Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 16 de gener del 2022

Paisatge gebrat de bon matí i forta inversió tèrmica

Cotxes gebrats en el pàrquing del carrer de la Riera ahir dissabte 15 de gener a primeres hores del matí.

Durant les darreres jornades hem pogut comprobar que la dita "Quan el dia creix, el fred neix" s'ha complert amb escreix. Aquest refrany meteorològic al·ludeix a la fred que es deixa sentir durant el mes de gener, mentre va allargant el dia.
A primeres hores del matí d'ahir dissabte 15 de gener, ens vàrem llevar amb una altra gebrada considerable que va emblanquinar els camps del Pla de sa Nau i del Pla de Sant Joan que encara sobreviuen i altres superfícies exposades a la intempèrie, com per exemple els cotxes. 
De fet, aquesta capa de cristallets de gel també va aparèixer el dia anterior, aquest diumenge i es preveu que es vagi repetint altres jorns degut a l'estancament de l'aire fred. 

El cel ras, la falta de vent, la pèrdua de calor per radiació i la inversió tèrmica generada per l'anticicló, fan que el sòl es refredi ràpidament en hores nocturnes. Això, més l'elevada humitat present a l'aire, ha facilitat la formació de gebre. Sortosament, l'aparició de gebre és una bona notícia, ja que ofereix una capa protectora a les plantes impedint la necrosis de les cèl·lules. 
A la nostra vila aquest dissabte van enregistrar-se -1,7 ºC de mínima a La Pietat, -0,8 ºC al carrer Joan Vilar, 0,1 ºC al Barri Vell de Sant Joan, 0,4 ºC al Passeig del Mar, 0,8 ºC a La Fosca i 1,1 ºC al Barri Vell de Palamós. No obstant això, no és necessari que es baixi dels 0 ºC per la formació del gebre. Encara que el termòmetre marqui una temperatura lleugerament positiva aquest fenomen ja es pot donar. 
Si la nit va ser gèlida fins arran de costa, de dia el mercuri no va  pujar pas massa, amb una màxima plenament hivernal de 10,9 ºC.

D'altra banda, amb un màxim de 1028 hPa i un mínim de 1024 hPa, l'anticicló es va mostrar ben ferm i, a part de deixar-nos un temps assolellat, també va deixar una inversió tèrmica molt destacada. 
Per exemple, aquest dissabte 15 de gener l'estació de Calonge (16 msnm) va anotar -0,9 ºC de mínima., per contra, una altra estació ubicada a la mateixa població però a més alçada, la de Cabanyes (186 msnm), va anotar 5,2 ºC.
Un altre exemple important es va donar a Llagostera. L'estació de Llagostera-Municipal (120 msnm) va enregistrar una mínima de -6,9 ºC., per contra, a l'estació de Llagostera-Cadiretes (505 msnm) van tenir 5,8 ºC.