Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 27 d’abril del 2016

25 i 26 d'abril: es manté l'ambient fresc i s'inaugura la temporada de creuers 2016

El temps assolellat d'ahir dimarts al migdia, amb flors d'aloe maculata en primer pla. Al fons veiem el primer creuer de la temporada 2016 atracat al moll.


Les dues primeres jornades de l'última setmana del mes d'abril han sigut ben fresques, tot i el sol que hem tingut al matí i al migdia.
L'aire fred que va entrar el dia de Sant Jordi acompanya una clara circulació meridiana que mantindrà l'ambient força més fred del que pertocaria per aquestes dates.
L'entrada d'aire polar ens seguirà deixant isotermes de tan sols 2 o 5ºC a uns 850hPa fins diumenge vinent, les quals ens deixaran unes màximes clarament per sota dels 20ºC.
D'altre banda, per demà dijous està previst que ens visiti una pertorbació, no obstant, avui dimecres no es descarta que els cúmuls gruixuts ens puguin deixar quatre gotes o alguna roina.

La pertorbació prevista per aquest dijous es podria mostrar una mica més activa i deixar-nos uns 10 mm a la nostre àrea, tot això acompanyat d'un ambient fred i vent del nord fluixet (a uns 15 km/h de mitjana). Així mateix, de cares al proper dilluns les temperatures tendirien a pujar i a normalitzar-se.


Diagrama de conjunts del model GEFS, conegut popularment com a "ensembles". Veiem com les isotermes a 850hPa es mantindran força baixes per l'època de l'any en els propers dies, amb valors entre els 2 i 5ºC. A 500hPa també hi haurà molt aire fred, amb valors d'entre -20/-24ºC. Dijous es veu com pot ploure.


En un altre ordre de coses, la imatge que obre aquest post i la de més avall, van ser captades ahir al migdia i ens mostren l'ambient assolellat amb el que fou rebut el primer creuer de la temporada 2016, l'Azamara Journey.
Segons Ràdio Palamós, la campanya d'enguany comptarà amb una trentena d'escales, set menys que l'any anterior, i una disminució de més del 40 per cent en el volum de passatgers, no obstant això, tindrem més companyies de creuers de luxe i una capacitat adquisitiva dels turistes potencialment més gran. La temporada de creuers d'aquest any s'allargarà fins al dia 15 de novembre.

El vaixell va arribar ahir al matí procedent del port d'Eivissa i, després d'una escala de dotze hores, continuà el viatge cap al port francès de Sète. Porta a bord 650 passatgers, quasi tots australians, i 400 tripulants.
Al llarg de la seva estada el passatge ha tingut l'oportunitat de visitar Palamós, el castell de la Fundació Gala-Dalí a Púbol, Girona, Pals, Peratallada o Barcelona. Per bé que Ports de la Generalitat va donar per oficialment engegada la campanya de creuers ahir dimarts, amb l'arribada de l'Azamara Journey, el passat dilluns ja hi va haver una primera escala. La va fer el veler de luxe Le Ponant que va haver d'anul·lar una escala a Cotlliure per culpa de la tramuntana i la va acabar fent a Palamós. Comptant aquesta, la campanya 2016 a Palamós programa un total de trenta escales de creuer turístic.


El creuer Azamara Journey atracat al port de Palamós i temps assolellat ahir dimarts al migdia, amb núvols baixos cap a l'interior.


D'altre banda, si mirem els paràmetres estrictament meteorològics, s'ha d'esmentar que les temperatures màximes que tingueren lloc ahir dimarts 26 d'abril al Baix Empordà van experimentar un descens general, a causa dels núvols i a l'aire fred que ens envaeix. Per exemple, a La Tallada d'Empordà la màxima va baixar 2,1ºC respecte el dia anterior, a Castell d'Aro va descendir 0,7ºC i a Torroella de Montgrí va baixar 0,5ºC. Una vegada més, l'excepció apareix a Palamós, on la màxima va ser 1,1ºC més alta que la del dilluns.
Els 18,7ºC de Calonge van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 14,7ºC de Calonge-Mas Pallí es quedaren com a màxima més baixa de la jornada.
Per la banda de les mínimes s'observa com els valors van baixar a tot arreu., per exemple, a Castell d'Aro la mínima va descendir 2,5ºC respecte el dia abans, a Torroella de Montgrí descendí 1,9ºC i a Monells va baixar 0,5ºC. A Palamós la mínima va ser 0,8ºC més baixa que la del dilluns.
Els 4,4ºC de Monells van ser la mínima més freda i els 10,7ºC de Calonge-Mas Pallí foren la mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dimarts 26 d'abril al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 16,9ºC (6,1ºC)., Torroella de Montgrí 16,8ºC (6,0ºC)., La Bisbal d'Empordà 16,5ºC (5,1ºC)., La Tallada d'Empordà 16,3ºC (6,2ºC)., Monells 16,2ºC (4,4ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dimarts 26 d'abril del 2016 a Palamós., temperatura màxima 16,8ºC, mínima 9,5ºC. Estat del cel amb núvols i clarianes: al matí s'observaren entre 3/8 i 5/8 Cu i Sc., al migdia domini del sol amb tan sols 1/8 o 2/8 Sc., a la tarda aparició de 2/8 Ci i entre 5/8 i 7/8 Cu i Sc. Vent: fins les 07:00h hi va haver vent en calma o va bufar vent de direcció NO, a 2 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del NNE i NE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 10:00h vent del E i ENE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 21:00h vent del ESE, a 2/5 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 23 km/h ENE. Estat de la mar amb marejol, mar de fons de gregal., mar endins hi havia forta maror o maror (onatge sig. de 1,52 metres a les 09:00h davant del cap de Begur, de 1,29 metres a les 12:00h i de 0,7 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 2,73 metres a les 09:00h. Pressió atmosfèrica màxima 1014hPa, mínima 1011hPa. Humitat relativa màxima 90%, mínima 61%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Cel tapat de núvols baixos el passat dilluns a les 19:14h. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge).


Per finalitzar el resum meteorològic dels dos primers dies d'aquesta setmana, només falta comentar que el passat dilluns 25 d'abril, tal com es preveia, el vent fresc de tramuntana que havia entrat el dia abans a Palamós, va anar clarament en declivi amb el pas de les hores.
A partir del migdia la tramuntana va ser substituïda per vent fluix de component NE, E i SE, no obstant, el vent del nord encara va assolir una ratxa màxima de 60 km/h a la matinada.

Altres ratxes de vent del nord registrades el passat dilluns a l'Empordà, segons Meteocat i Meteoclimatic:

Portbou 79 km/h., Llers 77 km/h., Roses 75 km/h., Verges 72 km/h., Bellcaire d'Empordà 72 km/h., Sant Miquel de Fluvià 68 km/h.

En relació a l'estat del cel, cal remarcar que al llarg del matí el sol va ser clarament el protagonista, amb tan sols algun núvol baix esporàdic 1/8 o 2/8 Cu humilis i Sc.
A partir del migdia, l'aire més humit i les lleugeres condicions d'inestabilitat existents, van fer crèixer abundant nuvolositat (entre 4/8 o 6/8 Cu i Sc) durant la tarda, la qual va arribar a tapar el sol i ens deixà un ambient força fresc., de fet, la màxima del dia només va pujar fins als 15,7ºC a la nostre vila.


Temps assolellat i algun cúmul decoratiu el passat dilluns 25 d'abril a les dotze migdia. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge)


D'altre banda, si observem les temperatures màximes que tingueren lloc el passat dilluns 25 d'abril al Baix Empordà, es veu com aquestes tan sols van baixar menys d'un grau centígrad respecte el dia abans. L'excepció apareix a Palamós, on la màxima va descendir encara més, ja que aquesta fou 1,5ºC més baixa que la del dia anterior.
En aquest sentit, els 18,7ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 15,4ºC de Calonge-Mas Pallí es quedaren com a màxima més baixa de la jornada.
Per la banda de les mínimes, s'observa com moltes d'aquestes van produir-se a darrera hora del dia, però els valors van ascendir amb més o menys força segons el lloc., Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la mínima va pujar 2,2ºC respecte el dia abans, a La Tallada dEmpordà va ascendir 1,2ºC i a Monells només va pujar 0,2ºC. L'excepció torna a donar-se a Palamós, on la mínima va ser 0,5ºC més baixa que la del dia anterior.
Els 4,9ºC de Monells van ser la mínima més freda del dia, i els 10,3ºC de Palamós i de Verges foren les mínimes més altes. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dilluns 25 d'abril al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Tallada d'Empordà 18,4ºC (8,0ºC)., La Bisbal d'Empordà 18,2ºC (7,8ºC)., Monells 18,1ºC (4,9ºC)., Castell d'Aro 17,6ºC (8,6ºC)., Torroella de Montgrí 17,3ºC (7,9ºC).

Altres dades meteorològiques del passat dilluns 25 d'abril del 2016 a Palamós., temperatura màxima 15,7ºC, mínima 10,3ºC. Vent: fins les 03:00h va bufar vent de direcció NNO, a 25/30 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del NNO, a 20/25 km/h de mitjana., a partir de les 07:00h vent del NNO, a 15/20 km/h de mitjana., a partir de les 11:00h vent del N, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 12:30h vent del NE, E i ESE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 15:00h vent de direcció SSE, S i SSO, a 15 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 60 km/h N. Estat de la mar amb mar arrissada o marejol al matí i maror a la tarda (ones de 1 metre)., mar endins hi havia maregassa a maror (onatge sig. de 2,93 metres a les 07:00h davant del cap de Begur, de 2,23 metres a les 12:00h i de 1,17 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 6,41 metres a les 03:00h. Pressió atmosfèrica màxima 1017hPa, mínima 1014hPa. Humitat relativa màxima 86%, mínima 40%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)