Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 17 de setembre del 2009

Alerta per tempestes



Segons indica el Centre Europeu de Predicció de Tempestes (ESTOFEX), aquest dijous i fins divendres, les probabilitats de tempestes severes, en forma de línies de turbonada o sistemes convectius de mesoscala, és molt important i per això han posat l'alerta en el nivell 2 (el màxim és el 3).

A més a més, segons les previsions de l'ESTOFEX, els forts vents en cisalla que hi hauran i els elevats índex d'inestabilitat, poden crear les condicions óptimes per a formació de tornados i trombes marines, tal com vaig comentar en un article anterior.
Les tempestes que es generin poden anar acompanyades de forts vents i pedra.
I és que no n'hi ha per menys, ja que la DANA (gota freda) d'uns -20 ºC a 5500 metres., que hi ha al centre de la Península, es trobarà a l'oest de la nostre posició, per tant estarem a la seva part més activa amb aportació de vents càlids i humits del mar, aquesta combinació serà la culpable de tot l'enrenou.

La previsió indica que les tempestes comencin a avançar pel sud del país, a partir de mig matí, arribant a la nostra zona de cares a la tarda. Les tempestes s'aniran intensificant a partir del vespre i la nit, situació que es podria mantenir fins divendres. Les precipitacions poden acumular quantitats properes als 100 mm al final de l'episodi, aquestes poden caure en forma de ruixats de forta intensitat.

Hi haurà un empitjorament de l'estat de la mar a partir de la tarda, arribant a maror amb ones que s'acostaran al metre d'alçada, els vents seran de migjorn i xaloc, arribant als 15 nusos, amb ràfegues més fortes i de direcció variable en moment de tempesta.


Recomanacions :

Evitar la navegació, sobretot a partir de la tarda.

Prendre les precaucions necessàries si us trobeu en una zona propensa a les inundacions.

No creuar rieres ni torrents en cas d'avinguda, ni tant sols en tot terreny.

En cas de tempesta, tancar finestres i portes, desendollar els aparells elèctrics, sobretot si la casa està aillada.


Ho anirem seguint.