Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 23 de gener del 2022

Resum meteorològic i imatges del 5 a l'11 de setembre de 2021

Mar de fons a la platja de Torre Valentina (Calonge i Sant Antoni) el passat dijous 9 de setembre a la tarda. Aquest primer temporal de mar s'anomena popularment el "rentabótes".

Durant aquelles set jornades de principis de setembre, l'anticicló es va voler posicionar cap a l'est d'Europa, la qual cosa va implicar alguns canvis en la situació meteorològica. 
El llarg recorregut de les isòbares pel damunt del Mediterrani va aportar un alt nivell d'humitat en superfície i la xafogor es va incrementar. Amb l'aire carregat d'humitat també van anar apareixent algunes boirines que enterboliren la contemplació del paisatge que embolcalla l'estimada badia palamosina, amb boira als cims dels relleus costaners.
Així mateix, l'afebliment de les condicions anticiclòniques a la nostra àrea geogràfica i l'arribada d'algun petit embossament d'aire fred en altura procedent de l'Atlàntic, generaren una lleugera inestabilitat atmosfèrica que va fer crèixer tempestes de finals d'estiu en nombrosos indrets del país., sobretot a l'interior de Catalunya, però també a localitats de la costa de Barcelona, de la costa de Tarragona i al sud de  la Costa Brava.
Desgraciadament, en el nostre sector costaner tan sols van caure quatre gotes procedents de la desfeta d'alguna tempesta durant la tarda-vespre del passat divendres 10 de setembre. 
En total, a Sant Feliu de Guíxols van caure 1,5 mm, a Palamós-La Fosca 0,6 mm, a Calonge 0,5 mm, a Palamós (Barri Vell) 0,4 mm i a Palamós-Passeig del Mar 0,2 mm.

D'altra banda, la configuració sinòptica condicionada per l'anticicló de l'est d'Europa allargassat d'est a oest, amb vent de llarg recorregut marítim, va provocar una marcada mar de fons de gregal-llevant concentrada sobretot durant el passat dijous 9 de setembre. Aquella jornada es va observar maror a Palamós i en indrets propers, la qual cosa dificultà molt la navegació de les embarcacions de petita eslora i va fer que hi hagués bandera groga a les platges. 
Segons la boia fondejada a 19 milles del cap de Begur, a les 18:00h hi havia una alçada significant d'188 m i una alçada màxima de 3,34 m a les 22:00h.
Com a curiositat, aquest primer temporal de mar de setembre s'anomena popularment el "rentabótes".
El nom de rentabótes està relacionat amb la verema que esdevé en aquestes dates a les nostres contrades. Cal recordar que el conreu de la vinya antigament era un activitat primordial a l'Empordà i als pobles de la Costa Brava, una tradició que encara perdura. 
Amb l'arribada del mes de setembre, les bótes de vi són buides i s'han de netejar abans de tornar-les a omplir. La manca d'aigua després de la sequera estiuenca feia que abans les bótes es netegessin amb l'aigua del mar. 

En un altre ordre de coses, si ens fixem en l'evolució termomètrica, es constata que la temperatura màxima no fou especialment elevada, degut a la presència de núvols, al vent de mar i pel fet de trobar-nos a la tardor climatològica. Així doncs, la màxima més elevada d'aquells set dies foren els 26,8 ºC del dia 5 i del dia 7 de setembre., per contra, la màxima més baixa van ser els 23,4 ºC del dia 9 de setembre. De totes formes s'ha de comptar que la xafogor va ser ben viva degut a l'elevada humitat ambiental. 
Pel que fa a la temperatura mínima, es van  comptabilitzar 5 nits tropicals. La nit més càlida, quasi tòrrida, va ser la del passat dimecres 8 de setembre, amb 24,1 ºC de mínima. Contràriament, la mínima més baixa van ser els 19,0 ºC del dia 11.  

Finalment, tan sols  resta mencionar la situació del vent. En aquest sentit s'aprecia un predomini del garbí, el llevant, el gregal i provences.
El jorn més ventós va ser el dia 10 de setembre, amb provences i nord a 15-20 km/h de mitjana a les hores centrals, ratxa màxima 47 km/h a La Fosca. També destaquen els 29 km/h del dissabte 11 de setembre i els 27 km/h del diumenge 5 de setembre de component sud.
Els dies 6, 7, 8 i 9 va predominar el vent fluixet de l'est, sud-est i nord-est.      

Fotos del passat diumenge 5 de setembre realitzades des de Mont-ras, amb núvols baixos i boira al damunt de les Muntanyes de Begur. 




Fotos del passat dilluns 6 de setembre, amb núvols baixos, boirina i també núvols alts






Fotos del passat dimarts 7 de setembre, amb núvols baixos força amenaçadors formats per l'elevada humitat, degut al vent del sud-sud-est que bufava en superfície. A la tarda hi hagué boira al cim del Puig Cargol (357 msnm)






Fotos del passat dimecres 8 de setembre, amb cúmuls molt fotogènics al Pla de Sant Joan (Sant Joan de Palamós) i a Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni) formats pel vent del sud-est i est que bufava en superfície






Fotos del passat dijous 9 de setembre a la tarda, amb mar de fons de gregal a la platja de Torre Valentina, de maror a forta maror 









Imatges del passat divendres 10 de setembre. Veiem la imatge composada dels radars meteorològics a les 19:00h, el mapa de llamps, aspecte del cel al migdia, blancalls aixecats pel vent de provences a Sant Feliu de Guíxols i a Platja d'Aro







Fotos del passat dissabte 11 de setembre amb Cumulus congestus en creixement cap a l'horitzó nord