Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 17 d’agost del 2024

Espectacular Cumulonimbus arcus 14/08/2024

Cumulonimbus arcus entrant a la badia de Palamós el passat dimecres 14 d'agost a la tarda. Foto feta des de Platja d'Aro. Font: instagram projecte4estacions 

El passat dimecres 14 d'agost, es va trencar la ratxa seca i càlida que veníem suportant aquest mes d'agost. L’arribada d'un solc a nivells mitjans i alts de la troposfera, amb formació d’una Depressió Aïllada a Nivells Alts (DANA), va generar um destacat canvi d'escenari meteorològic.
Talment com si haguéssim reculat en el temps, les tempestes típiques que solien aparèixer anys enrera pels voltants del 15 d'agost van reaparèixer.

L'acusada inestabilitat atmosfèrica, fruït de l'elevada temperatura que presenta l'aigua del mar i la presència de la DANA sobre el Mediterrani occidental, va formar una línia de tempestes que viatjà de mar cap a terra.
L'espectacle nuvolós es va fer ben present sobre la badia de Palamós, en forma d'un magnífic Cumulonimbus arcus. 

Aquest núvol està associat amb les tempestes elèctriques i sol ser dels més estudiats pels meteoròlegs i aficionats a la meteorologia, caçadors de tempestes, entre d'altres.

Hi ha dos tipus d’arcus. El roll cloud o núvol en forma de rotllo i el shelf cloud o núvol prestatge com aquest.

El núvol prestatge és un núvol arcus baix, horitzontal i en forma de falca. Està unit a la base del núvol principal, que sol ser un cumulonimbus, però podria formar-se en qualsevol tipus de núvols convectius. El moviment del núvol sovint es pot veure a la part davantera on tenim l'aire ascendent, mentre que el costat inferior sovint apareix turbulent i esquinçat pel vent.
L'aire fresc del corrent descendent d'un núvol de tempesta s'estén per la superfície de la terra, amb la vora d'atac anomenada front de ràfega. A mesura que l'aire més fred baixa, s'eleva l'aire humit i càlid i la seva aigua en forma de vapor es condensa, creant un núvol que sovint gira seguint els diferents vents.

Així mateix, malgrat l'espectacularitat del fenomen, a la nostra vila "només" van acumular-se 17,0 mm a La Fosca o 12,4 mm al barri Vell de Palamós. El fet que no s'acumulessin més litres, fou degut a la presència d'aire sec de tramuntana en superfície i al ràpid desplaçament que presentava la tempesta. Per sort, però, l'episodi plujós tan sols acabava de començar. Gràcies a les quatre gotes del dijous, el fort ruixat que va caure el divendres al matí que deixà 11,0 mm en poca estona, més la tempesta fluixa d'aquesta nit de dissabte, en quatre dies ja s'han acumulat 28,6 mm al barri Vell de Palamós i 33,6 a La Fosca.
A part de la pluja, el canvi de temps també va portar un cert refrescament. Per fi es va baixar per sota de la barrera del 20 ºC, amb 19,1 ºC de mínima a La Fosca i 19,6 ºC al barri Vell de Palamós.


Cumulonimbus arcus vist sobre la badia de Palamós i també des de Llafranc el passat dimecres 14 d'agost a la tarda. Font: instagram projecte4estacions 

   
Vídeos en format time-lapse del Cumulonimbus arcus. Font: instagram projecte4estacions
Arribada del Cumulonimbs arcus de mar cap a terra.
Mapa de llamps del dimecres 14 d'agost.
Mapa de temperatura a 500 hPa on s'aprecia un solc d'aire fred en alçada i la formació d'una DANA