Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 13 de desembre del 2016

12 de desembre: calma arran de costa i màximes de 20 a 22ºC, però mar endins hi havia forta maror

Cel enterenyinat de núvols alts i la mar plana com un mirall ahir dilluns al migdia a la cala del Morro del Vedell.

Ahir dilluns 12 de desembre, el temps assolellat, l'estabilitat anticiclònica i la presència d'una bombolla d'aire càlid, amb isotermes que arribaren fins a 9ºC a 850hPa, provocaren que altre cop es registressin unes temperatures superiors a les normals per aquesta època de l'any.
Criden poderosament l'atenció els 22ºC de màxima que van tenir a La Bisbal d'Empordà, els 21,4ºC de Les Olives, els 21ºC de La Bisbal d'Empordà o els 20ºC de Verges. No obstant això, la bonança del migdia quedava ràpidament difuminada amb la caiguda de la nit, ja que l'elevada humitat imperant i la baixada del tèrmometre, deixaven una sensació de fred evident. En aquest sentit, cal esmentar el repunt experimentat per l'amplitud tèrmica.
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà, amb una màxima de 21,7ºC i una mínima de 1,7ºC, es va registrar una amplitud tèrmica de 20ºC. Com és normal, amb aquestes diferències de temperatura els refredats poden estar a l'ordre del dia.

L'altre aspecte remarcable de la jornada va ser l'absència quasi absoluta de vent, amb una ratxa màxima inusualment baixa, de només 11 km/h.
La falta de vent va facilitar que la mar estigués plana com un mirall i, a més, l'elevada pressió en superfície va mantenir el nivell del mar al voltant de 15 cm per sota del seu nivell habitual.
Curiosament, encara que a la costa palamosina la mar estigués molt encalmada, com que al nord del cap de Creus hi havien cops de vent que superaven els 90 km/h, com per exemple els 91 km/h registrats a Portbou, mar endins s'experimentava una marcada de fons del NNO, amb forta maror al davant del cap de Begur, la qual cosa segurament fou constatada per les vaques.
En el següent mapa veiem com les isòbares estaven apretades al nord del cap de Creus i generaven un flux de component nord responsable de la mar de fons que hi havia mar endins.

Mapa de pressió en superfície d'ahir dilluns 12 de desembre. Veiem com l'anticicló europeu estava posicionat de tal manera que les isòbares venien del nord i generaven una ventada al nord del cap de Creus i mar de fons al davant del cap de Begur. 

Dades meteorològiques d'ahir dilluns 12 de desembre del 2016 a Palamós., temperatura màxima 15,2ºC, mínima 7,2ºC. Temps assolellat, però el cel es va veure enterenyinat de núvols alts., a primera hora del matí hi havien 5/8 Ci, Cs i Ac, amb abundant rosada que no s'assecà en tot el dia., durant el matí i la tarda s'observaren entre 4/8 i 6/8 Ci i Cs. Albada i capvespre rogencs. Precipitació 0,2 mm, en forma de rosada.
Vent: fins les 10:30h hi va haver vent del NO i ONO, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del OSO i SO, 2 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de les 12:30h vent del E, ESE i SE, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de les 14:30h vent del S i SSO, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 17:30h vent del OSO, O i ONO, a 2/5 km/h de mitjana o vent en calma. Ratxa màxima de vent 11 km/h S.
Estat de la mar amb mar plana o arrissada., mar endins hi havia forta maror (onatge sig. de 1,64 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 1,76 metres a les 12:00h i de 1,41 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 3,05 metres a les 00:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1024hPa, mínima 1020hPa. Humitat relativa màxima 91%, mínima 65%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Cel enterbolit de núvols prims ahir dilluns 12 de desembre al migdia. Veiem també la mar plana i com aquesta presentava un nivell lleugerament inferior al normal degut a l'alta pressió i a la falta d'onatge. 

En un altre ordre de coses, si comparem les temperatures màximes que van tenir lloc ahir dilluns 12 de desembre al Baix Empordà, amb les del diumenge, es veu com aquestes van ascendir amb més o menys força a tot arreu, degut als factors anteriorment explicats.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà la màxima va pujar 2,0ºC, a La Bisbal d'Empordà pujà 1,7ºC i a Monells ascendí 1,3ºC. L'excepció va tenir lloc a Castell d'Aro, on la màxima va descendir 2,3ºC.
A Palamós la màxima va pujar 0,6ºC respecte el dia  anterior.
En aquest sentit, els 21,7ºC de La Bisbal d'Empordà van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 15,2ºC de Palamós van ser la màxima més baixa.

Si ens fixem en les temperatures mínimes, s'observa com els registres van tenir comportaments diferents segons el lloc que analitzem.
En aquest sentit, a Castell d'Aro la mínima va pujar 1,7ºC respecte el dia anterior i a Torroella de Montgrí va ascendir 0,7ºC., per contra, a La Bisbal d'Empordà baixà 1,9ºC i a Monells descendí 0,5ºC. A Palamós la mínima va pujar 0,6ºC respecte el diumenge.
Els 1,4ºC que hi van haver a La Tallada d'Empordà foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 11,4ºC de Calonge-Mas Pallí van ser la mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dilluns 12 de desembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 21,7ºC (1,7ºC)., La Tallada d'Empordà 20,8ºC (1,4ºC)., Monells 19,4ºC (1,5ºC)., Torroella de Montgrí 18,0ºC (2,9ºC)., Castell d'Aro 16,8ºC (4,3ºC).