Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 27 de setembre del 2023

L'aurora boreal apareix per sorpresa al nord d'Itàlia


Aurora boreal visible durant uns minuts des de la muntanya Piz Corvatsch (3.451 msnm) el dilluns 25.9.2023 a les 04:00h. (Roundshot/MeteoSvizzera)

Un dels fenòmens naturals més bells i evocadors, l'aurora boreal, s'ha pogut veure darrerament des de llocs molt inusuals, com per exemple des dels Alps Rètics, al nord d'Itàlia.

A les quatre de la matinada del passat dilluns 25 de setembre, es va poder obervar com el cel prenia un color vermellós. Les fotografies que circulen per les xarxes van ser preses per entusiastes de Meteo Svizzera i per les càmeres web de Passione Astronomia.

El motiu del fenomen a Itàlia

Les aurores boreals són un fenomen molt rar en aquestes latituds. Només són visibles amb una activitat solar particularment intensa.

La raresa de l'esdeveniment rau en el fet que la seva visibilitat és més habitual en latituds altes (nord d'Europa) a causa d'interferències entre el flux d'electrons i protons (plasma) procedent del Sol i el camp magnètic de la Terra. No obstant això, en aquest cas una forta tempesta solar va permetre observar el fenomen fins i tot molt més al sud, a les muntanyes alpines, a la frontera entre Itàlia i Suïssa.

Què és l'aurora boreal?

També coneguda amb el nom d'aurora polar (a l'hemisferi sud s'anomena austral) és un fenomen òptic que afecta l'atmosfera i és causat per partícules solars "disparades" des de vent solar: es tracta d'un flux de partícules carregades elèctricament que, quan es troben amb el camp magnètic de la Terra, interactuen amb ell. 

Com més dens i intens sigui el flux del vent solar, més notòria serà la interacció, amb un pas d'energia que ingressa a l'atmosfera i excita els àtoms d'oxigen i nitrogen, els gasos constituents de l'atmosfera terrestre. Aquesta excitació dels gasos que es troben a l'atmosfera provoca el color típic de les aurores, amb colors verd, vermell i blau.

Les erupcions solars no són infreqüents. Els astrònoms assenyalen que aquest vent solar pot ser molt fort i dens i s'anomena "ejecció de massa coronal" degut a una explosió molt forta que es produeix a la nostra estrella. En aquest punt, si la direcció és cap a nosaltres, l'impacte amb el camp magnètic serà molt important i donarà lloc a fenòmens com el que es va observar a les fronteres italianes. 

Nombroses càmeres web apuntades cap al cel alpí van immortalitzar l'esdeveniment que va durar uns minuts a plena nit.