Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 19 de gener del 2017

Dimecres 18 de gener: augment dels núvols, el vent afluixa i retorn de les gelades

Núvols mitgencs enterbolint l'accó solar ahir dimecres 18 de gener al migdia.

Ahir dimecres 18 de gener, tal com es preveia, vàrem tenir un altre dia molt fred, amb unes temperatures màximes que es van quedar clarament per sota de la mitjana climàtica del mes de gener.
En aquest sentit, a Palamós es va registrar una temperatura màxima de tan sols 7,4ºC, quan la mitjana climàtica de les temperatures màximes del mes de gener és de 12,8ºC.
L'aire fred i sec va estar condicionat per la presència d'isotermes de -3,6ºC a 850hPa, segons dades del radiosondatge de Barcelona de les dotze del migdia, no obstant això, la disminució de la força del vent va impedir que la temperatura de sensació fos tan baixa com la del dia abans.

D'altre banda, encara que el vent va perdre molta força durant el dia, la matinada encara va ser prou ventilada, amb vent de component nord que bufava entre els 15 o 20 km/h de mitjana, ratxa màxima 42 km/h. Aquest fet, unit a l'arribada de núvols prims, va fer que la mínima fos positiva a la nostre vila, amb un valor de 1,7ºC en el centre del nucli antic.
La disminució de la força del vent, va ser suficient per fer baixar el mercuri amb escreix en els llocs més arrecerats de l'interior de la comarca o un xic separats de la línia costanera, registrant-se gelades generals. La mínima més gèlida es va assolir a Monells, amb -5,4ºC.

Mapa sinòptic previst per demà divendres a les 19:00h. Veiem com les isòbares tindran un llarg recorregut per sobre el mar, amb la qual cosa el vent portarà la humitat necessària per fer crèixer els núvols.

L'altre novetat de la jornada d'ahir va ser l'arribada de nombrosos núvols mitgencs, formats en la seva majoria per altostrats i altocumuls que deixaren resol durant forces estones.
Aquests núvols prims provenien de les bandes exteriors de la pertorbació que afecta l'area d'Itàlia, a més, sembla que la nuvolositat ha d'anar en augment i fer-se més gruixuda en les properes jornades.
Tal com s'intuïa en els models atmosfèrics des de fa dies, l'anticicló europeu es voldrà posicionar de forma allargassada d'est o oest, amb la qual cosa ens farà incidir un flux de vent humit de component est i est-nord-est. Aquest aport d'humitat, unit a l'aire fred imperant a les capes baixes i mitjanes de la troposfera, farà crèixer núvols que acabaran deixant pluja en les properes hores.
Es preveu que la nuvolositat de tipus baix pugui començar a descarregar pluja o plugim a partir d'avui a la nit o matinada de divendres. La pluja o plugim pot continuar durant tot el divendres i possiblement durant el cap de setmana (sobretot el diumenge), amb algunes llargues pauses.
L'augment dels núvols farà que les temperatures mínimes es recuperin de forma dràstica i també pujaran les màximes fins a superar lleugerament els 10ºC., no obstant això, la presència d'isotermes de -2/-3ºC a 850hPa i de -28ºC a 500hPa, pot fer que nevi un xic a les muntanyes i/o poblacions gironines situades per sobre dels 500 metres, a partir d'avui al vespre i durant el matí del divendres, però amb el pas de les hores la cota de neu anirà pujant fins als 800 o 900 metres.

Mapa de precipitació acumulada en sis hores per demà divendres a les quatre de la tarda. Veiem com poden caure entre 4 i 8 mm.

Mar de fons i cel blanquinós a causa dels núvols mitgencs, ahir dimecres 18 de gener al migdia.

Dades meteorològiques d'ahir dimecres 18 de gener del 2017 a Palamós., temperatura màxima 7,4ºC, mínima 1,7ºC. Estat del cel: a primera hora del dia resol, amb abundants núvols mitgencs i alguns de baixos, amb 6/8 Ac, As i Sc., al matí domini del sol amb entre 2/8 i 4/8 As, Ac i Sc., a partir del migdia nou augment nuvolós, amb 6/8 Ac, As i Sc, resol., a la tarda hi hagué sol o resol, amb entre 3/8 i 6/8 As, Ac i Sc.
Vent: fins les 06:00h hi va haver vent del N, NNO i NO, a 15/20 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del N, NNO i NNE, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 12:00h vent de component N, NNO i NNE, a 10/15 km/h de mitjana., a partir de les 17:30h vent del N, NNO i NO, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 21:00h vent del NO i NNO a 5 km/h de mitjana, amb estones de calma, però poc abans de la mitjanit el vent va tornar a pujar d'intensitat fins a 10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 42 km/h NNO (registrats de matinada).
Estat de la mar amb maror, mar de fons del ENE (ones d'un metre d'alçada)., mar endins hi havia maregassa (onatge sig. de 3,63 metres a les 07:00h davant del cap de Begur, de 3,4 metres a les 12:00h i de 2,7 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 7,66 metres a la 01:00h (davant del cap de Begur).
Pressió atmosfèrica màxima 1022hPa, mínima 1018hPa. Humitat relativa màxima 67%, mínima 40%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Mar de fons i cel blanquinós a causa dels núvols mitgencs, ahir dimecres 18 de gener al migdia.

En un altre ordre de coses, si comparem les temperatures màximes que van esdevenir ahir dimecres 18 de gener al Baix Empordà, amb les registrades el dimarts, s'observa com aquestes van pujar de forma més o menys destacable a tot arreu.
Per exemple, a Castell d'Aro la màxima va ser 3,0ºC més elevada, a La Bisbal d'Empordà ascendí 2,5ºC i a La Tallada d'Empordà pujà 1,9ºC.
A Palamós la màxima va ascendir 2,0ºC.
En aquest sentit, els 9,7ºC de Castell d'Aro van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 6,5ºC de Calonge-Mas Pallí van ser la màxima més baixa.

Si ens fixem en les temperatures mínimes, s'aprecia com els registres van baixar amb més o menys intensitat a totes les estacions meteorològiques, gràcies a la disminució de la força del vent.
En aquest sentit, a Monells la mínima va baixar 6,5ºC respecte el dia anterior, a La Bisbal d'Empordà va descendir 5,2ºC i a Castell d'Aro baixà 4,3ºC.
A Palamós la mínima descendí 0,5ºC respecte el dimarts.
Els -5,4ºC que hi van haver a Monells foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 1,7ºC de Palamós foren la mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dimecres 18 de gener al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 9,7ºC (-2,5ºC)., La Bisbal d'Empordà 8,2ºC (-3,8ºC)., Torroella de Montgrí 8,0ºC (-2,0ºC)., La Tallada d'Empordà 7,5ºC (-3,5ºC)., Monells 7,4ºC (-5,4ºC).