Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 23 de febrer del 2009

Les formigues, predictores del temps


Font : http://blocs.xtec.cat/faunaiflora/2008/09/26/les-formigues/


Les formigues, insectes de l'ordre dels himenòpters i amb una estimació de 14.000 espècies diferents, són unes bones predictores del temps que farà, segons ha pogut constatar la ciència i la cultura popular.
El passat mes de novembre vaig poder observar com les formigues ja intuïen el període plujós que s'estava preparant, ja que aquestes estaven treient gran quantitat de terra dels seus nius, per poder-los enfonsar a més profunditat.

Hi ha una dita que diu: "Quan la formiga treu terra del niu, adoba la gotera i fuig del riu", que corroboraria aquesta teoria.
Una altre manera que tenen les formigues per predir el temps són les típiques fileres que formen, juntament amb un augment de la seva activitat quan es preparen pluges.

També està comprovat en uns fets que van succeir a l'any 2006 a Múrcia, on una gran quantitat de formigues alades vàren invadir tots els carrers, en tant sols 24 hores. Aquest fet, tal i com més tard es confirmà , vaticinava els aigüats que hi van haver al cap de poc.
Els científics van trobar la següent explicació :
Les formigues després de les altes temperatures de l'estiu, poden detectar l'augment d'humitat que precedeix a les tempestes. Això provoca que les formigues fugin en desbandada dels seus nius abans que aquests es quedin inundats.

Tot seguit, us mostro unes fotos que vaig realitzar el passat mes de novembre, on s'observen les formes que adopta la terra que extreuen les formigues dels seus nius, talment com si fóssin petits volcans: