Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 1 de novembre del 2014

30 i 31 d'octubre: temps plàcid, amb sol i núvols baixos

Mar plàcida i ambient assolellat ahir divendres al migdia des de la cala del Morro del Vedell. Foto mostrada al programa Vespre a La 2 (minut 55:49).


Les dues darreres jornades han servit per acomiadar un mes d'octubre poc prolífic en fenòmens meteorològics.
Els factors més destacats del dijous i del divendres han estat l'aparició d'alguns núvols baixos, dins un context majoritàriament assolellat., malgrat tot, ja fa dies que hem deixat enrera les temperatures quasi estiuenques que hi havien hagut la major part del mes.
Parlant de temperatures i de temps avorrit, cal destacar que la propera setmana serà molt més entretinguda. El pas d'una pertorbació entre el dimarts i el dimecres, ens pot deixar les pluges més generals i importants de les darreres setmanes, ja que el mes d'octubre que acabem d'acomiadar només ens ha deixat 10,8 mm.
Amb aquest canvi de temps no seria gens descabellat que poguessin caure una vintena de litres, a més, com que entrarà vent fresc de tramuntana, l'ambient seria de tardor avançada, tal com seria d'esperar en aquestes dates. També es preveu que pugui caure la primera nevada significativa al Pirineu, per damunt dels 1500 metres.

En relació al temps passat, ahir divendres 31 d'octubre, a Palamós ens vàrem llevar amb abundants núvols baixos dels gèneres Stratus i Stratocumulus, amb entre 6/8 o 7/8 Sc i St.
Resseguint les zones enclotades de l'interior de la comarca també s'observaven boirines., en aquest sentit, tal com podeu veure a la imatge de més avall, mirant en direcció Platja d'Aro, es veia un banc de boira que resseguia el curs del Ridaura, el qual arribà a ocultar el paisatge i els edifics de primera línia de mar a primera hora del dia.
Després del cel tapat de primeres hores, va quedar un matí assolellat, amb intervals de núvols baixos 3/8 o 4/8 Sc i St.
Segons es pot comprobar a la foto que obre aquest article, a partir del migdia i a la tarda el cel va quedar serè cap al sector nord i est de Palamós, però encara hi havien intervals de núvols cap al sector sud i oest de la població, amb 2/8 Sc i St.


Banc de boira resseguint el curs del Ridaura al fons de la imatge a la dreta, a les nou del matí. A quarts de vuit del matí tapava els edificis de primera línia de mar. Font: càmera del Temps de TV3 ubicada a Platja d'Aro.


Pel que fa les temperatures màximes d'ahir divendres 31 d'octubre, aquestes van ser quasi calcades a les del dia anterior.
La màxima més destacada foren els 22,1ºC de Les Olives, mentre que la màxima més baixa es quedà en els 18,9ºC de Calonge-Mas Pallí.
Les mínimes, per la seva banda, van ser lleugerament més baixes en algun punt, amb els 8,5ºC de Monells, com a mínima més freda, i els 14,9ºC de Calonge-Mas Pallí, com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir divendres 31 d'octubre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 21,8ºC (8,5ºC), La Bisbal d'Empordà 21,8ºC (8,7ºC)., La Tallada d'Empordà 21,2ºC (8,6ºC)., Castell d'Aro 21,1ºC (11,1ºC)., Torroella de Montgrí 20,2ºC (10,1ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir divendres 31 d'octubre del 2014 a Palamós., temperatura màxima 19,6ºC, mínima 13,1ºC. Vent del NO fins a les 09:30h, a 2 km/h de mitjana o calma., a partir de llavors vent del ESE fins a les 17:00h, a 5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent de direcció variable a 2/5 km/h de mitjana o calma. Ratxa màxima de vent 16 km/h ESE. Estat de la mar amb mar plana o arrissada., mar endins hi havia marejol (onatge sig. de 0,23 metres a les 12:00h davant del cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1025hPa, mínima 1023hPa. Humitat relativa màxima 95%, mínima 73%. (Dades de Meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Una figuera que ha tret fulles noves, amb intervals de núvols baixos al cel. Imatge captada el passat dijous 30 d'octubre.


Per acabar amb el resum meteorològic, només resta esmentar que el passat dijous 30 d'octubre va començar amb un cel cobert de núvols baixos, amb 7/8 Sc. Tot i que el sol va ser car de veure a primera hora, al llarg del matí s'obriren grans clarianes, però van romandre intervals de núvols baixos, amb entre 4/8 i 5/8 Sc.
A partir de primeres hores de la tarda el sol es va acabar imposant, amb només 3/8 Sc, i amb el pas de les hores tan sols quedaren entre 2/8 i 4/8 Sc, segons el moment.
Aprofitant que els núvols baixos van ser molt més escassos, vaig aprofitar per fotografiar un dels efectes que han provocat les altes temperatures del mes d'octubre. Degut al temps quasi estiuenc que hem tingut i les pluges del mes anterior, alguns arbres fruiters, com per exemple les figueres, han tret fulles noves, tal com podeu veure a la foto superior. En alguns casos, fins i tot, s'han vist algunes flors de presseguer o d'ametller, entre d'altres.

Pel que fa les temperatures registrades el passat dijous al Baix Empordà, aquestes van ser entre 1 i 2 graus més baixes que les del dia anterior cap a la meitat sud, però a la meitat nord vàren ser molt semblants.
Els 22,1ºC de Monells fou la màxima més càlida i els 19,2ºC de Calonge-Mas Pallí van ser la màxima més baixa.
Pel cantó de les mínimes, aquestes van baixar entre 2 i 3 graus cap a l'interior i la meitat nord, en comparació amb les dia abans. El valor més baix van ser els 9,0ºC de Monells o de La Bisbal d'Empordà, mentre que la mínima més alta foren els 15,8ºC de Calonge-Mas Pallí. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dijous 30 d'octubre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 22,1ºC (9,0ºC), La Bisbal d'Empordà 21,6ºC (9,0ºC)., La Tallada d'Empordà 21,3ºC (9,7ºC)., Castell d'Aro 21,3ºC (10,8ºC)., Torroella de Montgrí 20,5ºC (10,5ºC).

Altres dades meteorològiques del passat dijous 30 d'octubre del 2014 a Palamós., temperatura màxima 20,0ºC, mínima 13,6ºC. Vent del NO fins a les 09:00h, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del NE, SE i E, a 5 km/h de mitjana., vent del NO a partir del vespre, a 2 km/h de mitjana i moments de calma. Ratxa màxima de vent 16 km/h NE. Estat de la mar amb mar arrissada., mar endins hi havia marejol (onatge sig. de 0,35 metres a les 10:00h davant del cap de Begur i de 0,23 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1023hPa, mínima 1020hPa. Humitat relativa màxima 96%, mínima 75%. (Dades de Meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Núvols baixos del dijous al migdia. Font: càmera del Temps de TV3 ubicada a Platja d'Aro.