Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 21 d’abril del 2016

20 d'abril: cel expectant amb núvols alts i núvols medusa

La sortida de sol d'ahir dimecres amb abundants núvols alts i esteles d'avions. Foto mostrada en el programa Els Matins de TV3 (minut 33:16).


La jornada d'ahir dimecres 20 d'abril, va ser un curt període de transició entre l'estabilitat atmosfèrica i l'arribada d'una pertorbació en altura. Aquest canvi de temps que s'inicià durant la passada matinada amb l'arribada de febles precipitacions acompanyades de fang, s'allargarà fins a primeres hores de la tarda, tot això acompanyat per vent fluix de component nord i est. A mar es mantindrà la maror o un xic de forta maror, amb mar de fons del SE (ones d'entre 1 i 1,5 metres).

Com podeu veure en el recull d'imatges, al llarg de tota la jornada d'ahir el cel es va veure enterenyinat per una capa extensa de núvols alts i mitgencs que enterbolien l'acció solar i indicaven l'arribada de pluges.
En total, es van veure entre 6/8 i 8/8 Ci, Cs i esteles d'avions, juntament amb 3/8 o 4/8 As i Ac. També s'ha de fer esment a l'aparició d'un halo solar molt difuminat i la presència de calitja, sobretot a la tarda/vespre.


La sortida de sol d'ahir dimecres amb núvols prims i la mar molt tranquil·la. Foto mostrada al final de l'Informatiu de TVE Catalunya (minut).


Curiosos altocúmuls amb virga observats ahir al vespre mirant cap a l'oest.


A part del bonic espectacle que representa la sortida del sol a primera hora del matí, durant el vespre també es van poder observar uns curiosos altocúmuls amb virga, mirant cap a l'oest.
Aquests núvols són coneguts en alguns indrets del planeta com a "núvols medusa" per la seva aparença amb aquest animal.
Els altocúmuls apareixen a la capa mitjana de la troposfera, al voltant dels 3.000-6.000 metres d'altura.
Quan l'aire calent i humit s'eleva, el vapor d'aigua invisible, finalment, es refreda i es condensa en petites gotes d'aigua al voltant de petitíssimes partícules anomenades nuclis de condensació. A mesura que el procés continua, les gotes d'aigua s'acumulen més cap amunt en forma dels característics  núvols cúmuls.

No obstant això, en el cas dels altocúmuls, l'aire càlid i humit queda atrapat en una àrea amb l'aire molt més sec, fent que la humitat s'evapori a una velocitat més gran de la que pot condensar-se. Essencialment, el núvol es vaporitza a aquesta altura de l'atmosfera, produïnt-se una aturada en el seu creixement. D'aquesta manera el desenvolupament del núvol crea un fragment de "cúpula" que forma el núvol medusa.

Alhora, les gotes d'aigua de dins del núvol s'estan tornant massa pesades per romandre suspeses en l'aire. Quan la gravetat empeny les gotes d'aigua cap avall, encara es troben amb una altra capa d'aire sec i això fa que s'evaporin abans que puguin arribar a la superfície de la terra. Aquest fenomen, conegut com virga, produeix les típiques cortines o ganxos que pengen per sota de la cúpula de l'altocúmul.

Existeixen altres núvols que també poden tenir l'aparença de meduses: els cirrus i els cirrostrats.
Aquest núvols alts es desenvolupen quan hi han quantitats limitades d'humitat, les quals estan disponibles en capes més fredes de l'atmosfera, prou fredes perquè la humitat es condensi i es congeli en cristalls de gel.
Els canvis en la direcció del vent a diferents altures poden "estirar" les formacions de cristalls de gel i causar l'aparició de núvols medusa.
Els núvols medusa es desenvolupen durant els dies de bon temps, quan hi ha prou humitat en l'aire per produir núvols, però no prou perquè creixin grans cúmuls per produir pluja.


La sortida de sol d'ahir dimecres amb núvols prims i la mar molt tranquil·la.


En relació a les temperatures màximes que tingueren lloc ahir dimecres 20 d'abril al Baix Empordà, s'observa com aquestes van pujar lleugerament a totes les estacions meteorològiques.
Per exemple, a Monells va pujar 2,1ºC respecte el dimarts, a La Tallada d'Empordà la màxima va ascendir 1,1ºC respecte el dia abans i a Torroella de Montgrí va pujar 0,2ºC. L'excepció apareix a Castell d'Aro, on la màxima va baixar 1,3ºC respecte el dia anterior. A Palamós la màxima va pujar 0,7ºC respecte el dimarts.
En aquest sentit, els 22,9ºC de Calonge van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 18,6ºC de Palamós van ser la màxima més curta.
Pel cantó de les mínimes, veiem com aquestes també van experimentar una pujada a tot arreu., per exemple, a La Tallada d'Empordà va pujar 1,9ºC i a La Bisbal d'Empordà va ascendir 0,7ºC. L'excepció que confirma la regla apareix a Torroella de Montgrí, on la mínima va baixar 0,2ºC respecte el dia abans. A Palamós la mínima va ser 1,9ºC més alta que la del dia anterior.
Els 3,2ºC de Monells van ser la mínima més freda del dia i els 12,9ºC de Palamós foren la mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dimecres 20 d'abril al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 21,9ºC (3,2ºC)., La Tallada d'Empordà 20,8ºC (5,6ºC)., Castell d'Aro 20,8ºC (8,1ºC)., La Bisbal d'Empordà 20,7ºC (4,1ºC)., Torroella de Montgrí 18,8ºC (5,5ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dimecres 20 d'abril del 2016 a Palamós., temperatura màxima 18,6ºC, mínima 12,9ºC. Vent: fins les 10:00h va bufar vent de component N, a 10 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del NE, NNE i ENE, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 21:00h vent del NNO, a 10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 31 km/h NE. Estat de la mar amb mar arrissada a primeres hores del dia i marejol la resta de la jornada, mar de fons del SE., mar endins hi havia de marejol a maror (onatge sig. de 0,47 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,7 metres a les 12:00h i de 0,82 metres a les 18:00h), alçada màxima de l'onatge 1,48 metres a les 23:00h. Pressió atmosfèrica màxima 1020hPa, mínima 1017hPa. Humitat relativa màxima 78%, mínima 40%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

3 fotos més d'ahir dimecres amb la sortida de sol i altocúmuls amb virga