Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 6 de gener del 2009

La neu s'acosta


Previsió pels pròxims dies a Palamós. Font: METEOCAT. Fer clic per ampliar imatge.


Una entrada d'aire fred, procedent de centreuropa, juntament amb humitat bastant elevada en varis nivells de l'atmosfera, propiciarà que a partir de demà, es pugui produir una situació molt favorable per poder veure nevar fins arran de platja, tot i que els gruixos de neu més importants es produiran a partir dels 300m a les Gavarres.
Tot això vindrà provocat, per la segona situació retrògrada en pocs dies, i és que la posició dels centres d'acció (anticiclons i perturbacions), fan que les masses d'aire de la troposfera, continuin movent-se d'est a oest. Una situació francament excepcional, que podem trobar en molt pocs mesos de gener, ja que ara és época de tenir grans anticiclons a sobre nostre, com ho demostren les típiques "minves de gener", que es produeixen per aquestes dates., on el sol i la boira haurien de ser els protagonistes, ja que no oblidem, per estadística, el mes de gener, és el mes més sec, juntament amb juliol.


Així és, com haurem d'estar atents a les previsions minut a minut, sobretot caldrà estar alerta, amb els moviments que pot fer una baixa mediterrània, que es formarà a prop nostre., el seu moviment capritxós pot fer que nevi en més o menys quantitat. El que està clar és que no ens avorrirem.



Mapa d'humitat a 700 hPa., a l'Empordà es troba al 95 % . Font:model DWD



Temperatura i geopotencial a 850 hPa (1500 m)., veurem com les temperatures arriben fins als -6ºC o -8ºC, també es veu com el geopotencial es troba als 1400 m, cosa que propicia que la cota de neu sigui més baixa Font: model DWD. Fer clic per ampliar imatge.



L'estat de la mar també es veurà força alterat, sobretot de cares a dijous quan els vents girin a gregal, tot provocant ones de 3 m a la costa. Fer clic per ampliar imatge. Font : model WW3



Mapa de temperatures del model MOMAC. 


La fred la tenim assegurada, sobretot a les matinades dels propers dies, arribant fàcilment a valors negatius, fins la línia de la costa, tal i com ha passat avui a l'Estartit, on la platja s'ha quedat gebrada.
Durant el dia, cal dir que tampoc pujaran gaire i valors d'entre 6ºc o 9ºc seran les màximes que podrem trobar a tot el país. Temperatures de cru hivern sens dubte. Fer clic per ampliar imatge.



Tornarem a veure una imatge com aquesta, els pròxims dies ? Fer clic per ampliar imatge.


Dades actuals :

8.2ºC
78 % hr
1014 hPa
màxima 10.3ºC
mínima 0.5ºC
cel cobert 6/8 estratocúmuls i cirrus
mar arrissada
vent fluix de llevant