Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 23 de desembre del 2016

L'hivern astronòmic comença amb màximes més altes, però encara amb vent i mala mar

Mar de fons, núvols baixos i clarianes el passat dimecres 21 de desembre a les 13:13h. Font: càmera del Temps de TV3 ubicada a Platja d'Aro, mirant cap a la cala Rovira. Fixeu-vos com la humitat relativa era només del 43% degut al vent sec del nord que bufava.

El fort temporal marítim que es desencadenà el passat dimarts, va anar a la baixa durant el passat dimecres 21 de desembre, no obstant això, encara que la pertorbació mediterrània es va allunyar, la mar de fons i el vent es van fer notar de valent a l'inici de l'hivern astronòmic.
De bon matí encara s'observaren onades d'entre 2 i 3,5 metres, però amb el pas de les hores l'alteració marítima va anar a menys. Així mateix, el vent de component nord va bufar a 25 nusos en els camps de regates.
Com era d'esperar, la combinació entre les onades notablement elevades i la força del vent, va fer que la quarta jornada de competició de la regata Christmas Race ens deixés unes imatges espectaculars, ja que les embarcions maniobraren a gran velocitat i en alguns moments semblava que volaven per sobre les onades.
Les dures condicions de navegació provocaren que algunes classes no poguesin disputar les proves. Els 49er i els Laser Radial, intentaren disputar una prova, però aquesta es va haver d'anul·lar sobre la marxa per motius de seguretat. Les classes Europa, FX i els 420 femení tampoc van poder navegar.
En el cas les classes Finn i la 420 masculí van poder fer 2 proves, i les classes 470 masculí i 470 femení en van poder fer 3.

Un instant espectacular de la regata, el passat dimecres 21 de desembre al matí. Font: Tacticmedia

Dades meteorològiques del passat dimecres 21 de desembre del 2016 a Palamós., temperatura màxima 15,4ºC, mínima 10,1ºC. Estat del cel: a primeres hores del dia s'observaren abundants núvols baixos, amb entre 6/8 o 7/8 Sc., al migdia grans clarianes, amb entre 2/8 o 4/8 Sc., al llarg de la tarda nou augment nuvolós, amb entre 6/8 i 7/8 Sc, cel amenaçador., a partir del vespre/nit els núvols van anar desapareixent fins a deixar el cel estrellat.
Vent: fins les 15:30h hi va haver vent del N, NNO i NNE, a 20 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del N, NNO i NNE, a 10/15 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 50 km/h NNO.
Estat de la mar amb forta maror o maregassa, mar de fons del ENE, ones d'entre 2 i 3,5 metres., mar endins hi havia de mar brava a maregassa (onatge sig. de 4,11 metres a les 07:00h davant del cap de Begur, de 3,52 metres a les 12:00h i de 2,93 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 8,52 metres a la 01:00h, davant del cap de Begur.
Pressió atmosfèrica màxima 1028hPa, mínima 1019hPa. Humitat relativa màxima 68%, mínima 48%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Mapa de pressió en superfície del passat dimecres 21 de desembre a les 10 del matí. S'observa una clara configuració sinòptica que generava vent moderat de tramuntana o provences.

En un altre ordre de coses, si comparem les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dimecres 21 de desembre al Baix Empordà, amb les del dia anterior, es veu com els registres van experimentar una pujada clara a tot arreu, gràcies al temps assolellat.
Per exemple, a Castell d'Aro la màxima va pujar 5,1ºC, a Torroella de Montgrí va ascendir 4,4ºC i a Monells pujà 4,2ºC. A Palamós la màxima va pujar 4,1ºC.
En aquest sentit, els 16,3ºC de Castell d'Aro van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 14,6ºC de La Bisbal d'Empordà van ser la màxima més baixa.

Si ens fixem en les temperatures mínimes, s'observa com els registres van baixar de forma destacada cap a l'interior.
En aquest sentit, a Monells la mínima va baixar 4,5ºC respecte el dia anterior, a La Tallada d'Empordà descendí 4,1ºC i a La Bisbal d'Empordà baixà 3,3ºC.
A Palamós la mínima va baixar 1,8ºC respecte el dimarts.
Els 2,9ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més freda de la jornada, per contra, els 10,3ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dimecres 21 de desembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 16,3ºC (7,9ºC)., Torroella de Montgrí 15,3ºC (5,1ºC)., La Tallada d'Empordà 15,1ºC (3,9ºC)., Monells 14,7ºC (2,9ºC)., La Bisbal d'Empordà 14,6ºC (4,3ºC).