Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 1 de juliol del 2019

Dissabte 29 de juny: es manté la intensa calor, tant de dia com de nit

Senyal de prohibit circular situat a la pista forestal del Puig Cargol (a prop de can Cardellach), un dels accessos al massís de les Gavarres que hi ha al terme municipal de Palamós, el passat dissabte 29 de juny.

El passat dissabte 29 de juny vàrem patir una altra jornada tòrrida.
Les condicions meteorològiques extremes derivades de l'onada de calor, amb l'elevat perill d'incendi que això comporta, obligaren a mantenir tancats els accessos que porten cap a l'interior del massís de les Gavarres.
A les fotos podem veure un d'aquests camins o pistes forestals, el qual és una autèntica porta cap a la zona del Puig Cargol i Fitor. Aquest accés situat dins del terme municipal de Palamós, va romandre tallat a la circulació el divendres i el dissabte, però ahir diumenge es va tornar a obrir gràcies a una lleugera millora de les condicions meteorològiques. Vegeu notícia de Ràdio Palamós

Entrant en detalls, tot i que la temperatura màxima va devallar de forma clara cap a l'interior de la comarca, respecte el divendres, a la nostra vila es va observar un repunt del mercuri i de la sensació de xafogor, la qual cosa ens deixà un dia de calor insuportable.
L'elevada insolació, la manca de vent de garbí i la substitució d'aquest per vent de tramuntana o provences un xic reescalfat al matí-migdia, van fer disparar la temperatura màxima. A l'estació meteorològica del Passeig del Mar de Palamós van enregistrar 34,4 ºC, a La Fosca 32,1 ºC i a Palamós (nucli antic) 31,4 ºC (el dia abans vàrem tenir 26,7 ºC).

Així mateix, el fet que no bufés el típic vent de garbí, va propiciar un clar descens de la temperatura màxima terra endins. Tot i que el sol brillà amb força i que a uns 850 hPa hi havia una massa d'aire molt semblant a la detectada el dia abans (divendres isos de 25,6 ºC i dissabte isos de 25,2 ºC), segons el radiosondatge de Barcelona de les 13:00h, el termòmetre baixà de manera decidida a molts indrets, encara que l'estuva continuà siguent molt intensa.
Per exemple, a Monells van tenir una màxima 7,5 ºC més baixa (divendres 42,2 ºC i dissabte 34,7 ºC). Un altre exemple destacat el trobem a Torroella de Montgrí, amb una màxima 7,6 ºC inferior (divendres 39,7 ºC i dissabte 32,1 ºC).
D'altra banda, els registres de temperatura màxima més alts foren els 37,6 ºC de Calonge, els 35,2 ºC de Sobrestany, els 34,8 ºC de Les Olives, els 34,7 ºC de Monells i els 33,7 ºC de Palafrugell. 

Senyal de prohibit circular situat a la pista forestal del Puig Cargol (a prop de can Cardellach), un dels accessos al massís de les Gavarres que hi ha al terme municipal de Palamós, el passat dissabte 29 de juny.

Si de dia va fer estuva, de nit no ens vàrem quedar curts.
La calor acumulada durant els dies anteriors, una nit curta que evita la pèrdua de calor per radiació i la presència de terral, van deixar una senyora nit d'insomni.
La nit tropical es va  expandir i agreujar de forma notòria a la major part de poblacions de la comarca baix-empordanesa.
A Sant Feliu de Guíxols van tenir una mínima tòrrida de 25,2 ºC, a Palafrugell 23,9 ºC, a Palamós i a Les Olives 23,8 ºC, a Bellcaire d'Empordà i a Palafrugell-Pi Verd 23,7 ºC, a Sobrestany 23,5 ºC, a Calonge 22,6 ºC, entre d'altre registres.

Canviant de tema, la mateixa calorada propiciadora d'un fort gradient tèrmic vertical, la presència d'una capa d'aire humit a 700 hPa, la formació d'una àrea de convergència de vent en superfíce i el forçament orogràfic, entre d'altres factors, van fer crèixer algun nucli tempestuós al Pirineu gironí.
De fet, des de Palamós es va poder observar alguna enclusa de tempesta mirant cap a l'horitzó nord-oest i nord, durant la tarda.
Els Cumulonimbus incus descarregaren ruixats acompanyats de calamarsa o pedra, amb un total de 24,7 mm a Ulldeter, 8,9 mm a Puigcerdà, 3,0 mm a Núria i 0,6 mm a Bolvir.

El sotabosc (herbes i arbusts) dels boscos mediterranis que envolten Palamós s'ha anat deshidratant, la qual cosa augmenta el perill d'incendi. Foto del passat dissabte 29 de juny. 

Bonica enclusa de tempesta observada des del Pont de les Aigües el passat dissabte 29 de juny a la tarda.

Més dades meteorològiques del passat dissabte 29 de juny del 2019 a Palamós., temperatura màxima 31,4 ºC (34,4 ºC al passeig del Mar i 32,1 ºC a La Fosca), mínima 23,8 ºC (23,2 ºC al passeig del Mar i 23,4 ºC a La Fosca).
Estat del cel dominat pel sol, calitja., al matí s'observaren 0/8., al migdia-tarda es van veure Cumulonimbus cap a l'horitzó nord-oest i nord, encluses de tempesta., a la tarda-vespre van arribar restes d'encluses en forma de núvols alts i mitgencs, amb de 2/8 a 4/8 Ci, As i Ac.
Vent: fins les 07:00h hi va haver vent del NO, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del E i NE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 10:30h hi va haver vent de direcció N, NNE, NE i ENE, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de les 13:00h s'observà vent del NNE, NE, ENE i E, a 15 km/h de mitjana., a partir de les 16:30h hi va haver vent de direcció variable, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 20:00h vàrem tenir vent del ENE, NE, NNE i N, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de les 22:00h s'aprecià vent del N, NNO i NNE, a 5-10 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 29 km/h NE (32 km/h a La Fosca).
Estat de la mar amb marejol., mar endins també hi havia marejol (onatge sig. de 0,35 metres a les 08:00h al davant del cap de Begur, de 0,35 metres a les 12:00h i de 0,47 metres a les 18:00h).
Pressió atmosfèrica màxima 1015 hPa, mínima 1011 hPa. Humitat relativa màxima 90 %, mínima 46 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Mapa del Pla Alfa del passat dissabte 29 de juny. Veiem que els accessos als massissos de les Gavarres i de l'Ardenya-Cadiretes estaven controlats.

Mapa de temperatura a 850 hPa del passat dissabte 29 de juny a les 14:00h. Veiem que es mantenia ben ferma la llengua d'aire càlid.  

Mapa de llamps del passat dissabte 29 de juny. Veiem que hi va haver tempesta al Pirineu, Prepirineu i també a la Serralada Transversal.

Si analitzem amb major atenció la temperatura màxima que va esdevenir el passat dissabte 29 de juny al Baix Empordà, es veu que els registres van baixar de forma destacada a l'interior, respecte el divendres.
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la màxima va descendir 7,8 ºC respecte el dia abans, a Torroella de Montgrí baixà 7,6 ºC i a Monells descendí 7,5 ºC.
A Palamós hi va haver una excepció, ja que la màxima va pujar 4,7 ºC.
En aquest sentit, els 37,6 ºC de Calonge van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 31,4 ºC de Palamós i de Sant Feliu de Guíxols foren la màxima més baixa.

Així mateix, si comparem la temperatura mínima del dissabte amb la del divendres, podem comprobar que va pujar a tot arreu de forma més o menys decidida.
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la mínima va ascendir 4,4 ºC respecte el dia abans, a Torroella de Montgrí va pujar 4,3 ºC i a Monells ascendí 3,6 ºC.
A Palamós pujà 3,5 ºC.
Els 18,8 ºC que hi van haver a Monells i a La Tallada d'Empordà van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 25,2 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dissabte 29 de juny al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 34,7 ºC (18,8 ºC)., La Tallada d'Empordà 33,6 ºC (18,8 ºC)., Castell d'Aro 33,2 ºC (20,8 ºC)., La Bisbal d'Empordà 32,5 ºC (19,9 ºC)., Torroella de Montgrí 32,1 ºC (20,9 ºC).

Més fotos del passat dissabte 29 de juny