Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 4 d’abril del 2021

Púbol, molt més que el castell de Gala i Salvador Dalí

Vista general de Púbol. 

Púbol és una entitat de població del municipi baix-empordanès de la Pera associada indiscutiblement al castell del magnífic pintor Salvador Dalí i a la seva muller Gala, però aquest indret amaga molts altres elements dignes de veure.
Púbol presenta encara un aspecte feudal, amb el castell i l'església a l'indret més prominent del nucli antic. Entre els edificis que l'envolten es mantenen les restes del recinte fortificat.
Púbol va ser esmentat per primer cop el 1017. Allotja el castell de Púbol, residència d'Elena Diakonova (1894 – 1982), anomenada amb freqüència Gala, la muller de Salvador Dalí.
Juntament amb Cadaqués i Figueres, forma l'anomenat "triangle dalinià". 

El castell de Púbol està documentat des del segle XI. L'any 1065 era propietat del noble Gausfred Bastons. L'any 1149 Guillem Gausfred, descendent de l'anterior, va vendre el castell als senyors de Llers, una branca dels quals, els Cervià, en van mantenir la possessió fins a la segona meitat del segle XIV. Posteriorment va passar a mans dels Campllong i dels Corbera. Van ser ells els que van transformar el castell medieval en un gran casal gòtic. Descendents dels Campllong-Corbera van ser els Requesens, els Muntanyans-Horta, els Oms, els Tormo, els Batlle i els Miquel. 
L'actual edifici és una obra de començament del segle XV, amb importants reformes al llarg dels segles posteriors. Va ser adquirit per Salvador Dalí l'any 1969 quan es trobava en estat d'abandonament. Entre els anys 1982-1984, fou el darrer taller del pintor i un mausoleu dedicat a la seva dona Gala, situat a la sala del Delme. 

Un altre dels elements arquitectònics més rellevants de Púbol és l'església de Sant Pere de Púbol. Aquesta església era en origen la capella del castell, al costat del qual està situada. Està documentada des de l'any 1020 i va esdevenir parroquial en erigir-se la nova parròquia de Púbol, l'any 1335.
En aquella època es deuria remodelar l'edifici tot i que la seva fesomia actual la va adquirir en la reconstrucció efectuada per Bernat de Corbera, enllestida l'any 1435. 
Consta d'una sola nau, coberta amb volta apuntada i capçada amb un absis poligonal. La façana principal compta amb una gran rosassa i un portal tardo-gòtic de mig punt, amb nervadures, presidit per l'escut dels Campllong-Corbera. Al segle XVI s'hi afegí una capella lateral i al XVII una altra, juntament amb el cor. La sagristia és del segle XVIII. 
El campanar de torre va ser afegit al segle XIX en dues etapes (1856 i 1887), projectat per Martí Sureda i Deulovol. Procedeix d'aquesta església el magnífic retaule de Sant Pere de Púbol, una de les obres mestres de Bernat Martorell, actualment al Museu d'Art de Girona. 

El nucli antic de Púbol, tot i tenir una petita extensió, reuneix en pocs metres molts altres punts de gran interès. Juntament amb la plaça homònima, el carrer Major constitueix un conjunt de gran importància perquè manté el seu aspecte gairebé intacte, més enllà de les restauracions modernes, tal com deuria ser als segles XVI i XVII. Hi ha diverses cases amb finestrals gòtics i diverses llindes datades. En una d'elles hi llegim la data de 1586 i en una altra la de 1674. També s'hi conserva un bonic safareig públic i un cadafal pels músics. 

Can Carles és un dels casals senyorials situats al carrer Major de Púbol. Presenta a la façana un gran portal adovellat, de mig punt, i un altre de més petit, també adovellat, d'arc rebaixat. Al pis hi ha dues finestres coronelles gòtiques bigeminades, pròpies del segle XV. 
A la mateixa plaça Major de Púbol hi destaca una casa antiga amb un gran portal adovellat i dos finestrals emmarcats amb carreus de pedra força ben tallats. El portal és de punt rodó, fet amb pedra calcària de gran qualitat. A les llindes de les finestres hi ha incís el dibuix d'un triangle floral amb una creu al capdamunt. En un d'ells hi ha la data de 1583. 

Un altre dels casals importants és Can Canada. Tot i que l'actual edifici va ser refet al segle XVIII, tal com ho testifica la inscripció a la llinda d'una de les finestres, el pas cobert que travessa la casa i dóna accés a la plaça Major es correspon amb un dels portals de l'antic clos emmurallat. 

Ca l'Almar està situat a la plaça Major de Púbol, però en aquest cas és una construcció inacabada. El casal, de grans dimensions, es recolza a la muralla. Del projecte previst només se'n va construir la part de la banda nord. L'element més remarcable de la façana que dona a la plaça és una gran finestra de tipologia clàssica, rectangular, amb frontó triangular i pilastres estriades amb capitells corintis. La resta d'obertures és de tipus simple. La coberta és de teula. 
La construcció de Ca l'Almar va ser iniciada a finals del segle XVII i en un portal que dona a la plaça hi trobem l'escut familiar. 

Can Ciano també es troba a la plaça Major. És un casal de planta baixa, pis i golfes, amb coberta de teula. L'element més remarcable de la façana és el portal d'accés, d'arc de mig punt amb grans dovelles de pedra. Les obertures són en general allindades i emmarcades en pedra. La construcció ha experimentat diverses modificacions al llarg del temps. En una de les portes hi ha un carreu que té un escut en relleu amb un mall i una enclusa, amb la data del 1575. Can Ciano va ser bastit durant el segle XVI. A aquest segle corresponen diverses dates inscrites a la façana