Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 23 d’abril del 2016

Associació Comunitària Ixoq Ajkeem

Dones teixidores fent una demostració de com preparen el cotó orgànic.


Ixoq Ajkeem en l'idioma Tz'utujil significa dona teixidora. Aquesta associació ubicada al municipi de San Juan la Laguna (Guatemala), situat a la ribera del llac Atitlán, va ser creada l'any 1993 per un grup de dones que volien adquirir un préstec per poder comprar els materials necessaris per l'elaboració de productes tèxtils manofacturats.
Van estar treballant amb el crèdit durant tres anys i, entre d'altres ajudes, a l'any 2008 van rebre una aportació econòmica que els va arribar des de l'Aragó, gràcies a l'Ajuntament de Saragossa i la fundació Paz y Solidaridad-CCOO Aragón.




Després de contactar amb la Fundació Tresors Maies a la ciutat de Guatemala, van poder vendre els seus productes artesanals a un millor preu; comparat al que tenien acordat anteriorment amb els intermediaris.

Amb el pas del temps es va legalitzar com a Associació Ixoq Ajkeem, comptant amb la participació de 20 dones actives i van aconseguir obrir la seva pròpia botiga per exposar els seus productes. Cada dona treballa des de la seva llar en la producció d'artesania tèxtil tradicional, però s'han de seguir unes normes específiques per a realitzar aquest treball.

Les tècniques utilitzades per teixir i tenyir els fils de les teles són totalment artesanes, i es poden contemplar en directe en un local habilitat on es veu una demostració pràctica. Allí es pot apreciar el procés que porta a l'elaboració d'un teixit amb reminiscències maies, des del tall del cotó, el filat, el tenyit i alhora les diferentes matèries naturals que donen color als tèxtils, fins al teixit de cada peça en un teler de fusta.


Demostració de com teixeixen les diferentes peces de roba acolorides en un teler de cintura. 


Segons Ixoq Ajkeem, les dones fan aquesta feina per a donar suport als seus marits en l'economia familiar i en els estudis dels seus fills, ja que l'espòs no guanya prou per sustentar les necessitats familiars. La feina principal és l'elaboració de peces típiques artesanals fent servir tints naturals extrets de diferents tipus de flors, fulles, escorça de gran varietat d'arbres, llavors, fruites, plantes medicinals, minerals, etc...


Explicació i mostra dels diferents productes naturals que fan servir per tenyir els fils de cotó. Sens dubte és una bona notícia pel medi ambient i la salut de les persones.


Els productes que realitzen són: estovalles, cobrellits, bufandes, "chalinas", bosses de diferents estils, "mañaneras", tovallons, làmpares, etc...
Amb la compra dels seus productes, col·laborem en l'economia familiar de cada dona que integra l'associació. Avui dia les seves creacions es venen en llocs tan distants com Nova York o Alemanya.


El tenyit de fils de cotó és un procés a part que comença per recol·lectar fulles, fruits, llavors i escorces, posar a bullir els materials i esperar que deixin anar el color, després s'ha de colar l'aigua i posar-la a bullir de nou, introduir el fil i coure-ho de 15 a 20 minuts, treure-ho, fixar el color i rentar-lo per finalment deixar-ho assecar.


Exposició i venda dels seus productes. Després de veure tot el procés, la cura que requereix col·locar cada fil al seu lloc i el temps que porta la manufactura d'un teixit, no es pot deixar de pensar en el gran treball que hi ha al darrera.


Preparació del cotó. Veiem que treballen amb dues classes de cotó: el blanc i el marró.


Per a més informació: http://ixoqajkeem.org/