Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 2 de juliol del 2023

Diumenge 4 de juny: ruixats extremadament localitzats

Cúmuls força gruixuts el passat diumenge 4 de juny al matí. Font: càmera web de Palamós

El passat diumenge 4 de juny vàrem observar com els Cumulus congestus creixien com bolets a sobre nostre i els Cumulonimbus a no gaire distància.
L'aire fred en altura que entrà els dies anteriors quedà estancat a sobre nostre. La jornada dominical ens portà l'isoterma de -18,6 ºC a 500 hPa a la 01:00h i l'isoterma de -17 ºC a les 13:00h, segons el radiosondatge de Barcelona.
Aquest fet, unit a la presència d'una línia de convergència de vent, entre d'altres factors, va fer crèixer potents núvols de desenvolupament vertical al llarg de la matinada, el matí i el migdia.
Aquestes nuvolades deixaren ruixats extremadament localitzats, sobretot en els llocs on la línia de convergència de vent en superfície era més efectiva.
Per fer-nos una idea d'aquest fet, cal tenir en compte que mentre a les estacions de Palamós-La Fosca o Palamós (barri Vell) no es va recollir res o només quatre gotes inapreciables, a l'estació de Palamós-Passeig del Mar van caure 2,2 mm, tot això de matinada i a primeres hores del matí.

Els Cumulus congestus i els Cumulonimbus foren ben capriciosos. En aquest sentit, cal destacar que a Sant Feliu de Guíxols els hi va tocar la loteria. En aquesta població costanera del sud del Baix Empordà van recollir uns bons 12,6 mm, tots caiguts en varis ruixats de matinada.
A la resta del Baix Empordà caigueren 1,5 mm a Calonge, 0,4 mm a La Bisbal d'Empordà i 0,2 mm a Les Olives.

D'altra banda, a la resta de la demarcació gironina trobem 23,0 mm a Canet d'Adri, 15,5 mm a Blanes, 13,7 mm a Banyoles, 13,4 mm a Riudellots-Can Jordi, 10,4 mm a La Jonquera o 10,2 mm a Llagostera.

Dades meteorològiques del passat diumenge 4 de juny a Palamós: Temperatura màxima 22,3 ºC, mínima 17,1 ºC. Humitat del 76 al 92 %. Pressió màxima 1015 hPa, mínima 1013 hPa. Vent molt feble o vent en calma al matí i al vespre., vent del SSE fluixet a les hores centrals de la jornada, ratxa màxima 21 km/h.
Predomini del sol a partir del migdia., núvols abundants al matí i migdia, de 5/8 a 7/8 Cu. Alguna gota esporàdica de matinada. Llamps i trons llunyans.

Mapa de llamps del passat diumenge 4 de juny. Veiem abundant aparat elèctric. 

Imatge del radar meteorològic de les 05:30h on veiem el fort ruixat que afectà Sant Feliu de Guíxols.

Creixement de cúmuls el passat diumenge 4 de juny. Font: càmera web de Palamós