològiques del passat dimecres 19 de setembre del 2018 a Palamós., temperatura màxima 24,9 ºC, mínima 19,9 ºC (18,2 ºC a La Fosca)., xafogor elevada.
Estat del cel dominat pel sol., a primeres hores del matí s'observaren 4/8 Cu, Sc i St, boira a les Gavarres., abans del migdia encara es van mantenir alguns cúmuls força gruixuts, sobretot cap a la meitat oest i interior, amb de 3/8 a 4/8 Cu mediocris i algun congestus., a partir del migdia i durant la tarda domini absolut de l'astre rei, amb de 0/8 a 2/8 Sc i St, a més de 0/8 a 2/8 Ci.
Vent: fins les 10:00h hi va haver vent del N, NO, NNO, NNE i NE, a 5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent de direcció N, NNO, NNE i NE, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 13:00h bufà vent del NE, ENE, NNE i E, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de les 17:00h vent de direcció NE, ENE i E, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 18:00h va aparèixer vent del SE, SSE, S i SSO, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de les 22:00h vent en calma o vent del SO i OSO, a 2 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 27 km/h E.
Estat de la mar amb marejol., mar endins hi havia marejol o un xic de maror (onatge sig. de 0,47 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,59 metres a les 12:00h i de 0,35 metres a les 18:00h).
Pressió atmosfèrica màxima 1020hPa, mínima 1017hPa. Humitat relativa màxima 95%, mínima 79%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Marejol a Sa Tamardia, el passat dimecres 19 de setembre a primeres hores de la tarda. 

En relació a les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dimecres 19 de setembre al Baix Empordà, es veu com els registres van tenir comportaments a l'alça a la major part de localitzacions.
Per exemple, a Monells la màxima va ascendir 3,0 ºC respecte el dia anterior, a La Bisbal d'Empordà ascendí 2,9 ºC i a Castell d'Aro va pujar 1,5 ºC. A Palamós hi va haver una excepció, amb una màxima 0,1 ºC més baixa.
En aquest sentit, els 29,4 ºC de Calonge van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 24,9 ºC de Palamós foren la màxima més baixa.

Per altre banda, la temperatura mínima va pujar lleugerament en totes les estacions meteorològiques consultades.
Així doncs, a Monells la mínima va ascendir 1,4 ºC respecte el dimarts, a La Bisbal d'Empordà ascendí 0,8 ºC i a Torroella de Montgrí pujà 0,2 ºC.
A Palamós va pujar 0,3 ºC.
Els 16,2 ºC que hi van haver a Torroella de Montgrí van ser la mínima més baixa de la jornada, en canvi, els 20,2 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dimecres 19 de setembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 29,0 ºC (16,8 ºC)., Monells 28,8 ºC (16,4 ºC)., La Tallada d'Empordà 28,5 ºC (16,4 ºC)., Castell d'Aro 27,9 ºC (18,2 ºC)., Torroella de Montgrí 26,9 ºC (16,2 ºC).

Més fotos del passat dimecres 19 de setembre, amb temps assolellat, marejol i alguns banyistes a la platja de la Fosca