Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 12 de setembre del 2009

L'ona sabatilles d'esport


Imatge d'un motorista sorprès per una ona sabatilles d'esport.

L'ona sabatilles d'esport o "Sneaker wave"(en anglès), és un terme usat als Estats Units, especialment al nord de Califòrnia, Oregon i Washington, per designar un tipus d'onada molt perillosa que pot aparèixer sobtadament i que es pot produir a les costes banyades pels grans oceans, a qualsevol punt del món.

Aquesta onada és un fenòmen de molt mal preveure i és el causant de molts accidents, al llarg de l'any, degut al seu efecte sorpresiu.

Pot manifestar-se com un tren d'onades de gran alçada i arribar als 100 m de llargària, la seva gran força és capaç d'arrossegar qualsevol persona o objecte cap al mar o expulsar-lo contra les roques, provocant greus ferides o fins i tot la mort. La seva formació molts cops acompanya la retirada de la marea alta i tan pot aparèixer amb temps estable com durant els temporals.
Es creu que el seu orígen és degut a l'aparició d'onades de diferent alçada, les quals, en un moment determinat s'uneixen formant un petit tsunami.

Per evitar ensurts desagradables amb aquestes onades, el Departament d'Ecologia de l'Estat de Washington, recomana el següent:

Evitar donar l'esquena a les onades.

Controlar en tot moment els nens, ja que són els més febles en aquesta situació.

S'ha d'estar en tot moment lluny de les roques o dels troncs, així com de possibles residus.

No acostar-se als molls ni a les esculleres.

Al video següent veureu diversos casos de gent que no va fer cas d'aquestes recomanacions i ho va passar molt malament: