Tempesta allunyant-se mar endins després de descarregar sobre Palamós, el passat dijous 2 de setembre a la tarda.
Podem afirmar que els darrers dies del passat mes d'agost i els primers jorns del mes de setembre vàrem portar-nos una situació força típica de finals d'estiu.
Les darreries de l'estiu climatològic i l'inici de la tardor es pot qualificar com a tempestuós i bastant plujós, una autèntica benedicció per combatre la sequera i la calor dels mesos anteriors.
L'anticicló instal·lat al damunt de les Illes Britàniques va generar una situació de bloqueig i les masses d'aire fred en altura quedaren estancades al damunt de les nostres latituds. De fet, la inestabilitat atmosfèrica va ser ben viva entre el 31 d'agost i el 3 de setembre, amb quatre dies seguits de precipitacions més o menys quantioses i acompanyades per tempesta.
Per començar, l'arribada d'una tempesta desfeta durant la tarda-vespre del dimarts 31 d'agost, ens va dur les primeres precipitacions en forma de plugim, amb un total d'1,2 mm a La Fosca, 0,6 mm al Passeig del Mar i al Barri Vell de Palamós. Altres registres foren els 3,4 mm de Calonge, els 1,8 mm de Sant Feliu de Guíxols o els 1,6 mm de Verges.
El dia següent es repetiren alguns plugims o alguna roina inapreciable a la nostra vila a partir de la tarda.
D'altra banda, la pluja va començar a agafar molta més empenta el dijous 2 de setembre. Aquella jornada es presentà ennuvolada ja de bon matí, amb alguns plugims, però a partir del migdia-primeres hores de la tarda va arribar una tongada de pluges de major entitat, gràcies a una tempesta.
La caiguda d'alguns plugims combinats amb algun ruixat intens, acumularen 10,2 mm al Passeig del Mar, 5,4 mm a La Fosca i 5,2 mm al Barri Vell de Palamós. També apareixen 13,2 mm a Casavells-Nucli antic, 8,8 mm a Verges, 8,0 mm a Palafrugell, 5,9 mm a Sant Feliu de Guíxols i 2,4 mm a Calonge.
Després d'aquest aperitiu, l'espectacle va seguir el divendres 3 de setembre, degut a una nova tempesta que descarregà amb força durant la tarda. Cal dir que aquella jornada es va detectar l'isoterma de -13 o -14 ºC a 500 hPa, un factor clau que propicià aquesta inestabilitat atmosfèrica.
En total, els ruixats forts acumularen 30,4 mm al Passeig del Mar, 28,2 mm a La Fosca i 25,4 mm al Barri Vell de Palamós. Com és normal, la pluja caiguda en poca estona va deixar inundacions temporals en els indrets habituals.
Altres quantitats de precipitació van ser els 35,8 mm de Palafrugell, els 25,9 mm de Sant Feliu de Guíxols, els 16,8 mm de Sobrestany, els 15,7 mm de Casavells-Nucli antic, els 11,4 mm de Verges i els 5,5 mm de Calonge.
Així mateix, els núvols i l'aire relativament fresc que ens va afectar també van mantenir el mercuri a ratlla.
La temperatura màxima més elevada d'aquells dies van ser els 26,1 ºC del diumenge 29 d'agost., per contra, la temperatura màxima més modesta foren els 23,4 ºC del dijous 2 de setembre.
També s'ha de fer esment que només hi va haver una nit tropical, concretament el diumenge 29 d'agost, amb 21,1 ºC. La mínima més fresca van ser els 17,2 ºC del dimecres 1 de setembre.
Pel que fa al vent, s'observa que la ratxa més intensa van ser els 39 km/h NE del 29 d'agost. Aquell dia el vent de gregal va enregistrar una velocitat mitjana de 15-20 km/h entre les 12:30h i les 16:30h.
A part de les pluges i les tempestes, segurament el més destacable d'aquells set dies va ser la notable alteració marítima que es va observar mar endins i, fins i tot, el fort onatge també afectà la mateixa línia costanera algun jorn.
El passat diumenge 29 d'agost, la boia ubicada a 19 milles del cap de Begur va enregistrar un onatge significant d'1,52 m a les 08:00h i una alçada màxima de 2,63 m a les 11:00h.
Els dies 30, 31 i 1 van mostrar una situació marítima molt més tranquil·la, però les onades van recuperar força a partir del dia 2.
El dijous 2 de setembre, al davant del cap de Begur, es va detectar un onatge significant de 2,11 m a les 21:00h i una alçada màxima de 3,16 m a les 23:00h. Cal destacar que aquell dia les onades grans també arribaren fins arran de costa, amb maror, mar de fons de l'est-sud-est.
La mala mar es va mantenir el passat divendres 3 de setembre. La boia del cap de Begur va anotar una alçada significant d'1,99 m a la 01:00h i una alçada màxima de 3,44 m a la mateixa franja horària.
L'onatge va anar clarament a la baixa amb el pas de les hores durant el dia següent. Si a les 06:00h hi havia un onatge significant de 0,94 m i una alçada màxima d'1,63 m a les 03:00h, a les 18:00h tan sols s'observà un onatge significant de 0,47 mm.
Fotos del passat diumenge 29 d'agost, amb núvols baixos abundants al migdia
Fotos del passat dilluns 30 d'agost des de Romanyà de la Selva, amb núvols en diferents nivells a la tarda (Ci, Cc, As i Sc)
Fotos del passat dimarts 31 d'agost, amb temps assolellat a primeres hores de la tarda, Cumulonimbus incus a l'horitzó nord i fonoll marí (Crithmum maritimum)
Fotos i imatges del passat dimecres 1 de setembre. Veiem el cel cobert a Calonge, per les restes d'una enclusa, imatge del satèl·lit Meteosat en format visible on s'aprecien tempestes al sud i a l'oest de Catalunya, mapa de temperatura a 500 hPa i mapa de llamps
Fotos i imatges del passat dijous 2 de setembre. Veiem una tempesta allunyant-se mar endins a la tarda, càmera web de http://palamos.cam amb cel cobert, càmera web de l'hotel Llafranc amb un rec provocat per la pluja a la platja, càmera web de Palamós amb cel cobert, imatge composada dels radars meteorològics, mapa de llamps i mapa de temperatura a 500 hPa
Fotos i imatges del passat divendres 3 de setembre. Veiem el creixement de grans nuvolades al migdia, ambient carregat d'humitat amb boirina, efectes de la pluja a la tarda, mapa de temperatura a 500 hPa, mapa de llamps i imatge composada dels radars meteorològics
Fotos del passat dissabte 4 de setembre, amb intervals de núvols baixos a primeres hores de la tarda, bandera groga a la platja de Castell per culpa dels efectes de la pluja del dia anterior i el ramal de la riera Aubi desembocant al mar (el dia abans van caure 36 mm a Palafrugell i 30,4 mm a Palamós)