Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 27 de gener del 2017

25 i 26 de gener: mar plàcida i més fred per un dia, a l'espera d'una nova pertorbació

El passat dimecres 25 de gener la mar es va presentar molt més calmada que dies enrera, però l'ambient va ser notablement fred degut a l'entrada d'isotermes de -2,3ºC a 850hPa, segons dades del radiosondatge de Barcelona de les dotze del migdia, i a la presència de núvols baixos. Foto captada a cala Margarida.

Dades meteorològiques del passat dimecres 25 de gener del 2017 a Palamós., temperatura màxima 8,0ºC, mínima 4,1ºC. Estat del cel dominat pels núvols., al matí s'observaren entre 6/8 i 8/8 Cu, Sc i St, amb una lleu i esporàdica precipitació en forma de plugim a estones. També van caure petits granets de gel d'un mil·límetre de diàmetre (aquests petits granets de gel s'anomenen calamarsó, granissó o granissol)., al migdia aparició d'alguna escletxa de sol, amb 6/8 o 7/8 Cu, Sc i St, virga., a la tarda es van mantenir els núvols, amb entre 6/8 i 8/8 Cu, Sc i St. Precipitació ip, però a Les Olives van caure 2,4 mm, 0,5 mm a Bellcaire d'Empordà i 0,4 mm a Verges.
Vent: fins les 12:00h hi va haver vent del N, NNO i NO, a 10/15 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del N, NNO i NNE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 16:00h vent de component N, NNO i NO, a 5/10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 37 km/h N.
Estat de la mar amb mar arrissada o un xic de marejol, mar de fons del NE, però a poca distància de la costa es veien molts blancalls., mar endins hi havia de maregassa a forta maror (onatge sig. de 2,7 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 2,23 metres a les 12:00h i de 1,17 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 5,55 metres a les 07:00h (davant del cap de Begur).
Pressió atmosfèrica màxima 1021hPa, mínima 1019hPa. Humitat relativa màxima 82%, mínima 58%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Cel gris sobre Palamós i la mar molt tranquil·la el passat dimecres 25 de gener al migdia. Foto captada des de cap Gros.

En un altre ordre de coses, si comparem les temperatures màximes que van esdevenir el passat dimecres 25 de gener al Baix Empordà, amb les registrades el dimarts, s'observa com aquestes van baixar de forma important a tot arreu pels factors esmentats anteriorment.
Per exemple, a Monells la màxima va ser 9,3ºC més baixa, a La Tallada d'Empordà descendí 8,8ºC i a Castell d'Aro baixà 8,3ºC.
A Palamós la màxima va descendir 5,7ºC.
En aquest sentit, els 8,3ºC de La Bisbal d'Empordà van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 6,4ºC de Monells van ser la màxima més baixa.

Si ens fixem en les temperatures mínimes, s'observa com els registres van descendir amb més o menys intensitat a totes les poblacions.
En aquest sentit, a Torroella de Montgrí la mínima va baixar 4,3ºC respecte el dia anterior, a Castell d'Aro baixà 1,3ºC i a Monells descendí 1,0ºC.
A Palamós la mínima va baixar 3,8ºC respecte el dimarts.
Els -0,1ºC que hi van haver a Monells foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 4,1ºC de Palamós foren la mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dimecres 25 de gener al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 8,3ºC (0,6ºC)., Torroella de Montgrí 8,0ºC (1,8ºC)., Castell d'Aro 7,4ºC (1,8ºC)., La Tallada d'Empordà 7,2ºC (1,1ºC)., Monells 6,4ºC (-0,1ºC).

Cel gris i la mar molt tranquil·la el passat dimecres 25 de gener al migdia.

Cirrostratus undulatus apareguts ahir dijous 26 de gener al vespre. Aquests núvols assenyalaven un nou canvi de temps previst per avui divendres.

Dades meteorològiques d'ahir dijous 26 de gener del 2017 a Palamós., temperatura màxima 11,4ºC, mínima 3,5ºC. Estat del cel: a primeres hores del matí cel ennuvolat, amb 8/8 Cu, Sc i St, caiguda de plugims., al llarg del matí obertura de grans clarianes, fins a deixar-nos un migdia amb sol i entre 2/8 i 4/8 Cu, Sc i St., tarda assolellada amb 1/8 o 2/8 Sc, però amb el pas de les hores arribada d'abundants núvols alts, amb entre 3/8 i 6/8 Ci, Cs, Cc i esteles d'avions, alguns undulatus. Precipitació 0,2 mm en el centre del nucli antic. A la resta del Baix Empordà trobem 0,8 mm a Monells, 0,7 mm a La Bisbal d'Empordà o 0,5 mm a Calonge, entre d'altres registres iguals o més baixos. 
Vent: fins les 13:00h hi va haver vent del ONO, NO i NNO, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del S i SSO, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de les 19:00h vent del ONO, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de les 23:00h vent en calma. Ratxa màxima de vent 18 km/h ONO.
Estat de la mar amb mar arrissada., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,7 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,82 metres a les 12:00h i de 0,82 metres a les 18:00h., alçada màxima de l'onatge 1,41 metres a les 18:00h i a les 21:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1020hPa, mínima 1017hPa. Humitat relativa màxima 91%, mínima 73%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Cel cobert de núvols baixos ahir dijous 26 de gener a les 09:19h. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge) 

D'altre banda, si analitzem les temperatures màximes que van tenir lloc ahir dijous 26 de gener al Baix Empordà, es constata com els registres van ascendir de forma clara a totes les estacions meteorològiques, respecte el dia anterior, degut a la presència del sol a migdia i a l'entrada d'isotermes de -1,3ºC a 850hPa.
Per exemple, a Castell d'Aro la màxima va pujar 6,0ºC respecte el dimecres, a Monells ascendí 5,1ºC i a La Bisbal d'Empordà pujà 4,1ºC. A Palamós la màxima va pujar 3,4ºC respecte el dia  abans.
En aquest sentit, els 13,4ºC de Castell d'Aro van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 10,8ºC de Calonge-Mas Pallí van ser la màxima més baixa.

En relació a les temperatures mínimes, veiem com els registres van baixar lleugerament a totes les poblacions, degut a la manca de vent i a l'entrada d'aire fred.
En aquest sentit, a Torroella de Montgrí la mínima va baixar 1,2ºC respecte el dimecres, a La Tallada d'Empordà descendí 0,6ºC i a Monells baixà 0,3ºC.
A Palamós la mínima va baixar 0,6ºC.
Els -0,4ºC que hi van haver a Monells es quedaren com a mínima més baixa, per contra, els 3,6ºC de Calonge-Mas Pallí foren la mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dijous 26 de gener al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 13,4ºC (1,2ºC)., La Bisbal d'Empordà 12,4ºC (0,3ºC)., Monells 11,5ºC (-0,4ºC)., Torroella de Montgrí 11,1ºC (0,6ºC)., La Tallada d'Empordà 11,0ºC (0,5ºC).,

Mapa de superfície amb fronts previst per aquest divendres a les 19:00h. S'observa l'arribada d'una pertorbació que quedarà aïllada de la circulació general atmosfèrica.

La tranquil·litat atmosfèrica de les darreres jornades s'acabarà de forma sobtada durant avui divendres.
L'ondulació pronunciada que ha experimentat el corrent en jet en les darreres hores, permetrà que avui divendres es formi una activa pertorbació o BFA. Aquesta borrasca, quan arribi al Mediterrani, es pot reforçar més i ens afectarà de forma directa.
Les seves conseqüències ens han de deixar una situació de pluja abundant, gràcies a l'aport d'humitat que donarà el flux de component sud-est.
A Palamós, la pluja ens ha d'afectar de forma moderada en les properes hores i fins demà al migdia (amb algunes pauses). L'acumulació de precipitació al final d'aquest breu episodi podria arribar als 10 o 20 mm a la nostre zona.

Tot i l'arribada d'aquesta pertorbació, les temperatures tendiran a ser més altes que ahir degut a l'entrada d'una massa d'aire més temperat (sobretot les mínimes), amb isotermes de 3ºC a 850hPa, però un dels canvis més destacats s'ha produir en l'estat de la mar.
Després d'uns dies amb la mar molt més tranquil·la, amb el pas de les hores veurem que cada cop hi haurà més mar de fons del SE en el nostre sector costaner, fins que aquesta tarda quedi maregassa (ones de 2,5 metres).
La mala mar, amb forta maror o maregassa, es mantindrà demà dissabte, amb mar de fons del E, però hi haurà una tendència a millorar de cares a demà diumenge, tot i que quedarà maror.

Mapa de pressió en superfície previst per demà a les sis del matí. Es veu com la pertorbació queda centrada a sobre Mallorca. 

Mapa d'onatge significant previst per avui divendres a les 19:00h. Veiem forta maror o maregassa. 

Mapa de precipitació acumulada fins dissabte a les nou del matí.