Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 15 de gener del 2017

14 de gener: la tramuntana freda deixa una màxima de 10ºC i previsió

Mapa de pressió en superfície d'ahir dissabte 14 de gener. Veiem com entre l'anticicló de les Açores (a l'esquerra del mapa) i la pertorbació que hi ha centrada sobre l'illa de Còrsega (a la dreta del mapa), es produeix un marcat gradient de pressió, com a símptoma de tramuntana intensa.

Tal com es preveia, ahir dissabte 14 de gener, ens vam veure afectats per una nova irrupció d'aire polar que ens va deixar un ambient notablement fred, agreujat encara més per la presència de vent moderat de tramuntana.
L'entrada d'isotermes de -2,8ºC a uns 1500 metres d'altura (a les dotze del migdia), segons el radisondatge de Barcelona, va provocar que la temperatura màxima només arribés fins a 10ºC a la nostre vila., això, unit al vent del nord que bufava a una velocitat mitjana de 25/30 km/h a les hores centrals, va fer que la temperatura de sensació voltés els 6ºC a les dues de la tarda.
El vent fred de tramuntana va arribar fins a 63 km/h de ratxa màxima a Palamós.

Ratxes màximes de vent del nord registrades ahir dissabte 14 de gener a l'Empordà, segons Meteocat i Meteoclimatic:

Portbou 117 km/h., Sant Climent Sescebes 93 km/h., Castelló d'Empúries 93 km/h., Pantà de Darnius-Boadella 85 km/h., Sant Pere Pescador 74 km/h., Roses 71 km/h.

Mapa de precipitació acumulada prevista entre la una de la nit i el dilluns a les set del matí. Veiem com poden caure entre 3 i 5 litres. 

El vent de tramuntana ens seguirà acompanyant avui diumenge deixant-nos un ambient molt fred, no obstant això, a Palamós tindrem un petit canvi de temps abans no arribi la irrupció d'aire fred més potent que ens afectarà entre demà al vespre i el dijous, la qual estarà marcada per una massa d'aire molt més seca i freda, d'origen polar continental.

La inflexió de les isòbares prevista per avui al vespre, farà que disminueix la força del vent a la nostre àrea geogràfica, alhora que entrarà una capa d'humitat del 90% a les capes baixes de la troposfera. Això pot fer que els núvols puguin crèixer i deixar-nos algunes febles precipitacions entre avui a la nit i el dilluns al matí. Malgrat tot, aquest canvi de temps coincidirà també amb l'entrada d'isotermes de -1/-2ºC a 850hPa, amb la qual cosa  la cota de neu no serà arran de mar, sinó que anirà pujant de cota des dels 500 metres fins als 600 metres.

Curiosament, quan les precipitacions s'enretirin (això serà a partir del migdia del dilluns), la cota de neu tornarà a baixar fins a cota zero, i amb una mica de sort encara es podria veure alguna volva de neu anecdòtica arran de mar.
Després de les minces precipitacions, es preveu que entri una nova tramuntanada que s'endugui els núvols, entre la tarda/vespre del dilluns i la nit de dimarts a dimecres. El vent del nord podrà bufar amb molta força, a uns 35/40 km/h de mitjana en el nostre sector costaner, i es poden assolir ratxes de 80 o 90 km/h.
La sensació de fred serà molt intensa el dimarts, el dimecres i el dijous, amb unes màximes d'entre 5 i 9ºC a la nostre àrea, i unes mínimes d'entre 1 i 2ºC. Com és normal, en els indrets arrecerats del vent de l'interior de la comarca, les mínimes seran àmpliament negatives.

Mapa d'isotermes a 850hPa previst per dilluns a les set del matí. Veiem temperatures de -1/-2ºC a sobre nostre (a 1400 metres). Tenint en compte que a 500hPa hi hauran uns -27ºC, això indica una cota de neu de 600 metres.

Mapa de vent en superfície previst per dilluns a les set de la tarda. Veiem una nova tramuntanada.

Mapa de temperatures a 850hPa previst per dimarts a les set del matí. Es preveu una entrada d'aire fred molt forta, amb isotermes de -10ºC a 1400 metres d'altura. El proper dimarts serà un dia gèlid, possiblement el més fred dels darrers anys.

Dades meteorològiques d'ahir dissabte 14 de gener del 2017 a Palamós., temperatura màxima 10,2ºC, mínima 5,1ºC. Temps assolellat, però a primeres hores del matí s'observaren entre 4/8 i 5/8 Ci, Cs, Ac i As, juntament amb 2/8 Cu i Sc., cel ras la resta del dia, amb alguns núvols baixos sobre el mar i cap a ponent, amb entre 1/8 o 2/8 Sc.
Vent: fins les 08:00h hi va haver vent del N, NNO, NO i ONO, a 10/15 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del N, NNO, NO i ONO, a 20/25 km/h de mitjana., a partir de les 13:30h vent del NNO, NO i ONO, a 25/30 km/h de mitjana., a partir de les 15:00h vent del NNO, NO i ONO, a 20/25 km/h de mitjana., a partir de les 18:00h vent del NNO, NO i ONO, a 15/20 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 63 km/h NNO.
Estat de la mar amb mar arrissada o un xic de marejol, amb nombrosos blancalls a poca distància., mar endins hi havia maregassa o un xic de mar brava (onatge sig. de 3,16 metres a les 07:00h davant del cap de Begur, de 3,16 metres a les 12:00h i de 4,34 metres a les 17:00h)., alçada màxima de l'onatge 8,98 metres a les 17:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1021hPa, mínima 1019hPa. Humitat relativa màxima 54%, mínima 28%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Cel serè i mar arrissada ahir dissabte 14 de gener a les cinc de la tarda. Font: càmera web del Club Nàutic Costa Brava (Palamós) 

Pel que fa a les temperatures màximes que van tenir lloc ahir dissabte 14 de gener al Baix Empordà, es pot observar com els valors van baixar una mica a totes les poblacions, respecte el dia anterior.
Per exemple, a Monells la màxima va baixar 1,6ºC respecte el dia abans, a Torroella de Montgrí també va descendir 1,6ºC i a Castell d'Aro baixà 0,7ºC.
A Palamós la màxima va baixar 1,8ºC.
En aquest sentit, els 12,0ºC de Castell d'Aro van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 8,8ºC de Calonge-Mas Pallí van ser la màxima més baixa.

Així mateix, si ens fixem en les temperatures mínimes, es veu com aquestes van baixar de forma més important a tot arreu, amb gelades febles o moderades cap a l'interior, on possiblement hi hagi hagut alguna gelada negre degut a la manca d'humitat.
Per exemple, a Torroella de Montgrí la mínima fou 6,5ºC més baixa que la del dia anterior, a Castell d'Aro baixà 6,0ºC i a Monells va descendir 1,2ºC. A Palamós la mínima va baixar 1,1ºC respecte el divendres.
Els -3,2ºC de Monells van ser la mínima més baixa del dia, per contra, els 5,1ºC de Palamós es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dissabte 14 de gener al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 12,0ºC (-1,7ºC)., La Bisbal d'Empordà 10,4ºC (-2,4ºC)., La Tallada d'Empordà 9,5ºC (-3,0ºC)., Monells 9,5ºC (-3,2ºC)., Torroella de Montgrí 9,2ºC (-1,7ºC).

Cel serè, amb algun núvol baix cap a l'horitzó de ponent, ahir dissabte 14 de gener a les 15:02h. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge)