Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 17 de març del 2009

"El Sirocco", crònica del temps a Sicília (1a part)


Cel de color marronós sobre la costa sud de Sicília, poques hores abans de l'arribada del Sirocco.


Tot seguit, començo una petita sèrie de reportatges sobre les vivències del viatge que vaig fer a l'illa de Sicília i a les illes Eòlies.
Recordem que l'illa de Sicília amb més de 22.000 km2, és l'illa més gran del Mediterrani i des de la qual, és possible arribar a moltes altres illes, amb tant o més d'encant.
Un fet curiós, meteorològicament parlant, va ser experimentar el canvi sobtat en les temperatures que pot produir un vent anomenat "Sirocco" o vent del desert, que va bufar durant unes hores, el passat dimecres 4 de març.
Aquell dia, durant tota la jornada, les temperatures no havien passat dels 14 o 16ºC de temperatura, fruit d'un vent fresquet que bufava del nord., tot això va canviar, quan a les 6 de la tarda el cel va quedar completament cobert d'una capa d'altostratus i posteriorment, l'arribada d'una línia d'inestabilitat, amb la formació de cumulunimbus que deixaren ruixats amb algun llamp.
Aquesta pluja portava més fang que aigua, i tots els cotxes quedaren coberts d'una bona capa marró.
El més curiós però, a part de la intensificació del vent, arribant a ratxes molt fortes, va ser que en qüestió d'un parell d'hores la temperatura va anar dels 14ºC que hi havien a les 20:00 h, als 21ºC que s'assoliren a les 22:00 h., havent de canviar l'abric que havia portat tot el dia, per les mànigues de camisa que portava durant la nit.



Imatge de satèl.lit on s'observa la pols del desert aixecada i empesa cap al nord, degut al Sirocco o vent del desert.

Font:
http://es.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Portada


Formació i origen del Sirocco:

El Sirocco és un vent que pot bufar a més de 100 km/h i prové del desert del Sàhara., a Sicília els hi sol arribar directament de Tuníssia.
Aquest vent acompanya masses d'aire càlid, amb poca humitat, d'origen subtropical i arriba cap al nord degut a sistemes de baixes pressions que es mouen cap a l'est, per sobre del mar Mediterrani. L'aire calent i sec originat al desert, es barreja amb l'aire més fresc i humit de la borrasca Mediterrània., la seva circulació en la part inferior esquerra (recordem que les borrasques giren en sentit contrari a les agulles d'un rellotge), arrossega tot el xoc de masses d'aire.


Dades actuals :

18ºC
58 % hr
1027 hPa
mínima 8ºC
cel ras
vent fluix de xaloc
marejol