Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 15 de maig del 2019

Diumenge 12 de maig: tramuntanada i bona visibilitat, amb vistes des del Puig Cabrer

La tramuntana i la baixa humitat relativa deixaren una excel·lent visibilitat el passat diumenge 12 de maig. Imatge captada des del Puig Cabrer (131 msnm), Calonge. Al fons veiem Palamós i Sant Antoni de Calonge. 

El passat diumenge 12 de maig vàrem veure com la tramuntana intensa prenia el relleu a la pluja caiguda el dissabte.
El solc d'aire fred que ens va creuar durant el dia anterior, va obrir les portes a una nova tramuntanada, la qual va coincidir amb la jornada dominical per segona vegada consecutiva.
L'establiment d'un marcat gradient isobàric entre l'anticicló que hi havia centrat sobre les Illes Britàniques, amb un màxim de 1037 hPa en el seu centre, i la pertorbació que hi havia centrada sobre Itàlia, amb un mínim de 1007 hPa, va desencadenar una clara situació de nord al golf de Lleó.
A Palamós vàrem tenir una tramuntanada que assolí uns 30-40 km/h de mitjana en el seu punt àlgid, ratxa màxima 82 km/h. Pel que fa a l'estat de la mar, tal com succeix habitualment, en el nostre sector costaner hi havia marejol, però a poca distància de terra s'observaren molts blancalls i major alteració marítima.
Així mateix, mar endins, el temporal marítim era molt remarcable. La tramuntanada va aixecar maregassa, amb una alçada significant de l'onatge de 3,52 metres a les 23:00h al davant del cap de Begur. L'alçada màxima de l'onatge assolí 5,39 metres a les 17:00h en aquest punt del golf de Lleó.   

Ratxes de vent del nord enregistrades el passat diumenge 12 de maig, segons Meteocat i Meteoclimatic:

Portbou 118 km/h., Pantà de Darnius-Boadella 99 km/h., Llançà 97 km/h., Navata 87 km/h., Figueres 85 km/h., La Jonquera 85 km/h., Castelló d'Empúries 84 km/h., Torroella de Montgrí 84 km/h.

D'altra banda, les precipitacions del dissabte, el vent intens i la disminució del grau d'humitat relativa, amb un mínim del 27 %, van provocar que la visibilitat del paisatge fos excel·lent.
Els dies com aquests són ideals per pujar a algun mirador i copsar tots els detalls del paisatge que ens envolta.
Les imatges que podeu veure foren captades des del Puig Cabrer (131 msnm). Aquesta modesta elevació situada al municipí veí de Calonge i Sant Antoni, és un magnífic mirador d'aquesta població, especialment el mar de vinyes i oliveres que poblen la vall i el pla de Calonge, amb les Gavarres i el mar Mediterrani com a teló de fons.
També podem apreciar Palamós a la part esquerra de la foto que obre aquest article i en altres fotos de més avall.

Malauradament, aquest puig i l'entorn proper foren afectats greument pel devastador incendi que començà a Vall-llobrega el 16 de març de l'any 2014, amb un total de 359 hectàrees cremades repartides entre els tres termes municipals de Calonge, Palamós i Vall-llobrega.
Actualment encara podem veure l'esquelet carbonitzat de molts arbres (sobretot pins pinyoners i pins blancs), però la natura de mica en mica es va recuperant i algunes espècies d'arbres i arbusts han rebrotat, com per exemple les alzines sureres o els càdecs, o bé han tornat a nèixer a partir de llavors, com per exemple les estepes o els pins.

Cel ras, una vinya de Calonge en primer pla i el Puig Cabrer al fons de la imatge, el passat diumenge 12 de maig.

Mapa de pressió en superfície del passat diumenge 12 de maig. Veiem la situació abans descrita.

Més dades meteorològiques del passat diumenge 12 de maig del 2019 a Palamós., temperatura màxima 22,7 ºC (24,4 ºC al passeig del Mar i 22,5 ºC a La Fosca), mínima 13,9 ºC (12,3 ºC al passeig del Mar i 13,3 ºC a La Fosca).
Estat del cel bàsicament asserenat, amb algun núvol baix anecdòtic, de 0/8 a 2/8 Ci, a més de 0/8 a 1/8 Sc.
Vent: fins les 08:30h s'aprecià vent del N, NNO i NO, a 10-20 km/h de mitjana., a partir de llavors va bufar vent del N, NNO i NO, a 20-30 km/h de mitjana., a partir de les 17:00h bufà vent del N, NNO i NO, a 30-40 km/h de mitjana., a partir de les 20:30h va aparèixer vent del N, NNO i NO, a 20-30 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 82 km/h NNO.
Estat de la mar amb marejol, però hi havien molts blancalls a poca distància de la costa., mar endins hi havia maregassa (onatge sig. de 2,93 metres a les 07:00h davant del cap de Begur, de 2,93 metres a les 12:00h, de 3,05 metres a les 18:00h i de 3,52 metres a les 23:00h)., alçada màxima de l'onatge 5,39 metres a les 17:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1023 hPa, mínima 1018 hPa. Humitat relativa màxima 63 %, mínima 27 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Un càdec que ha rebrotat després de l'incendi de l'any 2014. El càdec (Juniperus oxycedrus), ginebró (Mallorca) és un arbre d'aspecte arbustiu molt semblant al ginebre comú (Juniperus communis) que pot arribar als deu metres d'altura. Es diferencia del ginebró perquè a les fulles hi té dues línies blanques en lloc d'una. Té una copa molt atapeïda de forma cònica, acabant freqüentment en forma punxeguda. Tronc gruixut i dret, d'escorça fibrosa, marró grisenca, amb fulles verticil·lades per tres, aciculars, rígides, punxants de 2,5 cm de llargada. És una espècie unisexual dioica, produeix peus masculins i femenins.
Els fruits són gàlbuls de 6 a 12 mm de diàmetre, maduren al segon any i adopten un color rogenc. Se n'extreu l'oli de càdec, dit oli ronyer al Rosselló. Floreix a la primavera, entre els mesos d'abril i maig.
Es localitza en tot tipus de sòls, principalment en alzinars i altres boscos mediterranis, suportant molt bé els sòls pedregosos i poc profunds; des del nivell del mar als 1000 metres, on comença a escassejar. Aguanta els climes secs.

Fruits del càdec encara verds.

Fruits del càdec a punt de ser madurs.

En un altre ordre de coses, si mirem detalladament la temperatura màxima assolida el passat diumenge 12 de maig al Baix Empordà, es veu com va tenir comportaments diferents segons la població que mirem.
En aquest sentit, la substitució del vent de mar per vent de tramuntana va fer que arran de costa la temperatura pugés respecte el dissabte., per contra, a l'interior es va mantenir o va baixar un xic.
Per exemple, a Castell d'Aro la màxima va pujar 3,8 ºC respecte el dia abans, a La Bisbal d'Empordà baixà 0,2 ºC i a Monells no va canviar.
A Palamós vàrem tenir una màxima 3,4 ºC més elevada.
En aquest sentit, els 25,2 ºC de Castell d'Aro van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 21,7 ºC de Palafrugell-Pi Verd van ser la màxima més baixa.

Per acabar el resum meteorològic, podem comprobar que la temperatura mínima també va experimentar comportaments dispars depenent de l'indret que observem.
A Monells la mínima va descendir 2,4 ºC respecte el dia anterior i a Castell d'Aro descendí 1,0 ºC, per contra, a Torroella de Montgrí va pujar 1,6 ºC i a La Tallada d'Empordà pujà 0,7 ºC.
A Palamós hi va haver una mínima 0,5 ºC més alta.
Els 5,4 ºC que hi van haver a Monells foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 14,1 ºC de Sobrestany es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat diumenge 12 de maig al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 25,2 ºC (11,9 ºC)., Torroella de Montgrí 22,9 ºC (13,7 ºC)., La Tallada d'Empordà 22,8 ºC (11,6 ºC)., La Bisbal d'Empordà 22,4 ºC (7,3 ºC)., Monells 22,1 ºC (5,4 ºC).

Més fotos del passat diumenge 12 de maig captades des del Puig Cabrer, Calonge