Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 5 de novembre del 2014

4 de novembre: la tardor entra de forma brusca

Temporal de mar d'ahir dimarts. Foto mostrada al temps del Telenotícies Comarques de TV3 (minut 08:43).


El pas d'un extens sistema frontal associat a un profund solc d'aire fred àrtic, durant el matí d'ahir dimarts 4 de novembre, es va endur de forma brusca la placidesa atmosfèrica de les darreres jornades.
El canvi brusc de masses d'aire que va produir aquesta situació, es va notar de forma notòria amb l'arribada del vespre/nit, coincidint amb l'entrada de l'aire fred i sec del nord que venia al darrera del front, el qual, s'endugué l'aire càlid i humit que precedí la seva arribada.
Si la màxima del dia encara es va poder enfilar fins als 20,1ºC a Palamós, amb l'arribada del vespre/nit la temperatura va baixar fins als 10,9ºC (10,6ºC a La Fosca), donant-se la mínima del dia i provocant que la tardor mostrés la seva cara indiscutible.

Per fer-nos una idea d'aquesta brusca baixada dels termòmetres, s'ha de considerar que el passat diumenge a la nit hi havien isotermes de 11ºC a 850hPa, en canvi, ahir dimarts al vespre entraren isotermes de només 3ºC a 1500 metres d'altura.

I si a la costa les temperatures per fi foren de tardor avançada, cap a les muntanyes del Pirineu el front i l'aire fred deixaren la primera nevada destacable de la temporada, sobretot a partir dels 2000 metres, amb gruixus de fins a 30 cm al Pirineu Occidental i gruixus molt més modestos al Pirineu Oriental., com per exemple a Vallter, on el paisatge quedà emblanquinat, tal com podeu veure a la imatge inferior. En cotes més baixes, a uns 1500 metres, només hi nevà feblement.


L'estació de Vallter 2000 emblanquinada ahir dimarts a les 09:35. Font: càmera del Temps de TV3 de Vallter.


Temporal marítim d'ahir dimarts a primeres hores del dia. Foto mostrada al temps del programa Els Matins de TV3 (minut 21:53)., al programa Els Matins de TV3 (minut 08:02)., al temps de l'Informatiu de TVE Catalunya i al portal de notícies 324.cat (foto nº7).


L'altre protagonista destacat de la jornada va ser el fort temporal marítim del sud-oest. A Palamós, el vent persistent del sud-oest va estar bufant a 30/35 km/h de mitjana de matinada, i arribà fins als 70 km/h de ratxa màxima, siguent una dada molt important en el cas del vent de garbí, ja que aquestes velocitats són més pròpies de la tramuntana.
El fort vent va anar disminuint d'intensitat, i a primera hora del dia ja només bufava a uns 15 km/h de mitjana, no obstant, els efctes de la ventada es notaven molt clarament amb l'estat alterat del mar, en forma d'una notable mar de fons.
Tal com podeu observar al recull de fotos, els cops de mar arribaven a pujar al damunt del dic d'abric del Moll Nou, amb ones d'uns 2 o 2,5 metres d'altura, forta maror.
Cal destacar que al cap de Begur les onades tenien proporcions encara més grans. Segons la boia de Puertos del Estado situada a poques milles de la costa, en aquell sector hi havia un onatge significant de 3 metres d'altura a les 13:00h, maregassa.

Un altre situació curiosa i alhora perillosa, és el fet que coincidint amb el gir del vent a component N a partir de la tarda/vespre, mar endins es va produir el fenomen de la mar creuada, amb mar de fons del sud-oest i mar de vent del nord, una situació especialment contraindicada per la navegació.


Temporal marítim d'ahir dimarts a primeres hores del dia, amb el cel ennuvolat. Foto mostrada al portal de notícies 324.cat (foto nº8).


Pel que fa a les precipitacions registrades a la nostre vila, si sumen la pluja caiguda ahir dimarts més la del passat dilluns, trobem que fins ara hem recollit un total de 24 mm al centre del nucli antic i 21,2 mm a La Fosca, repartits en varis ruixats un xic intensos i estones de plugims.

Tot seguit us poso les dades de precipitació caiguda a la resta del Baix Empordà, entre el dilluns i ahir dimarts a la nit, segons Meteoclimatic:

Calonge 21,4 mm., Calonge-Mas Pallí 19,2 mm., Les Olives 18,6 mm., Sant Feliu de Guíxols 14,0 mm., Palafrugell 12,4 mm., La Bisbal d'Empordà 4,6 mm.

A la resta de la demarcació gironina, com a dades més destacades, trobem els 36,6 mm de Ribes de Freser, els 35,8 mm de Planoles, els 35 mm de La Vall d'en Bas o els 30 mm d'Arbúcies.




En relació a les temperatures màximes que tingueren lloc ahir dimarts al Baix Empordà, aquestes van patir una devallada d'un parell de graus de mitjana, en comparació amb el dia anterior. La màxima més alta va registrar 20,4ºC a Sant Feliu de Guíxols, i la màxima més curta foren els 19,0ºC de Les Olives.
Per la banda de les mínimes, trobem que aquestes van tenir lloc a darreres hores del dia i van ser uns 8 graus més baixes de mitjana. Els registres van oscil·lar entre els 9,3ºC de Bellcaire d'Empordà, com a mínima més freda, i els 11,9ºC de Sant Feliu de Guíxols, com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic

Altres dades meteorològiques d'ahir dimarts 4 de novembre del 2014 a Palamós., temperatura màxima 20,1ºC, mínima 10,9ºC. Estat del cel dominat pels núvols, amb entre 6/8 i 8/8 Cu, Ns, Sc i St, amb plugims a primera hora, ruixat intens al matí, plugim esporàdic de tarda i amb l'arribada del vespre caiguda de pluja moderada. Pluja 17,2 mm (24 mm en dos dies). Vent del SO de matinada, a 30/35 km/h de mitjana., vent del SO al matí, a 15 km/h de mitjana., a partir de les 14:00h vent del NNO, a 10/15 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 64 km/h SO (70 km/h a La Fosca). Pressió atmosfèrica màxima 1002hPa, mínima 992hPa. Humitat relativa màxima 97%, mínima 60%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Cop de mar al dic d'abric del Moll Nou ahir al matí.