Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 29 de febrer del 2016

La pols del Sàhara vista des de l'espai



La setmana passada el cel del nostre país va adquirir un color blanquinós que es tornava groguenc o terrós a primeres i darreres hores del dia. La imatge que podeu veure ens mostra la pols del Sàhara que aquells dies es va encarregar de tapar el color blau del cel i va enterbolir l'acció solar.

El document gràfic que obre aquest article va ser captat el passat 21 de febrer per l'astronauta britànic Tim Peake des de l'Estació Espacial Internacional i ens mostra el polsim del Sàhara escombrant la península Ibèrica.
Aquell mateix dia, a les 14:00h, l'aparell anomenat "Espectròmetre d'Imatges de Resolució Moderada (MODIS)" instal·lat a bord del satèl·lit Aqua de la NASA, va registrar la imatge que podeu veure més avall, on veiem el mateix fenomen.

La pols va ser transportada cap al nord per una àrea de baixes pressions en altura i un sistema de baixes pressions relatives en superfície, a més, el pas d'un front va provocar que caigués pluja de fang.
El transport de pols del Sàhara cap la península Ibèrica és bastant comú, i els equips d'investigació han analitzat núvols de pols similars en diverses ocasions. Els investigadors han demostrat, per exemple, que la major part de la pols del Sàhara que arriba sobre la península Ibèrica tendeix a situar-se a una altitud d'aproximadament 2,5 a 4,5 quilòmetres.
Àfrica és la major font mundial de pols a l'atmosfera i contribueix aproximadament al 70 % del total de pols que podem trobar a l'atmosfera planetària. La pols mineral de l'aire provinent dels deserts del món proporciona nutrients a la terra i el mar, i afecta a l'atmosfera i el clima.