Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 11 de març del 2009

La nevada de l'any 1985


Foto de Palamós nevat (Fer "clic" per ampliar imatge).


Aquest hivern, tot i que encara no ha acabat, ens ha deixat senses la bucòlica estampa poder veure agafar la neu fins a la mateixa platja. Hem de tenir present que en les nostres contrades, veure la neu en gruixos considerables recobrint la costa és un fet força estrany i que ha fet acte de presència en poques ocasions, generalment, cada 20 o 30 anys.
Des de la nit/matinada del 12 al 13 de gener de l'any 1985, que no ha tornat a nevar a Palamós i comarca amb tantes ganes, siguent un record que mai s'esborrarà de la memòria de molta gent.
Aquell dia es van acumular quantitats de fins a 30 cm de neu a la mateixa platja de Palamós o 37 cm a Calella de Palafrugell. Aquest fet va ser tot un espectacle que deixà imatges insòlites.
Aquella situació però, no va ser la única que provocà nevades, ja que aquell mateix mes va nevar fins a tres vegades, especialment recordada serà la petita nevada que queia la vigília del dia de Reis.

Tot seguit us deixo els mapa sinòptic i de temperatures a 850 hPa d'aquell 13 de gener del 1985 :


Mapa sinòptic del 13 de gener del 1985, on s'observa una gran entrada d'aire fred Siberià, la qual, gràcies al potent anticicló de 1035 hPa situat sobre Escandinàvia i les illes Britàniques, allargassat de nord-est a sud-oest, va portant la massa d'aire gèlid cap a nosaltres. Aquest aire fred es barrejà amb l'aire humit que una baixa situada davant la costa catalana ens anava enviant. Tot això provocà el còctel explosiu que derivà en la gran nevada.


Mapa de temperatures a 850 hPa on s'observa la gran invasió d'aire fred Siberià, arribant als -10º C a França i uns -7º C a sobre nostre.


Recull d'imatges de la gran nevada del 1985 (fer "clic" per ampliar-les):



Imatge del Passeig del Mar cobert per més d'un pam de neu.


Una altre imatge general del mateix Passeig.


Jo mateix al costat d'un ninot de neu.


El meu germà i jo, al costat d'un dels canons de Palamós.


Sembla la Sibèria però no ho és, es tracta de la Platja Gran de Palamós.