Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 31 de març del 2009

El pi canari, supervivent del foc


Imatge d'un pí canari (Pinus Canariensis), la seva escorça i una inflorescència. Font :
http://www.arbolesornamentales.com/Pinuscanariensis.htm

El pi canari (Pinus canariensis), el podem qualificar com a un "supervivent del foc"., aquesta conífera endèmica de les Illes Canàries, és capaç de rebrotar directament de l'escorça, en cas de patir un incendi. Això es degut a l'existència de cercles de teixit meristemàtic a sota l'escorça, capaços de generar gemmes noves. Aquest fet li confereix una adaptació única als incendis, que durant milers d'anys s'han produït en aquest arxipèlag, degut a la seva naturalesa volcànica.

Al món només hi ha cinc pins amb capacitat per rebrotar, tots ells pertanyen a ambients subtropicals. A Amèrica hi ha el Pinus leiophylla, el Pinus echinata i el Pinus rigida., a Àsia trobem el Pinus merkusii i el que podem veure avui, el macaronèsic Pinus canariensis.

El pi canari el podem trobar formant grans boscos a les illes de Tenerife, La Palma, Gran Canaria i el Hierro, més recentment, s'ha introduït a l'illa de La Gomera.
També el podem trobar en vàries regions del sud d'Europa, degut a que s'ha utilitzat per repoblar zones arrassades pels incendis, aprofitant així, la seva ressistència al foc, el seu ràpid creixement i el fet que pot viure en sòls pobres i pedregosos.
Durant la meva estada a Sicília, vaig poder observar alguns exemplars de pi canari, que s'havia utilitzat per repoblar terrenys erms. Els incendis devastadors que patí l'illa de Sicília a l'estiu del 2007, posaren a prova aquest tipus de pi, tal i com vaig poder comprovar en uns exemplars, els quals presentaven tota l'escorça ennegrida pel foc i les branques completament calcinades.
En mig d'aquest panorama desolador, apareixíen els rebrots verds, com a signe d'esperança i mostrant-nos la fortalesa d'aquest arbre davant les adversitats.


Pi canari amb les branques calcinades i les noves branques que van apareixent


Detall dels rebrots nous neixent directament de l'escorça.