Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 24 d’abril del 2017

22 i 23 d'abril: una Diada de Sant Jordi amb molta bonança, però precedida per una garbinada

Temps assolellat i núvols alts ahir diumenge 23 d'abril a la platja de Castell. Veiem gent gaudint d'aquest indret meravellós. Foto mostrada a la web de Ràdio Palamós.

Tal com podeu veure a la foto superior, la Diada de Sant Jordi ens va deixar un dia radiant.
Ahir diumenge 23 d'abril, a part de comprar roses i llibres, la gent també va poder gaudir d'un dia esplèndid, gràcies al domini anticiclònic i al fet que el vent de garbí va brillar per la seva absència, sobretot al matí, encara que a la tarda va aparèixer de forma tímida. No obstant això, a les nou del vespre el vent del SSO es va reforçar una mica.
Aquesta manca de vent de llebeig o garbí, va fer que l'ambient fos més agradable que dies enrera a la línia costanera, la qual cosa va ser aprofitada per un nombrós públic que es va apropar a la platja de Castell, però per sort sense la massificació i el caos patits durant els dies centrals de la Setmana Santa.
La manca de vent de mar i el temps assolellat, van fer que a la nostre vila la temperatura màxima arribés fins a 18,6ºC a La Fosca, a més, a l'interior del Baix Empordà es van tornar a superar els 22ºC.

Temps assolellat i núvols alts ahir diumenge 23 d'abril a la platja de Castell, amb gent parant el sol. Foto mostrada a l'Informatiu de TVE Catalunya.

Aquesta bonança experimentada en les darreres hores, es pot veure estroncada a partir d'avui dilluns a la tarda. Malgrat el temps assolellat, a Palamós es preveu que el vent de garbí sigui el protagonista de la tarda, assolint una velocitat d'entre 10 i 12 nusos, amb ratxes de 14 a 16 nusos, la qual cosa deixarà un ambient fresc i desagradable.
Demà dimarts, com que s'acostarà una pertorbació, el vent de garbí es pot reforçar fins a 13 o 17 nusos, amb ratxes de 24 o 25 nusos.
A partir de dimarts al vespre i fins dimecres al matí, la pertorbació pot deixar-nos alguns ruixats o plugims. Després de les possibles pluges, entrarà vent fred de tramuntana a 15 o 16 nusos, amb ratxes de 26 nusos.
La tramuntana freda i persistent seguirà durant el dijous, deixant-nos un ambient altre cop hivernal. A partir del divendres el termòmetre es tornaria a recuperar.

Temps assolellat ahir diumenge 23 d'abril a la platja de Castell.

Dades meteorològiques d'ahir diumenge 23 d'abril del 2017 a Palamós., temperatura màxima 18,0ºC, mínima 9,7ºC. Estat del cel: al matí temps assolellat, amb algun núvol alt decoratiu, amb entre 1/8 i 3/8 Ci, Cs i esteles d'avions., a la tarda els núvols alts van augmentar molt amb el pas de les hores, fins a deixar-nos entre 5/8 i 6/8 Ci, Cs i esteles d'avions.
Vent: fins les 03:30h hi va haver vent del SO i SSO, a 10 km/h de mitjana., a partir de llavors vent de direcció N i NO, a 2/5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de les 09:00h vent del NNE, ENE, NE i E, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 15:00h vent del S i SSO, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 18:00h vent del S i SSO, a 10/15 km/h de mitjana., a partir de les 21:00h vent del S i SSO, a 15 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 31 km/h S.
Estat de la mar amb marejol., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,7 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,59 metres a les 12:00h i de 0,59 metres a les 18:00h).
Pressió atmosfèrica màxima 1019hPa, mínima 1016hPa. Humitat relativa màxima 89%, mínima 50%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Temps assolellat i núvols alts ahir diumenge 23 d'abril a la platja de Castell.

En relació a les temperatures màximes que van tenir lloc ahir diumenge 23 d'abril al Baix Empordà, es pot constatar com els valors van tenir comportaments diferents depenent de l'indret.
Per exemple, a Castell d'Aro i a Torroella de Montgrí la màxima va pujar 1,4ºC respecte el dissabte, a La Bisbal d'Empordà no va canviar i a La Tallada d'Empordà baixà 0,2ºC.
A Palamós la màxima va ser 2,5ºC més alta.
En aquest sentit, els 23,7ºC de Les Olives foren la màxima més alta del dia, en canvi, els 18,0ºC de Palamós van ser la màxima més baixa.

Si observem les temperatures mínimes, s'observa com els valors van pujar lleugerament en relació al dia abans.
A Torroella de Montgrí la mínima va pujar 2,0ºC respecte el dissabte, a La Tallada d'Empordà ascendí 2,1ºC i a Castell d'Aro pujà 1,5ºC.
A Palamós hi trobem l'excepció, ja que la mínima va baixar 1,1ºC.
Els 3,6ºC que hi van haver a Monells es quedaren com a mínima més baixa de la jornada, per contra, els 10,2ºC de Sant Feliu de Guíxols foren la mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir diumenge 23 d'abril al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 22,6ºC (3,6ºC)., La Bisbal d'Empordà 22,5ºC (4,9ºC)., Torroella de Montgrí 22,1ºC (5,1ºC)., La Tallada d'Empordà 22,0ºC (5,0ºC)., Castell d'Aro 19,6ºC (6,0ºC).

Temps assolellat i núvols alts ahir diumenge 23 d'abril a la platja de Castell.

Onades aixecades per la garbinada del passat dissabte 22 d'abril a la tarda. Font: càmera web del Club Nàutic Costa Brava (Palamós).

Per acabar el resum meteorològic del cap de setmana, només em falta comentar que el passat dissabte 22 d'abril, entre el pas d'un sistema frontal pel nord de França i la presència d'un anticicló al Mediterrani Occidental, es va generar un important flux de vent del sud-oest.
Com que el vent de llebeig va estar bufant durant la nit/matinada de divendres a dissabte, unit a l'entrada d'isotermes de 5,4ºC a 850hPa (segons el radiosondatge de Barcelona de la una de la matinada), les temperatures mínimes van experimentar una recuperació molt important, amb la qual cosa el risc de gelades va desaparèixer del tot. En aquest sentit, els 2,9ºC assolits a La Tallada d'Empordà van ser la mínima més baixa del Baix Empordà.
El vent de llebeig, després d'una petita pausa a primeres hores del matí, es va mantenir i es va reforçar notablement a partir del migdia/primeres hores de la tarda, assolint una ratxa màxima de 52 km/h a Palamós.
Com sol ser habitual, la badia palamosina s'omplí de practicants de kitesurf, i el vent de mar s'encarregà de deixar-nos un ambient fresc i desagradable al front marítim de la nostre vila, a més, la temperatura màxima va ser 0,4ºC més baixa que la del divendres. Contràriament, el vent de llebeig va entrar reescalfat cap a l'interior del Baix Empordà, i hi va deixar unes temperatures màximes que superaren els 22ºC.

Mapa de superfície amb fronts del passat dissabte 22 d'abril a les 14:00h. Veiem com entre el sistema frontal que s'acostava pel nord de França i l'anticicló del Mediterrani Occidental s'estableix un marcat flux de component SO. 

Més dades meteorològiques del passat dissabte 22 d'abril del 2017 a Palamós., temperatura màxima 15,5ºC mínima 10,8ºC. Cel ras.
Vent: fins les 07:00h hi va haver vent del SO i OSO, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de llavors vent en calma., a partir de les 09:00h vent del S, SSO i SO, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 11:00h vent del S, SSO i SO, a 15/20 km/h de mitjana., a partir de les 15:00h vent del S, SSO i SO, a 25 km/h de mitjana., a partir de les 20:00h vent del S, SSO i SO, a 15/20 km/h de mitjana., a partir de les 22:00h vent del S, SSO i SO, a 10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 52 km/h SO.
Estat de la mar amb marejol a primeres hores del matí i maror la resta del dia, molts blancalls., mar endins hi havia de maror a forta maror (onatge sig. de 0,94 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,94 metres a les 12:00h, de 1,29 metres a les 18:00h i de 1,41 metres a les 22:00h)., alçada màxima de l'onatge 2,42 metres a les 21:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1027hPa, mínima 1018hPa. Humitat relativa màxima 79%, mínima 64%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Posta de sol amb cel serè el passat dissabte 22 d'abril. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge).

Pel que fa a les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dissabte 22 d'abril al Baix Empordà, es veu com aquestes van pujar de forma destacada a totes les estacions meteorològiques situades a l'interior.
En aquest sentit, a Monells la màxima va pujar 4,2ºC respecte el divendres, a La Bisbal d'Empordà pujà 4,1ºC i a Castell d'Aro va ascendir 0,9ºC.
A Palamós hi trobem l'excepció, ja que la màxima va baixar 0,4ºC respecte el dia abans.
En aquest sentit, els 23,1ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 15,5ºC de Palamós van ser la màxima més baixa.

Així mateix, les temperatures mínimes van pujar amb força a tots els llocs.
Per exemple, a Monells la mínima va pujar 5,6ºC respecte el dia anterior, a La Bisbal d'Empordà va ascendir 4,5ºC i a Torroella de Montgrí pujà 3,4ºC.
A Palamós la mínima va pujar 5,6ºC respecte el dia abans.
Els 2,9ºC que hi van haver a Monells foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 12,2ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dissabte 22 d'abril al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 22,7ºC (3,2ºC)., La Bisbal d'Empordà 22,5ºC (4,1ºC)., La Tallada d'Empordà 22,2ºC (2,9ºC)., Torroella de Montgrí 20,7ºC (3,1ºC)., Castell d'Aro 18,2ºC (4,5ºC).