Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 3 de setembre del 2009

VORTRAC


Huracà Katrina.


Ara que ens trobem en plena época d'huracans, voldria fer esment a un sistema que s'ha implantat fa pocs anys, per tal d'estudiar els huracans que poden afectar els Estats Units i països propers.

Es tracta d'un métode desenvolupat per investigadors del Centre Nacional d'Investigació Atmosfèrica, pel Laboratori d'Investigació Naval (NRL) i pel Centre Nacional d'Huracans dels Estats Units, aquest métode s'anomena VORTRAC (Vòrtex Objectiu de Radar i Circulació) i es basa en la xarxa costanera de radars Doppler.

Gràcies a aquesta xarxa de radars, podem detectar la velocitat dels vents de l'huracà i la seva pressió central a intervals de sis minuts, d'aquesta manera es pot saber amb exactitut, si un huracà s'està reforçant o no, abans d'arribar a terra ferma., això és molt important alhora d'avisar els habitants de les zones situades dintre del radi d'acció de l'huracà, sobretot pel que fa referència a les mesures d'autoprotecció que cal prendre.
Un dels paràmetres més importants per esbrinar la força d'un huracà, és la seva pressió atmosfèrica, per tant, les dades aportades per aquest nou sistema són fonamentals per a l'estudi dels ciclons.


Pantalla d'ordinador visualitzant les imatges del radar.


Aquesta xarxa utilitza uns 20 radars Doppler, situats al llarg de la costa del Golf de Mèxic i de l'Atlàntic, arribant des de Texas fins a Maine.



La fotografia superior, mostra la gràfica de pressió atmosfèrica realitzada pel sistema VORTRAC, en aquest cas, es tracta de l'estudi de l'huracà Humberto.
El 13 de setembre de l'any 2007, aquest huracà es va intensificar notablement abans de tocar terra ferma entre Texas i Louisiana. El sistema VORTRAC va coincidir plenament amb la pressió que van mesurar els avions caça huracans, a més, va detectar una ràpida intensificació de l'huracà, durant les darreres 4 hores abans de tocar terra. Aquesta observació hagués sigut impossible d'obtenir amb els avions caça huracans.
Gràcies a les dades aportades per VORTRAC, s'aconsegueix predir qualsevol reforç sobtat en la intensitat dels huracans, amb la importància que aquest fet representa.
Amb l'avanç de la tècnica, es creu que aquest sistema podrà pronosticar la intensitat d'un huracà a cinc o sis dies vista, amb els avantatges que aquest fet pot representar.