Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 26 de maig del 2019

Dijous 23 de maig: una mar tranquil·la, calitja i màximes de 25 ºC

Temps assolellat, la mar molt tranquil·la i aigües cristal·lines, el passat dijous 23 de maig al migdia. Imatge captada des de la platja d'en Pere Grau.

El passat dijous 23 de maig va ser un altre dia per anar amb mànigues de camisa al centre de la jornada.
Un cop més, l'eleva insolació que vàrem tenir fins a mitja tarda i la presència d'una massa d'aire notablement càlida a uns 1.500 metres d'alçada, amb isotermes de 13,0 ºC a 850 hPa, segons el radiosondatge de Barcelona de les 13:00h, van marcar clarament l'evolució del mercuri. No obstant això, a diferència del dia anterior, en aquesta ocasió el vent de garbí va entrar tard, a partir de les 17:00h. També cal ressaltar que el vent va ser més fluix i el cel es va enterenyinar amb alguns núvols alts.
Aquests tres factors provocaren que la temperatura màxima baixés un xic respecte el dia anterior, però encara es van enregistrar diversos valors de 25 ºC. Per exemple, a Monells van tenir 25,2 ºC, a Les Olives també 25,2 ºC, a La Bisbal d'Empordà 24,6 ºC i a Sobrestany 24,5 ºC.
A la nostra vila, la manca de garbí va fer que la temperatura màxima pogués pujar lleugerament respecte el dijous, la qual cosa ens deixà 23,1 ºC al passeig del Mar i 20,2 ºC al nucli antic de Palamós.
Pel que fa a la temperatura mínima, aquesta va pujar lleugerament en alguns punts, respece el dia abans, o bé es va mantenir sense canvis.

D'altra banda, l'absència de vent al matí i al migdia, unit a la manca de mar de fons, ens va deixar una mar molt tranquil·la fins a mitja tarda, així com unes aigües molt transparents. Quan va entrar el garbí, a partir de les 17:00h més o menys, es va aixecar marejol.
També cal remarcar la presència de calitja, la qual cosa difuminava una mica el paisatge que envolta la badia de Palamós. 

Finalment, s'ha d'esmentar que a partir de mitja tarda i especialment al vespre, es va poder apreciar un augment molt important dels núvols alts i mitjans, fins que acabaren tapant el cel. Aquests núvols i els deixants dels avions que es van veure a primeres hores del dia, ens indicaven el canvi de temps que havia d'arribar el divendres en forma de quatre gotes.

Temps assolellat, la mar molt tranquil·la i malva gran florida (Lavatera arborea L.), el passat dijous 23 de maig al migdia. Imatge captada des de la Punta del Molí.

Més dades meteorològiques del passat dijous 23 de maig del 2019 a Palamós., temperatura màxima 20,2 ºC (23,1 ºC al passeig del Mar), mínima 14,1 ºC (12,9 ºC al passeig del Mar).
Estat del cel dominat pel sol fins a mitja tarda., durant el matí s'observaren de 2/8 a 4/8 Ci, Cs i deixants dels avions, a més de 0/8 a 1/8 Cu., a la tarda van aparèixer de 2/8 a 7/8 Ci, Cs, As i Ac, a més de 0/8 a 2/8 Cu i Sc, calitja.
Vent: fins les 10:30h hi va haver vent en calma., a partir de llavors vent del E, ENE, ESE i SE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 17:00h bufà vent del S, SSO i SSE, a 10-15 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 27 km/h S.
Estat de la mar amb mar plana o arrissada al matí i al migdia, marejol a la tarda., mar endins hi havia marejol (onatge sig. de 0,35 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,23 metres a les 12:00h i de 0,23 metres a les 18:00h).
Pressió atmosfèrica màxima 1017 hPa, mínima 1014 hPa. Humitat relativa màxima 93 %, mínima 61 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Temps assolellat i alguns núvols alts, el passat dijous 23 de maig al migdia. Imatge captada des del far de Palamós.

Temps assolellat i flors de donzell de mar o cinerària (Senecio cineraria DC.) en primer pla, el passat dijous 23 de maig al migdia.

Si fem l'habitual repàs general a la temperatura màxima, en aquest cas a la registrada el passat dijous 23 de maig al Baix Empordà, podem observar que va tenir comportaments dispars segons l'indret que analitzem.
Per exemple, a Torroella de Montgrí la temperatura màxima va baixar 2,3 ºC respecte el dia abans i a La Tallada d'Empordà va descendir 1,8 ºC, per contra, a Monells pujà 0,3 ºC i a Castell d'Aro ascendí 0,1 ºC.
A Palamós hi va haver una màxima 0,8 ºC més elevada.
En aquest sentit, els 25,2 ºC registrats a Monells i a Les Olives van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 20,2 ºC de Palamós van ser la màxima més baixa.

Finalment, la temperatura mínima o bé va pujar un xic respecte el dimecres, o bé es va mantenir igual.
A La Tallada d'Empordà la mínima va pujar 1,6 ºC respecte el dia abans i a Monells va ascendir 1,3 ºC, per contra, a Torroella de Montgrí i a La Bisbal d'Empordà no va variar.
A Palamós ascendí 1,0 ºC.
Els 8,9 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 14,8 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dijous 23 de maig al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 25,2 ºC (8,9 ºC)., La Bisbal d'Empordà 24,6 ºC (9,7 ºC)., Torroella de Montgrí 23,7 ºC (11,2 ºC)., La Tallada d'Empordà 23,5 ºC (11,5 ºC)., Castell d'Aro 22,9 ºC (12,2 ºC).

Tres fotos més del passat dijous 23 de maig