Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 1 de setembre del 2015

El ressorgiment de l'estany d'Ullastret a l'any 1994


L´ESTANY D´ULLASTRET L´ANY 1994
Posted by Can Pau De Llabia on diumenge, 1 / desembre / 2013


El vídeo que obre aquest post ens mostra el ressorgiment de l'estany d'Ullastret a l'any 1994. Aquest estany, amb una extensió de 3 km quadrats, fou dessecat a mitjans del segle XIX., des de l'any 1977 no havia aparegut.

La seva reaparició fou deguda als aiguats que van caure en el mes d'octubre de l'any 1994. A Torroella de Montgrí, població situada a només 6 km en línia recte de l'antic estany d'Ullastret, durant el mes d'octubre del 1994 s'hi van registrar 672 mm. Els aiguats més intensos van caure els dies 10 i 20 d'octubre, amb 318 mm i 160 mm, respectivament.
A banda de les pluges que van caure, el desbordament de la riera del Salsa, que passa vorejant l'estany, va ajudar a reomplir-lo. La riera es va desbordar dues vegades, provocant l'entrada massiva d'aigua a tota la cubeta de l'antic estany.
Tot i que els membres de la societat L'Estany, que es va constituir l'any 1856 per dessecar-lo, ja bombaven l'aigua que hi entrava, les màquines no van donar l'abast.
Després de moltes controvèrsies, es va decidir que s'havia de mantenir el seu ús agrícola i es va tornar a assecar.

Us deixo un recull d'articles que fan referència al debat que es va aixecar sobre si s'havia de mantenir o no aquest estany:

Notícia

Notícia

Notícia