Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 30 de gener del 2017

Diumenge 29 de gener: imatges que ens apropen a la primavera, però amb garbí fred i humit arran de mar

Ametller florit observat ahir diumenge 29 de gener.

Ahir diumenge 29 de gener, vàrem tenir un primer tast del temps que tindrem en les properes jornades.
L'establiment de centres de baixa pressió al nord del continent i una àmplia dorsal anticiclònica al sud, a restablert la circulació general atmosfèrica que va d'oest a est, situació coneguda com a zonal.
Aquest fet provocarà que vagin arribant diferents sistemes frontals cap a l'oest de la península Ibèrica provinents de l'Atlàntic., no obstant això, a Palamós només ens arribaran les escurrialles en forma de núvols alts i mitjans, dins un context dominat pel sol, encara que el dijous vinent podrien arribar alguns núvols una mica més gruixuts i deixar-nos quatre gotes.
L'altre factor destacat de l'arribada d'aquest fronts a l'oest de la península, serà el protagonisme que prendrà el vent de garbí, el qual ahir diumenge ja va mantenir un ambient fred i desagradable arran de mar, amb una màxima de només 12,7ºC a Palamós.
Com sol ser habitual en aquesta època de l'any i a la primavera, el vent de garbí arriba molt fresc i humit a la nostre vila, desprès de creuar les aigües fredes de la badia. En aquest sentit, actualment l'aigua superficial del mar es troba al voltant dels 13ºC.
El vent de component sud i sud-oest, anirà bufant amb més o menys força durant tota la setmana, a més, també arribaran isotermes de 8 o 9ºC a 850hPa, entre dimarts i dimecres.
L'arribada d'aquesta massa d'aire càlid subtropical, el temps assolellat i el fet que el vent de garbí sol entrar reescalfat cap a l'interior de la nostre comarca, no seria d'estranyar que es registressin 20ºC a poca distància del mar, tot i que arran de costa el vent serà més fresc i el termòmetre quedarà frenat.

Camp florit de ravenisses observat ahir diumenge 29 de gener, amb sol i núvols alts. Foto mostrada a la web de Ràdio Palamós

D'altre banda, la mica de fred que ha fet les darreres setmanes (recordem que a Palamós el termòmetre no s'ha ni acostat als zero graus), així com l'hivern suau que caracteritza el nostre clima (i cada cop ho serà més amb el canvi climàtic), permet observar moltes plantes florides, com per exemple el bonic camp de ravenisses que podeu veure a la foto superior.
Pel que fa als ametllers, com és normal, algun exemplar aïllat ja va començar a florir fa tres setmanes, i de forma més general ho estan començant a fer en aquests moments.

Ametller florit observat ahir diumenge 29 de gener.

Més dades meteorològiques d'ahir diumenge 29 de gener del 2017 a Palamós., temperatura màxima 12,7ºC, mínima 7,5ºC. Estat del cel dominat pel sol., al matí s'observaren 4/8 o 5/8 Ci, Cs i esteles d'avions, juntament amb 1/8 o 2/8 Sc., al migdia crescuda de 2/8 Cu i Sc, i aparició de 4/8 Ci, Cs i esteles d'avions., a la tarda augment dels núvols alts, amb 4/8 o 6/8 Ci, Cs i esteles d'avions, aparició d'un tènue parheli.
Vent: fins les 07:00h hi hagué vent en calma., a partir de llavors vent del ONO, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de les 10:30h vent del SO, SSO i SO, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 12:00h vent del S, SSO i SO, a 15/20 km/h de mitjana., a partir de les 17:30h vent del S, SSO i SO, a 15 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 35 km/h SSO.
Estat de la mar amb maror, mar de fons del E i mar de vent del SSO (ones de 0,5 metres)., mar endins hi havia maror o forta maror (onatge sig. de 1,29 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,82 metres a les 12:00h, de 0,82 metres a les 17:00h i de 1,52 metres a les 21:00h)., alçada màxima de l'onatge 3,13 metres a les 00:00h (davant del cap  de Begur).
Pressió atmosfèrica màxima 1025hPa, mínima 1022hPa. Humitat relativa màxima 86%, mínima 68%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Mar de fons i núvols prims ahir diumenge a La Fosca.

En un altre ordre de coses, si comparem les temperatures màximes que van tenir lloc ahir diumenge 29 de gener al Baix Empordà, amb les del dia anterior, es veu com aquestes van pujar més de 3ºC cap a l'interior, però a la costa quedaren més frenades.
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la màxima va pujar 3,7ºC, a La Tallada d'Empordà pujà 3,6ºC i a Monells va ascendir 3,3ºC.
A Palamós la màxima només va ser 0,9ºC més alta.
En aquest sentit, els 15,7ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 12,7ºC de Palamós van ser la màxima més baixa.

Pel que fa a les temperatures mínimes, s'aprecia com els registres van baixar amb més o menys intensitat a tot arreu, respecte el dissabte, degut al cel estrellat i al vent en calma, a més, a la major part d'indrets els valors finals van esdevenir a darreres hores del dia.
En aquest sentit, a Monells la mínima va baixar 3,6ºC, a La Tallada d'Empordà descendí 3,8ºC i a Castell d'Aro baixà 4,7ºC.
A Palamós la màxima va ser 1,9ºC més baixa.
Els 2,9ºC que hi van haver a Monells foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 8,0ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir diumenge 29 de gener al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Tallada d'Empordà 14,9ºC (3,4ºC)., Castell d'Aro 14,8ºC (3,3ºC)., La Bisbal d'Empordà 14,7ºC (4,0ºC)., Torroella de Montgrí 14,6ºC (4,8ºC)., Monells 14,2ºC (2,9ºC).

Ametller florit i cel blau ahir diumenge 29 de gener.

Ramat d'ovelles pasturant a la Pineda d'en Gori ahir diumenge 29 de gener.

Camp florit de ravenisses observat ahir diumenge 29 de gener.