Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 3 de desembre del 2015

2 de desembre: el temps assolellat és substituït per núvols curiosos

Bonics Cirrus vertebratus apareguts ahir a la tarda.


Ahir dimecres 2 de desembre, l'arribada d'una capa nuvolosa que va anar viatjant des del sud-oest de la península cap al nord-est, empesa pels forts vents de component SO que bufen en altura (a uns 5500 metres), van deixar-nos un dia gris, sobretot durant la primera meitat de la jornada.
A la capa de núvols alts i mitjans que va arribar fins a la nostre àrea, formats en la seva majoria  per cirrus, altocúmuls i altostratus, s'hi va afegir l'aparició de núvols baixos dels gèneres Stratus i Stratocumuls. Entre uns i altres, provocaren que al llarg del matí el sol fos car de veure, apareixent tan sols entre tímides clarianes.
Aquesta petita novetat en el temps, també va venir escortada per una absència de vent.

D'altre banda, tal com podeu veure al recull de fotos realitzades des de la vila veïna de Calonge, a la tarda la nuvolositat es va fer menys espessa i els núvols Cirrus van prendre el protagonisme.
Aquests núvols alts adoptaren un seguit de formes capricioses que són típiques dels Cirrus vertebratus.
"Vertebratus" deriva del llatí i significa "articulat o vertebrat". El núvol es va anomenar així perqué s'assembla a una columna vertebral, a unes costelles o a una espina de peix.

Aquesta curiosa forma esdevé quan en altura hi ha un vent intens que flueix en paral·lel a la línia principal del núvol. Les parts buides del núvol es produeixen quan l'aire està descendint, mentre que les "costelles" del núvol es corresponen amb les àrees on l'aire ascendeix. La seva aparició sembla estar connectada amb la ubicació del corrent en jet.


Detall dels curiosos núvols Cirrus vertebratus que es van veure ahir a la tarda.


Així mateix, les temperatures màximes registrades ahir dimecres 2 de desembre al Baix Empordà, van experimentar una clara devallada degut al cel ennuvolat i a la manca de vent de garbí. En general, els valors van descendir entre 2 i 4ºC, no obstant,  a Castell d'Aro la màxima només fou 1ºC més baixa que la del dimarts.
Els valors van oscil·lar entre els 16,0ºC de Castell d'Aro, com a màxima més alta, i els 14,0ºC de Calonge-Mas Pallí, com a màxima més baixa.
Les mínimes, per la seva banda, van baixar 1ºC de mitjana, però a La Bisbal d'Empordà la mínima només va baixar 0,3ºC respecte el dia anterior.
Els -1,6ºC de La Tallada d'Empordà es quedaren com a mínima més freda i els 9,8ºC de Calonge-Mas Pallí van ser la mínima més alta. Dades de Meteocat i Meteoclimatic

Màximes registrades ahir dimecres 2 de desembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 16,0ºC (1,1ºC)., La Tallada d'Empordà 15,6ºC (-1,6C)., La Bisbal d'Empordà 15,1ºC (-0,7ºC)., Monells 14,8ºC (-1,4ºC)., Torroella de Montgrí 14,3ºC (0,6ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dimecres 2 de desembre del 2015 a Palamós., temperatura màxima 14,3ºC, mínima 5,4ºC. Matí amb predomini del cel ennuvolat i alguna tímida clariana o resol, amb entre 5/8 i 7/8 Ac, As, Sc i St, juntament amb boirines a primera hora del dia., a la tarda grans clarianes acompanyades de 5/8 Ci. Vent: fins les 12:00h va bufar vent del NO, a 2 km/h de mitjana, però amb estones de calma., a partir de llavors vent del NNE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 18:00h vent del NO, a 2/5 km/h de mitjana o vent en calma. Ratxa màxima 15 km/h NNE. Estat de la mar amb mar arrissada., mar endins hi havia marejol (onatge sig. de 0,47 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 0,35 metres a les 19:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1030hPa, mínima 1027hPa. Humitat relativa màxima 95%, mínima 76%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


2 fotos més dels Cirrus que van veure's ahir a les Gavarres