Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 3 de novembre del 2014

El novembre ens porta canvis importants

Il·lustració realitzada per Hergé a l'any 1944 pel mes de novembre.


El fantàstic dibuix que podem veure a l'encapçalament, on surt el famós personatge de còmic Tintín somrient malgrat el panorama, el seu gos Milú i els germans Dupond i Dupont, fou realitzat l'any 1944 pel famós historietista belga Hergé (pseudònim de Georges Remi).
Aquesta imatge, realitzada per acompanyar el mes de novembre d'un calendari d'aquella època, ens evoca el temps que ens espera entre la tarda/vespre d'avui dilluns i el proper dimecres al matí.

L'arribada d'un profund solc d'aire fred en altura, farà que en les immediates hores a Palamós el vent de garbí o llebeig que va entrar ahir diumenge, segueixi bufant de forma moderada i persistent fins el dimarts a la tarda, arribant als 35/40 km/h de mitjana la matinada del dimarts. Això acabarà provocant una alteració marítima molt notable, amb entre forta maror i maregassa a la mateixa línia costanera (ones d'entre 2,5/3 metres). El temporal de mar del sud o sud-oest, pot tenir el seu punt àlgid entre avui al vespre/nit i demà dimarts al matí.
Com que el vent vindrà de latituds meridionals, les temperatures no baixarien de forma destacada fins el vespre/nit de dimarts a dimecres, moment en el qual entrarà una massa d'aire fred d'origen àrtic que pot deixar-nos unes màximes de plena tardor al dia següent, al voltant dels 15ºC. Aquesta refrescada duraria fins el proper divendres, ja que el cap de setmana següent tindrem una pujada clara dels termòmetres.

L'altre element destacat a la nostre vila serà la pluja. Degut al pas d'un front i la formació d'una pertorbació, amb pressions que poden devallar fins als 995hPa, i la presència d'un embossament d'aire fred d'origen àrtic de fins a -26ºC a 500hPa, poden crèixer núvols de gran desenvolupament vertical que descarreguin ruixats intensos i tempestes, amb acumulacions puntuals d'aigua entre avui a la nit i el dimecres a primera hora.
A la nostre zona podrien caure entre 30 i 40 mm en tot l'episodi.

Totes aquestes precipitacions serien en forma de neu al Pirineu, on podria nevar de forma moderada per sobre dels 2000 metres, baixant a darreres hores fins els 1300/1500 metres, i acumular gruixus de neu d'entre 15/30 cm.


Mapa de pressió en superfície previst per la nit de dimarts a dimecres. Veiem una profunda pertorbació a sobre nostre que generarà pluges destacables.


Mapa de temperatures a 500hPa previst per dimecres a les set del matí. S'observen isotermes de -26ºC a sobre nostre. Això és molt aire fred que pot acabar generant fortes tempestes.


Il·lustració de l'any 1957, feta pel calendari de la "Revista Tintín" en l'edició de Bèlgica. També s'utilitzà per la revista francesa de l'any 1958. El temps que representa també el notarem nosaltres pròximament.


Vent de garbí, practicants de surf d'estel i núvols baixos ahir diumenge a la tarda. Foto mostrada a l'Espai del Temps de TV3.


En referència al temps passat, cal esmentar que ahir diumenge 2 de novembre, dia dels Fidels Difunts, el meteor més destacat de Palamós va ser el vent de garbí o llebeig, tal com podeu veure a les fotos. Aquest vent de direcció SSO, fou el presagi de l'arribada del canvi de temps previst en les properes hores.
Tot i que de bon matí el vent fou gairebé absent, a partir de les 10:30h va començar a bufar a uns 10/15 km/h de mitjana., no obstant, el vent va anar intensificant-se amb el pas de les hores, i a partir de les 18:30h ja bufava a uns 20 km/h de mitjana.
La ratxa màxima de vent arribà fins als 40 km/h a La Fosca i als 37 km/h al centre del nucli antic de Palamós.

En un altre ordre de coses, les temperatures màximes d'ahir diumenge al Baix Empordà van ser 1 o 2 graus més altes que les del dia abans cap a l'interior, però no tingueren canvis significatius a la costa.
Els 24,0ºC de La Bisbal d'Empordà foren la màxima més elevada, i els 20,5ºC de Calonge-Mas Pallí va ser la màxima més curta.
Les mínimes, per la seva banda, van baixar entre 2 i 3 graus cap a l'interior, amb els 7,3ºC de Monells o de La Tallada d'Empordà, com a mínimes més fredes, i els 15,8ºC de Calonge-Mas Pallí, com a mínima més alta. Dades de Meteocat i Meteoclimatic

Màximes registrades ahir diumenge 2 de novembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 24,0ºC (7,9ºC)., La Tallada d'Empordà 23,7ºC (7,3ºC)., Monells 23,5ºC (7,3ºC)., Torroella de Montgrí 22,6ºC (8,8ºC)., Castell d'Aro 21,1ºC (9,8ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir diumenge 2 de novembre del 2014 a Palamós., temperatura màxima 21,0ºC, mínima 13,0ºC. Estat del cel a 1ª hora amb només 2/8 Ci i boirines a les valls gavarrenques., matí asserenat, però aparició de Sc i St a la tarda, amb 2/8 o 3/8 de coberta nuvolosa. Estat de la mar amb marejol o maror., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,7 metres a les 18:00h al davant del cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1022hPa, mínima 1017hPa. Humitat relativa màxima 96%, mínima 80%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Fotos d'ahir diumenge poc abans de pondre's el sol, amb garbí, surf d'estel i algun núvol baix








Per acabar el resum, cal afegir que el passat dissabte 1 de novembre, dia de Tots Sants, el dia començà amb abundants núvols baixos, amb entre 5/8 i 6/8 Sc i també 2/8 Ac. Malgrat tot, el matí va ser assolellat, amb només 2/8 o 3/8 Sc i 2/8 Ac.
A la tarda l'astre rei va continuar entre nosaltres, amb acompanyament d'entre 3/8 i 4/8 Sc i St.

Pel que fa les temperatures màximes registrades el passat dissabte al Baix Empordà, aquestes van ser 1 grau més altes de mitjana, en comparació amb el dia anterior.
Els 23,8ºC de Calonge foren la màxima més càlida i els 20,4ºC de Calonge-Mas Pallí van ser la màxima més baixa.
Per la banda de les mínimes, aquestes van ser un parell de graus més altes cap a l'interior i van romandre estàtiques a la costa. El registre més fred van ser els 9,3ºC de Monells, mentre que la mínima més alta foren els 15,8ºC de Sant Feliu de Guíxols.

Màximes registrades el passat dissabte 1 de novembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 22,2ºC (9,3ºC), La Tallada d'Empordà 22,2ºC (10,0ºC)., La Bisbal d'Empordà 22,1ºC (9,9ºC)., Torroella de Montgrí 21,8ºC (10,3ºC)., Castell d'Aro 21,5ºC (11,6ºC).

Altres dades meteorològiques del passat dissabte 1 de novembre del 2014 a Palamós., temperatura màxima 21,3ºC, mínima 13,6ºC. Vent del NO fins a les 09:00h, a 2 km/h de mitjana o calma., a partir de llavors vent del S, del SO i del SSE, a 5/10 km/h de mitjana fins a les 19:30h., a partir d'aleshores vent del NO, a 2 km/h de mitjana o calma. Ratxa màxima de vent 18 km/h SO. Estat de la mar amb mar plana o arrissada., mar endins hi havia marejol (onatge sig. de 0,35 metres a les 12:00h davant del cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1024hPa, mínima 1022hPa. Humitat relativa màxima 94%, mínima 74%. (Dades de Meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Núvols baixos el passat dissabte a quarts de nou del matí, amb mar plana. Font: càmera del Temps de TV3 ubicada a Platja d'Aro.