Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 5 de setembre del 2009

Undulus asperatus



Ahir, l'abundant nuvolositat propiciada pel pas d'un petit front, juntament amb l'entrada de vents de component nord, va crear uns cels molt fotogènics.

Una de les imatges que vaig poder veure sobre els cels de Romanyà de la Selva, fou el núvol recentment batejat com a "Undulus asperatus", el qual s'està estudiant per part de la comunitat científica si s'inclou al llistat de núvols com a nova espècie nuvolosa.

Tot seguit veureu un parell més de fotos:







Malauradament les precipitacions vàren tenir un caràcter molt irregular, semblant a una loteria, una mostra d'aquest fet són els 10.1 mm que van caure a Serra de Daró, en canvi Torroella de Montgrí que es troba al costat, només va caure 1 mm., sense anar més lluny, a Palafrugell van caure 6 mm i a Palamós una quantitat inapreciable, igual que a Calonge.
Una altre vegada el massís de les Gavarres va actuar com a pantalla i les tempestes del Gironès, es van escolar pel corredor que queda entre les Gavarres i el Montgrí, seguint els vents en alçada de component oest.
El que si ha estat efectiva, ha sigut la baixada de temperatures, ja que les màximes quedaran força més curtes que en dies anteriors., la mínima d'avui ja tenia caràcter tardorenc, ja que s'ha baixat fins als 17.6  Cº.

Fins que no ens arribin vents marítims, no podrem trobar una situació completament favorable a les precipitacions, tot el que siguin fronts desgastats i entrades d'aire fred des del nord són com una loteria, de la qual nosaltres els costaners en tenim molts pocs números.

A veure si per fí aquesta situació es comença a arreglar a partir de finals de la setmana que vé, on s'entreveu un posicionament més favorable dels centres d'acció, per tal que ens arribi un canvi més important, a veure si per fí es compleix ja que els boscos estan moribunds.

Mentrestant, es preveu que a les properes hores la tramuntana que ha bufat moderada amb cops forts, sigui substituïda per vents de component sud i est.
Les temperatures a partir de demà s'aniran recuperant, sobretot pel que fa a les màximes i la sensació de xafogor voldrà tornar a aparèixer .

Ara mateix :

26.5 ºC
34 % hr
1019 hPa
mínima de 17.6 ºC
cel amb cirrus i altocúmuls 4/8
vent fluix, amb cops moderats de gregal
marejol