Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 16 de febrer del 2016

15 de febrer: tramuntana amb ratxes de 90 km/h i ones de 8 metres mar endins

Blancalls aixecats per la tramuntanada que bufava ahir al migdia. Foto mostrada a l'Espai del Temps de TV3.


Ahir dilluns 15 de febrer, tal com es preveia, el fort gradient isobàric establert entre l'anticicló de les Açores i la presència d'una pertorbació centrada entre Còrsega i Sardenya, va establir una clara situació de tramuntanada. A Palamós el vent del nord va bufar amb força durant tot el dia i, a més, a partir del vespre encara va pujar més d'intensitat, fins arribar als 40 km/h de mitjana, ratxa màxima 87 km/h.
Com podeu veure a les fotografies, aquesta situació va deixar-nos el bonic decorat que podem observar en aquestes ocasions, amb la badia de Palamós omplerta de nombrosos blancalls i el vent aixecant el ruixim de les onades per sobre els molls del port.
D'altre banda, també cal destacar que la combinació entre la intensitat del vent (40 km/h) i la baixa temperatura (8ºC) ens donava una sensació de fred que arribava fins als -4ºC durant el vespre. Així mateix, encara que a la nostre vila s'arribaren a fregar els 90 km/h de ratxa màxima i a Bellcaire d'Empordà arribaren als 93 km/h, a la comarca veïna de l'Alt Empordà es van superar els 100 km/h.

Altres ratxes de vent del nord registrades ahir dilluns a l'Empordà, segons Meteocat i Meteoclimatic: 

Portbou 160 km/h., Pantà de Darnius-Boadella 132 km/h., Sant Climent Sescebes 116 km/h., Navata 101 km/h., Llers 100 km/h., Castelló d'Empúries 95 km/h., Bellcaire d'Empordà 93 km/h., Figueres 90 km/h., Verges 84 km/h.

Per les properes hores es preveu que la tramuntana seguixi bufant a la nostre àrea, però el vent anirà baixant d'intensitat, fins a gairebé desaparèixer durant la propera nit de dimarts a dimecres.
Així mateix, l'ambient seguirà notablement fred fins dissabte que ve, sobretot durant les nits/matinades, a primera hora del matí i quan el sol es pongui, tot això dins un context de temps assolellat, però amb previsió que puguin augmentar els núvols de cares al dijous.
Demà dimecres i el proper dijous el vent podrà bufar fluixet de component SSO a partir del migdia, però divendres vinent podria bufar aire de tramuntana.


El ruixim de les onades aixecades per la tramuntanada arribava a dalt del moll Fèlix Ribera.


Ones de vent vistes ahir dilluns al migdia a dins el port de Palamós. Foto mostrada a la galeria de fotos del 324 (foto nº7).


En relació a les temperatures màximes registrades ahir dilluns al Baix Empordà, es pot comprobar com aquestes van ser 2ºC més baixes de mitjana cap a l'interior, respecte el dia abans. L'excepció que confirma la regla la trobem a Castell d'Aro, indret on la màxima va pujar 0,5ºC. A Palamós la màxima va ser 0,5ºC més baixa que la del diumenge.
En aquest sentit, els 15,7ºC de Castell d'Aro van ser la màxima més alta de la comarca, en canvi, la màxima més baixa foren els 12,0ºC de Bellcaire d'Empordà.
En relació a les mínimes, veiem com aquestes van ser més baixes que les del dia anterior i van tenir lloc a darreres hores del dia. Per exemple, a Castell d'Aro la mínima fou 1,7ºC més baixa, a Torroella de Montgrí va baixar 1,4ºC i a Monells va descendir 0,4ºC. A Palamós la mínima va ser 1,4ºC més baixa que la del diumenge.
En aquest sentit, els 5,9ºC de Monells van ser la mínima més freda, en canvi, els 7,3ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dilluns 15 de febrer al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 15,7ºC (6,2ºC)., La Bisbal d'Empordà 14,2ºC (5,9ºC)., Monells 13,6ºC (5,9ºC)., La Tallada d'Empordà 13,0ºC (5,9ºC)., Torroella de Montgrí 12,2ºC (6,2ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dilluns 15 de febrer del 2016 a Palamós., temperatura màxima 13,4ºC, mínima 6,7ºC (a última hora del dia). Estat del cel dominat pel sol, però amb intervals de núvols alts al matí, amb entre 1/8 i 3/8 Ci i Cs (parheli a primera hora del matí)., a la tarda entre 2/8 i 4/8 Ci, Cs, juntament amb 1/8 o 2/8 Sc (cap a l'horitzó OSO es veien cúmuls força desenvolupats). Vent del N i NNO tot el dia, però amb marcades fluctuacions d'intensitat: fins les 09:00h va bufar a 20/25 km/h de mitjana., a partir d'aleshores la tramuntana va bufar a 30/35 km/h., a partir de les 17:00h es va reforçar fins als 40 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 87 km/h N. Estat de la mar amb marejol arran de costa, amb molts blancalls i ruixim aixecat pel vent., mar endins hi havia de maregassa a mar brava (onatge sig. de 3,28 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 3,75 metres a les 14:00h, de 4,8 metres a les 18:00h i de 5,16 metres a les 22:00h)., alçada màxima de l'onatge 8,36 metres a les 19:00h. Pressió atmosfèrica màxima 1017hPa, mínima 997hPa. Humitat relativa màxima 72%, mínima 29%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Mapa de pressió en superfície d'ahir dilluns a les 20:33h. Veiem les isòbares molt juntes.


Blancalls aixecats per la tramuntanada d'ahir dilluns a la badia de Palamós.