Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 27 de gener del 2009

El llamp globular


Llamp globular resseguint una línia elèctrica.
Font
:
http://internetservices.readingeagle.com/blog/tullio/archives/2007/06/


El llamp globular es forma en el si de les tempestes elèctriques i pren la forma d'objecte brillant, que queda suspès en l'aire durant una estona. També pot tenir moviments molt ràpids o molt lents.
És capaç de fer un soroll, com petites explosions, o romandre en silenci.
La formació d'aquest fenomen és extraordinàriament rara, algun cop s'ha vist resseguint fils elèctrics o telefònics, en alguna ocasió també ha entrat per la xemeneia d'alguna masia o casa aïllada, com molt bé queda reflectit en el famós còmic d'Hergé (creador de Tintín), “Les set boles de cristall”.


Llamp globular que apareix al còmic de Tintín.
Font
:
http://www.tintin.cat/portada.htm


El llamp globular sol desaparèixer dispersant-se, encara que també pot desaparèixer absorvit per algun objecte i en casos més rars fins i tot acaben explotant. El seu color és vermell o bé groguenc.

La formació dels llamps globulars ha portat i encara porta, molta controvèrsia en cercles científics., fins a dia d'avui no hi ha cap explicació plenament acceptada per tothom. Tot i això, hi ha multitud d'informes que avalen la seva existència, així com vàries fofografíes i gravats d'época.


Llamp globular, vist en un gravat d'época. Font:http://goodnessgraciousgreatballsoffire.com/ball_lightning.htm


Fa uns anys, fins i tot , s'havia dubtat de la seva existència, actualment la hipotèsis més coneguda, és que el llamp globular està format per plasma altament ionitzat, contingut per camps magnètics generats per si mateix. Aquesta hipòtesi, però, és posada en dubte.
Desprès d'una anàlisis més detallada, els físics creuen que l'explicació no resol el problema de la durada, ni el moviment que fa el fenomen.
Tot i això, es creu que poden haver-hi formes de plasma que si que s'adiuen amb l'explicació, concretament el tipus de plasma format per ions positius i negatius., en aquest cas es tractaria d'hidrogen carregat positivament i una barreja de nitrits i nitrats carregats negativament.



Possible Llamp globular.


Dades actuals :

9.4ºC
74 % hr
1010 hPa
màxima de 14,3ºC
mínima de 6,5ºC
cel estrellat i vent en calma