Plànol de la situació geogràfica de Palamós., resseguit amb groc podem veure les zones afectades pels temporals de migjorn (S), resseguit amb vermell veiem les zones afectades pels temporals de llevant (E). Fer clic per ampliar imatge.
Després de veure els quantiosos danys materials provocats per la llevantada, a la majoria de poblacions de la Costa Brava, molta gent s'haurà preguntat el per què de la manca d'afectacions serioses a les zones més concurregudes de Palamós, com poden ser el Port o el Passeig del Mar.
Això és degut a la posició geogràfica de la nostre vila.
Observant el plànol que encapçala aquest article, descobrirem que el nucli antic de Palamós es troba situat damunt d'una península formada per un promontori anomenat "El Pedró", el qual protegeix dels embats dels temporals de llevant, tota la zona on es troba situat el port i el Passeig del Mar.
D'aquesta manera, podem dir que la façana més coneguda de Palamós mira a l'oest i a la seva esquena hi té l'est, això provoca que des de la Plaça Murada es puguin veure unes postes de sol magnífiques.
Aquesta posició ha fet que històricament els temporals que han provocat les destrosses més importants, sobretot abans de la construcció del Moll Nou, han estat els de migjorn (sud). Tant és així, que en moltes situacions de llevant les aigües més properes al Port i a la Platja Gran, estan completament en calma.
Tot seguit us poso dos exemples de l'alteració del medi natural per part de l'home:
Treballs de dragatge de la Platja Gran. Font : Diari de Girona
Un dels resultats, causats per l'alteració del medi, va ser l'operació realitzada aquesta passada primavera de trasllat de sorres de Palamós a Sant Antoni, i és que una altre de les peculiaritats de la Badia de Palamós, és deguda a la construcció del Moll Nou a l'any 1902., llavors es vàren alterar els corrents marins i a partir d'aquesta data cada cop que hi han temporals de llevant, la Platja de Sant Antoni perd una gran quantitat de sorra, la qual, per efecte dels corrents marins va a parar a la Platja Gran de Palamós.
Això provoca que al contrari de moltes altres poblacions, on s'han de fer aportacions constants de sorra per mantenir les platges, a Palamós és necessari fer tot el contrari, s'ha de dragar la zona de la Platja i el Front de Mar degut a l'excés de sorra.
Un clar exemple de l'alteració del medi natural.
Cal dir que en altres platges com la Fosca o Castell, podem trobar una capa de sorra més o menys constant, i és que degut a que es matenen sense cap mena de construccions d'espigons i ports, la mateixa dinàmica dels temporals fa que uns s'enduguin la sorra i altres la tornin a dipositar.
En aquesta imatge superior veiem el resultat de la modificació del medi natural, per part de l'home, podem observar el Vial del Port completament inundat, per l'entrada del mar. Cal dir que abans tota aquesta zona eren penya-segats, ara, el mar ens ha recordat que allò li pertany. Fer clic per ampliar imatge. Fotografia extreta de ràdio Palamós.
Dades actuals :
8.5ºC
85 % hr
1015 hPa
cel cobert
vent fluix de garbí
pluja 1,5 mm