Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 22 de juliol del 2019

Dissabte 20 de juliol: la xafogor s'intensifica, núvols baixos i les platges s'omplen

Temps assolellat, la platja de Castell plena de banyistes i lleugera mar de fons, el passat dissabte 20 de juliol a primeres hores de la tarda.

El passat dissabte 20 de juliol va ser un dia especialment xafogós.
La presència de ventolina o vent fluixet de component sud-est i est, va mantenir el grau d'humitat relativa molt elevat durant tota la jornada, amb un mínim del 79 % i un màxim del 91 % a la nostra vila. Aquest fet es va unir a un petit repunt del termòmetre, la qual cosa va acabar provocant una temperatura de xafogor que es va moure entre els 32 i els 36 ºC.
Sens dubte, la intensa calor i el cap de setmana d'estiu ajudaren a omplir les platges de Palamós, com per exemple la platja de Castell que podeu veure a les fotos.

Així mateix, la forta estuva tampoc va fallar en hores nocturnes. La nit tropical es va extendre i agreujar a tota la comarca. En aquest sentit, cal remarcar que totes les estacions meteorològiques ubicades al Baix Empordà que normalment mirem, van enregistrar una temperatura mínima per sobre dels 20 ºC, amb una única excepció localitzada a La Tallada d'Empordà. En aquesta població la mínima va ser de 19,1 ºC.
A la vila palamosina hi va haver una nit de molt mal dormir, per culpa d'una temperatura mínima de 23,8 ºC a Palamós-Passeig del Mar, 23,1 ºC a Palamós (nucli antic) i 22,0 ºC a Palamós-La Fosca.
D'altre banda, a part de fer augmentar la humitat relativa, el vent de mar va portar nombrosos bancs de núvols baixos fins a la costa al llarg de la jornada. Durant la tarda es va poder comprobar que aquests núvols estrats i estratocúmuls tenien la seva base molt ben definida i, a més, aquesta es trobava al voltant dels 300 metres d'alçada. A les fotos podeu veure com una part del Puig Cargol (357 msnm) quedava tapada per la boira.
Un altre dels efectes del vent de mar va ser l'existència d'una mica d'onada de mar de fons del sud-est.

Finalment, cal destacar que a primeres hores del matí s'aprecià una lleugera inestabilitat atmosfèrica. La formació d'alguns cúmuls una mica gruixuts i repartits de forma anàrquica, deixaren alguna roina inapreciable a la nostra vila, cap a les 07:00h. No obstant això, la vila veïna de Calonge va enregistrar 0,6 mm. La resta d'estacions meteorològiques del Baix Empordà no van detectar precipitació apreciable.

Núvols baixos tapant el cim del Puig Cargol, el passat dissabte 20 de juliol a la tarda. 

La platja de Castell plena de banyistes, el passat dissabte 20 de juliol a primeres hores de la tarda.

Més dades meteorològiques del passat dissabte 20 de juliol del 2019 a Palamós., temperatura màxima 27,6 ºC (27,8 ºC al passeig del Mar i 27,1 ºC a La Fosca), mínima 23,1 ºC (23,8 ºC al passeig del Mar i 22,0 ºC a La Fosca).
Estat del cel: a primera hora del matí s'observaren 5/8 Cu, Sc i St, roina inapreciable., al matí-migdia van aparèixer de 3/8 a 6/8 Sc i St., a la tarda van veure's de 2/8 a 5/8 Sc i St, boira al cim del Puig Cargol.
Vent: fins les 09:30h hi va haver vent del S, SSE i SSO, a 10 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del S, SSE i SE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 11:30h hi va haver vent de direcció E, ESE, SE i SSE, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 18:00h hi va haver vent de direcció ESE, SE i SSE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 21:00h vàrem tenir vent del SE i SSE, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma.
Ratxa màxima de vent 27 km/h ESE.
Estat de la mar amb marejol o un xic de maror, mar de fons del SE., mar endins hi havia de marejol a maror (onatge sig. de 0,35 metres a les 08:00h al davant del cap de Begur, de 0,47 metres a les 12:00h i de 0,7 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 1,17 metres a les 17:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1018 hPa, mínima 1013 hPa. Humitat relativa màxima 91 %, mínima 79 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Ànecs collverd immadurs a la zona humida de Castell, el passat dissabte 20 de juliol.

Ànecs collverd immadurs a la zona humida de Castell, aliens al bullici de gent que hi havia a la platja, el passat dissabte 20 de juliol.

Si analitzem amb atenció la temperatura màxima que va esdevenir el passat dissabte 20 de juliol al Baix Empordà, es veu que els registres van pujar lleugerament, respecte el dia abans.
Per exemple, a Monells la màxima va ascendir 1,5 ºC respecte el divendres, a La Bisbal d'Empordà pujà 1,1 ºC i a La Tallada d'Empordà van tenir una màxima 0,8 ºC més alta.
A Palamós va pujar 0,5 ºC.
En aquest sentit, els 31,6 ºC de Monells van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 27,1 ºC de Palamós-La Fosca foren la màxima més baixa.

Així mateix, si comparem la temperatura mínima del dissabte amb la del divendres, podem comprobar que va pujar amb més o menys intensitat a totes les estacions meteorològiques de la comarca.
Per exemple, a Monells la mínima va ascendir 2,9 ºC respecte el dia abans, a La Bisbal d'Empordà pujà 2,4 ºC i Torroella de Montgrí hi hagué una mínima 2,1 ºC més alta.
A Palamós ascendí 1,3 ºC.
Els 19,1 ºC que hi van haver a La Tallada d'Empordà van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 23,9 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dissabte 20 de juliol al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 31,6 ºC (20,4 ºC)., La Bisbal d'Empordà 31,3 ºC (20,7 ºC)., La Tallada d'Empordà 30,8 ºC (19,1 ºC)., Torroella de Montgrí 29,8 ºC (20,3 ºC)., Castell d'Aro 29,5 ºC (21,0 ºC).

Més fotos del passat dissabte 20 de juliol