Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 8 de juliol del 2019

Dissabte 6 de juliol: xafogor intensa i temperatura estàtica

Temps assolellat i càlid, amb la platja de Sant Esteve de la Fosca plena de banyistes, el passat dissabte 6 de juliol al migdia.

El passat dissabte 6 de juliol va estar marcat per la intensa xafogor, a causa d'un increment de la humitat relativa i el manteniment de l'elevada temperatura.
Tot i que durant el matí tan sols vàrem tenir un  lleuger flux de component sud i sud-est en superfície, a la tarda va entaular-se una garbinada que assolí 47 km/h de ratxa màxima i una velocitat mitjana de 15-20 km/h a la badia palamosina.
El vent de component marítim, a part d'alterar l'estat de la mar, va propiciar que la humitat relativa tingués un màxim del 94 % i un mínim del 76 %. Aquest fet es va unir al temps assolellat i a la intensa calor generada per la tossuda bombolla d'aire càlid que ens afectà.
Amb una temperatura màxima de 28,5 ºC a Palamós-Passeig del Mar, 27,7 ºC a Palamós-La Fosca i 27,6 ºC a Palamós-Passeig del Mar, la temperatura de xafogor va arribar a fregar els 40 ºC a les hores centrals de la jornada.

Cal recordar que la temperatura de xafogor és una temperatura que combina la temperatura de l'aire i la humitat relativa per a determinar la temperatura que el cos humà percep.
La paraula xafogor, sinònim d'estuba, apareix per escrit en català des del 1803 (dins l'obra del Baró de Maldà). Amb el prefix ex, deriva del verb llatí "offocare" (ofegar) donant probablement lloc, ja en llatí, a la paraula "exoffocatio, -ōnis" que en català es transformaria en xafogor.
Es pot definir com la calor sufocant sentida en un ambient molt calent i encalmat (i amb alta humitat relativa).

El cos humà normalment es refreda gràcies a la transpiració, o suor. L'evaporació de l'aigua en la suor necessita calories que l'aigua extreu del cos. No obstant això, quan la humitat relativa és alta, la proporció d'evaporació de l'aigua es redueix. Això significa que l'extracció de calor del cos serà menor i la temperatura que el cos humà percep serà major que la que hi hauria si l'aire fos sec.

Temps assolellat i les ruïnes del castell de Sant Esteve de la Fosca en primer pla, el passat dissabte 6 de juliol al migdia. 

Més dades meteorològiques del passat dissabte 6 de juliol del 2019 a Palamós., temperatura màxima 27,6 ºC (28,5 ºC al passeig del Mar i 27,7 ºC a La Fosca), mínima 22,3 ºC (21,5 ºC al passeig del Mar i 21,2 ºC a La Fosca).
Estat del cel: al matí s'observaren de 2/8 a 5/8 Ci i Cs, calitja., al migdia s'apreciaren de 0/8 a 2/8 Ci i Cs, cel de color blanquinós per la presència de polsim del Sàhara, boirina., a la tarda hi va haver un progressiu augment nuvolós per l'arribada d'una enclusa de tempesta i l'entrada de núvols baixos de mar cap a terra, presència de boira o boirina, amb de 0/8 a 7/8 St, a més de 0/8 a 6/8 Ci, Cs, As i Ac., les clarianes deixaven entreveure polsim del Sàhara i un cel de color groguenc.
Vent: fins les 08:30h hi va haver vent en calma., a partir de llavors vent del S i SSE, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 11:30h hi va haver vent de direcció S, SSE, SE i ESE, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 17:00h hi va haver vent de direcció S, SSO i SSE, a 15-20 km/h de mitjana., a partir de les 21:00h vàrem tenir vent del S i SSO, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 23:00h s'aprecià vent del SE i SSE, a 5 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 47 km/h SSO.
Estat de la mar amb marejol al matí, maror a la tarda., mar endins de marejol a maror (onatge sig. de 0,47 metres a les 08:00h al davant del cap de Begur, de 0,35 metres a les 12:00h, de 0,59 metres a les 18:00h i de 0,7 metres a les 22:00h).
Pressió atmosfèrica màxima 1013 hPa, mínima 1008 hPa. Humitat relativa màxima 94 %, mínima 76 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Boira apareguda el passat dissabte 6 de juliol a la tarda-vespre. Font: http://palamos.cam 

Temps assolellat i càlid, amb la platja de Sant Esteve de la Fosca plena de banyistes, el passat dissabte 6 de juliol al migdia.

Si analitzem amb atenció la temperatura màxima que va esdevenir el passat dissabte 6 de juliol al Baix Empordà, es veu que els registres van mantenir-se sense grans canvis, respecte el dia abans.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà la màxima va descendir 1,0 ºC respecte el dia abans i a La Bisbal d'Empordà baixà 0,4 ºC, per contra, a Castell d'Aro i a Torroella de Montgrí van tenir una màxima 0,1 ºC més alta.
A Palamós hi va haver una màxima 0,3 ºC més baixa.
En aquest sentit, els 34,7 ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 27,6 ºC de Palamós foren la màxima més baixa.

Així mateix, si comparem la temperatura mínima del dissabte amb la del divendres, podem comprobar que va pujar a quasi tot arreu de forma poc important.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà la mínima va ascendir 1,4 ºC respecte el dia abans, a Torroella de Montgrí va pujar 0,8 ºC i a La Bisbal d'Empordà ascendí 0,5 ºC. A Monells hi hagué una excepció, amb una mínima 0,9 ºC més baixa.
A Palamós pujà 0,3 ºC.
Els 17,0 ºC que hi van haver a La Bisbal d'Empordà van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 24,1 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dissabte 6 de juliol al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 33,8 ºC (17,2 ºC)., La Bisbal d'Empordà 33,3 ºC (17,0 ºC)., La Tallada d'Empordà 32,1 ºC (17,8 ºC)., Torroella de Montgrí 30,9 ºC (18,6 ºC)., Castell d'Aro 30,1 ºC (18,9 ºC).

Temps assolellat i càlid, el cel de color blanquinós degut al polsim del Sàhara i les platges de la Fosca i de Sant Esteve de la Fosca plenes de banyistes, el passat dissabte 6 de juliol al migdia.

Temps assolellat i càlid, amb la platja de Sant Esteve de la Fosca plena de banyistes, el passat dissabte 6 de juliol al migdia.