Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 24 de desembre del 2015

23 de desembre: l'anticicló es manté ferm i fa aparèixer les minves

El fenomen de les minves ahir dimecres era ben present.


Ahir dimecres 23 de desembre, a Palamós l'anticicló inamovible que ens afecta i que ens afectarà al llarg de les properes jornades, s'encarregà de mantenir una estabilitat atmosfèrica molt acusada. Això es va traduir en un ambient assolellat que va fer pujar el termòmetre fins als 18ºC a la veïna població de Calonge, no obstant, la marinada altre cop es va encarregar que a Palamós "només" s'arribés fins als 15,1ºC de temperatura màxima.
Actualment l'aigua del mar que es troba a prop de la superfície té una temperatura de 15ºC, amb la qual cosa, quan bufa marinada la temperatura màxima de la línia costanera és molt semblant a la del mar i generalment a mesura que anem més cap a l'interior la temperatura màxima puja. En el cas de les mínimes es produeix l'efecte contrari.

En un altre ordre de coses, l'ambient assolellat i l'acostament d'un altre front pel nord-oest de la península, van propiciar que el vent de garbí fes acte de presència durant la tarda i la passada nit, arribant fins a una ratxa màxima de 32 km/h SSO. Tot i el marejol que hi va haver tot el dia, amb mar de fons del SSO al matí i mar de vent a la tarda, en els llocs protegits de l'onatge, es veia clarament com el nivell del mar es trobava més baix del normal a causa del potent anticicló, deixant les algues que es troben a prop de la superfície (zona mediolitoral) exposades als rajos solars.


Les algues exposades al sol degut al baix nivell que presentava el mar ahir al migdia. 


Així mateix, en relació a les temperatures màximes registrades ahir dimecres al Baix Empordà, veiem com aquestes van baixar entre 1 i 2ºC, en comparació amb les màximes registrades el dia anterior, malgrat tot, a Monells i a Palamós les màximes es van mantenir sense variacions.
Els valors van oscil·lar entre els 17,7ºC de Calonge, com a màxima més alta, i els 14,7ºC de Palamós-Club Nàutic CB, com a màxima més baixa.
Les mínimes, per la seva banda, van pujar entre 1 i 2ºC, en comparació amb el dimarts.
Els 1,0ºC de Monells es quedaren com a mínima més freda i els 10,2ºC de Calonge-Mas Pallí van ser la mínima més alta. Dades de Meteocat i Meteoclimatic

Màximes registrades ahir dimecres 23 de desembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 17,2ºC (1,0ºC)., Castell d'Aro 16,5ºC (5,7ºC)., La Bisbal d'Empordà 16,1ºC (1,8ºC)., La Tallada d'Empordà 15,6ºC (1,3ºC)., Torroella de Montgrí 15,1ºC (3,3ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dimecres 23 de desembre del 2015 a Palamós., temperatura màxima 15,1ºC, mínima 8,8ºC. Estat del cel dominat pel sol, però amb alguns detalls., a primera hora del dia es veieren entre 2/8 i 3/8 Sc i St., amb el pas de les hores van anar desfilant franges de núvols alts, fins a deixar un migdia amb 3/8 Ci i esteles d'avions., a la tarda van augmentar els núvols prims amb 4/8 o 5/8 Ci, Cs, la qual cosa facilità la formació d'un tènue parheli a la dreta del sol, a més a més, també es van formar alguns núvols baixos 3/8 Sc i St, juntament amb boirines que enterboliren el paisatge. Vent: fins les 02:00h va bufar vent del SSO, a 15/20 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del NO, a 2 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de les 12:00h vent del ESE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 17:00h vent del SSO, a 10/15 km/h de mitjana. Ratxa màxima 32 km/h SSO. Estat de la mar amb marejol, mar de fons del SSO al matí i mar de vent del SSO a partir del migdia., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,7 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 0,47 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1032hPa, mínima 1029hPa. Humitat relativa màxima 92%, mínima 77%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


2 fotos més de les minves observades ahir dimecres