Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 18 de juliol del 2023

Dilluns 19 de juny: rosari de tempestes, però només quatre gotes de fang

Imatge composada dels radars meteorològics del passat dilluns 19 de juny. Veiem una línia de tempestes al davant de la Costa Central i sud de la Costa Brava. 

El matí del passat dilluns 19 de juny va ser força sorollós, però de pluja ben poca.
La formació d'una línia de tempestes o tren convectiu que lliscà al davant de la Costa Central i al sud de la Costa Brava, gràcies a la presència d'una convergència de vent en superfície, amb vent fluixet de llevant carregat d'humitat, va dur-nos força moviment.
Les tempestes, malauradament, ens deixaren força enrenou sorollós, però molt poca precipitació. A més a més, les quatre gotes que caigueren anaren acompanyades de fang.
El solc d'aire fred posicionat a l'oest de la península Ibèrica, portà vent fort del sud-oest en altura, la qual cosa ocasionà una intrusió de polsim del Sàhara que deixà una atmosfera ben tèrbola i precipitacions brutes.
En prou feines només es recolliren 2,0 mm a Palamós (barri Vell) i 1,6 mm a La Fosca i al Passeig del Mar. A la resta del Baix Empordà la pluja de fang anecdòtica tan sols donà quatre gotes brutes a la meitat sud, amb 2,0 mm a Sant Feliu ded Guíxols, 1,4 mm a Palafrugell-Sant Pere i 1,1 mm a Calonge, segons dades de meteoclimatic.com.  

Més dades meteorològiques del passat dilluns 19 de juny a Palamós: Temperatura màxima 26,6 ºC., temperatura mínima 19,2 ºC. Humitat del 54 al 92 %. Pressió màxima 1014 hPa, mínima 1009 hPa. Vent molt feble de l'est al matí., a la tarda vent fluixet del NE, ratxa màxima 24 km/h.
Cel molt variable., al matí de 4/8 a 8/8 Cu, Cb i Sc, a més de 0/8 a 4/8 Ci, Cs i Ac, calitja., a la tarda s'apreciaren de 2/8 a 4/8 Sc i St, a més de 4/8 a 6/8 Ci, As i Ac, calitja.

Mapa de llamps del passat dilluns 19 de juny. Veiem abundant aparat elèctric resseguint la Costa Central i el sud de la Costa Brava.