Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 22 de desembre del 2015

21 de desembre: per fi apareix el vent de garbí!

La classe 49er FX competint ahir dilluns en aigües de la badia de Palamós-Sant Antoni.


Ahir dilluns 21 de desembre, el pas de les restes d'un front durant la matinada, va provocar que es trenqués la situació d'inversió tèrmica que hi havia a les capes baixes de la troposfera, a més, també va escombrar la massa d'aire humit que ens afectava. Aquest fet va fer desaparèixer la capa de núvols baixos i les boirines dels dies anteriors.
La nova situació meteorològica va provocar que el cel es mantingués asserenat durant tota la jornada, amb la qual cosa, el Sol va poder escalfar la superfície del terra, amb màximes d'entre 18/19ºC a l'interior de la comarca. Gràcies al buit deixat per l'aire càlid ascendent que hi havia terra endins, la massa d'aire fresc que hi havia sobre el mar es va bellugar per substituir el buit deixat per aquest corrent d'aire ascendent. Com és habitual, això va acabar generant la típica marinada amb vent de garbí a la badia de Palamós.

Finalment, després dels tres dies sense vent que impediren el normal desenvolupament de la regata Christmas Race, el vent de garbí (SSO) va començar a entrar a partir del migdia (a 5-7 nusos) i es van poder realitzar entre 1 i 4 proves, segons la classe.
Per avui dimarts, darrer dia de la competició, es preveu que el vent de garbí pugui anar pujant d'intensitat al llarg del matí. Al migdia/primeres hores de la tarda el SSO podria bufar a uns 15/20 nusos, amb la qual cosa, la regata podria acomiadar-se amb unes condicions excel·lents per a la navegació amb vela lleugera i deixaria un gran espectacle.


Una de les proves realitzades ahir a la tarda per part de la classe 49er.


La badia de Palamós-Sant Antoni es va omplir de veles ahir a la tarda.


Pel que fa a les temperatures màximes registrades ahir dilluns 21 de desembre al Baix Empordà, els nostres termòmetres van poder constatar una clara pujada respecte el dia anterior, degut al temps assolellat que va il·luminar la jornada. Els valors van pujar entre 2 i 4ºC, no obstant, a Palamós la màxima només va ser 0,5ºC més alta que la del diumenge, a causa de la marinada.
Els valors van oscil·lar entre els 18,7ºC de La Bisbal d'Empordà, com a màxima més alta, i els 15,5ºC de Calonge-Mas Pallí, com a màxima més baixa.
Les mínimes, per la seva banda, es van produir al final de la jornada i van baixar entre 4 i 8ºC, respecte el dia anterior.
Els 1,9ºC de Monells van ser la mínima més freda i els 11,2ºC de Calonge-Mas Pallí foren la mínima més alta. Dades de Meteocat i Meteoclimatic

Màximes registrades ahir dilluns 21 de desembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 18,7ºC (3,2ºC)., La Tallada d'Empordà 18,0ºC (3,7ºC)., Castell d'Aro 18,0ºC (6,6ºC)., Monells 17,3ºC (1,9ºC)., Torroella de Montgrí 16,9ºC (4,7ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dilluns 21 de desembre del 2015 a Palamós., temperatura màxima 15,8ºC, mínima 9,0ºC. Estat del cel dominat pel sol, però a primera hora del dia 3/8 o 4/8 Ci, Cs, a més de 3/8 Sc. Vent: fins les 12:00h va bufar vent del NO i ONO, a 2 km/h de mitjana o hi va haver vent en calma., a partir de llavors vent del ESE, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de les 14:00h vent del S, SSO i SO, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 18:00h vent del ONO i NO, a 2/5 km/h de mitjana. Ratxa màxima 18 km/h SSO. Estat de la mar amb un xic de marejol., mar de fons del SE al matí i mar de vent del SO a la tarda., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,59 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 0,59 metres a les 18:00h), alçada màxima de l'onatge 1,09 metres a les 12:00h. Pressió atmosfèrica màxima 1033hPa, mínima 1027hPa. Humitat relativa màxima 94%, mínima 69%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Més instantànies d'ahir a la tarda, amb vent de garbí i la regata Christmas Race