Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 6 de setembre del 2021

Una passejada pel nucli antic de Calonge

El nucli antic de Calonge disposa d'una gran riquesa patrimonial. De fet, el seu passat medieval ens ha deixat diversos exponents prou notables, així com d'altres èpoques. Tot i no disposar d'un recinte emmurallat que envolti la vila, destaca especialment el seu magnífic castell, on la població es podia refugiar en cas d'atacat. En alguns indrets notables els comptes de Palamós deixaren la seva petjada en forma d'escuts heràldics. 

No podem oblidar-nos de veure el magnífic casalot de Can Savalls, antiga llar d'un noble jueu de la família Salamó (a la llinda de la porta adovellada hi ha la creu de Salomó). La família Salamó eren uns conversos jueus que també tenien casa a la Bisbal d'Empordà. Ben a prop hi trobem el famós carrer del Càcul. Aquest curiós carrer cobert amb arcs de mig punt que aguanten voltes de canó, es creu que formava part del call jueu calongí i dataria del segle XIII. 

Un altre edifici de gran interés és la casa del Senyor del Mal Ús. Aquí hi havien els batlles de sac del castell de Calonge, un càrrec ocupat per la família Vallmanya des del segle XV. En aquest indret la creença popular també ens diu que s'hi practicava el dret de cuixa. 
La visita del nucli antic ens permetrà contemplar la bonica portalada barroca de l'església de Sant Martí, boniques pintures murals, Can Jofre, Can Canots, la Sala Fontova, l'antic Hospital, la capella de les Germanes Carmelites, la casa Pere Caner, Can Palimonjo, etc...