Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 20 de setembre del 2017

17 de setembre: mínima de 9,7 ºC a La Fosca, garbinada de tarda i curiosos remolins de fulles

La garbinada que hi va haver la tarda del passat diumenge 17 de setembre va anar molt bé per a practicar windsurf i kitesurf, a més, la badia de Palamós es va vestir amb nombrosos blancalls.

El passat diumenge 17 de setembre, per segona jornada consecutiva es va produir un fort descens de la temperatura mínima, degut al cel estrellat, a l'absència de vent i a l'estancament de l'aire fred que entrà els dies anteriors. A Palamós es va registrar una mínima de només 10,4 ºC al centre del barri vell i 9,7ºC a La Fosca, uns valors molt baixos per aquesta època de l'any.
A l'interior de la comarca, com és normal, la temperatura mínima encara va ser més freda, amb 7,6 ºC a Monells o 8,2 ºC a La Bisbal d'Empordà.

La fred de primeres hores del matí va deixar pas a un temps assolellat i plàcid, però la situació meteorològica no fou tan plàcida durant la tarda. Degut a l'apropament d'un altre sistema frontal (en aquest cas molt menys actiu que el del divendres), el vent de garbí o llebeig es va reforçar de forma sobtada i amb molta força, assolint una velocitat mitjana de 25/30 km/h a partir de les 14:30h, ratxa màxima 53 km/h. La garbinada va aixecar tràngol a la badia palamosina, la qual es va omplir amb nombrosos blancalls. Aquesta ventada també va ser aprofitada per alguns practicants de windsurf i kitesurf.

Mapa de superfície amb fronts del passat diumenge 17 de setembre a les 14:00h. Veiem com s'acostava un front fred, la qual cosa va tornar a generar una garbinada. Aquest front va deixar algun ruixat a la nostre vila durant el migdia i la tarda del dilluns, amb un total de 3,6 mm al centre del barri vell de Palamós i 3,8 mm a La Fosca.

Cop de mar a l'espigó de la platja Gran el passat diumenge 17 de setembre a la tarda.


Remolí de fulles i papers observat el passat diumenge 17 de setembre a la tarda.

El vent de garbí també va deixar-nos algunes imatges curioses, però relativament habituals quan el vent bufa fort, sobretot en situacions de tramuntana o garbí.
En alguns punts dels carrers paral·lels al Passeig del Mar, la interacció entre les fortes ratxes de vent i els edificis, crearen petits vòrtexs en superfície.
El flux giratori deixava autèntics remolins de fulles i papers que giraven com si d'una dansa es tractés.
Aquest curiós i màgic moviment de les fulles seques, inspirà un poema d'Àngel Guimerà anomenat "Les Fulles Seques".
Enric Morera va musicar aquest poema com a sardana, i es va fer molt popular.

"LES FULLES SEQUES" 

Les fulles seques fan sardana
d’ací d’allà saltironant,
i dintre el bosc la tramuntana
sembla la cobla al lluny sonant.

I quin seguit de fulles roges
que enjogassades porta el vent;
les que més corren, semblen boges,
altres se’n venen dolçament.

I quan el sol se’n va a la posta,
l’arbre que enyora el seu fullam,
poc a poquet son ombra acosta
als balladors damunt del camp.

I surt la lluna trista i sola,
fulla d’un arbre on ha viscut,
que va cercant pel cel on vola
les companyones que ha perdut.

Les fulles seques fan sardana;
mes, quan l’albada surt després,
se les endú la tramuntana
espais enlaire per mai més.

I l’arbre sec ja torna a viure,
fulles i flors arreu badant,
i cada brot, quin cants de riure,
fent nius les aus i els becs juntant!

Després la fruita, que encisera,
pengim-penjam al sol que es foc,
el préssec ros i la cirera,
la pruna clàudia i l’albercoc!

Oidà ! Quin goig! Fem les rodones,
sardanejant de dia i de nit,
les mans unint homes i dones,
els ulls clavats en l’infinit!

Àngel Guimerà



Més dades meteorològiques del passat diumenge 17 de setembre del 2017 a Palamós., temperatura màxima 22,2ºC, mínima 10,4ºC. Estat del cel: matí assolellat, amb entre 0/8 i 3/8 Ci, Cs i esteles d'avions, juntament amb 0/8 o 3/8 Sc i St., a la tada continuació del temps assolellat o resol, amb entre 3/8 o 4/8 Ci i Cs, juntament amb 4/8 o 6/8 As, i 1/8 o 2/8 Cu i Sc, posta de sol rogenca.
Vent: fins les 11:30h hi va haver vent de direcció NO, ONO i SO, a 2 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de llavors vent del S, SSE i SE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 14:30h vent de component SO, SSO i S, a 25/30 km/h de mitjana., a partir de les 18:00h vent del SO, SSO i S, a 15 km/h de mitjana., a partir de les 19:30h vent del N i NNO, a 10/15 km/h de mitjana., a partir de les 22:00h vent del N i NNO, a 5 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 53 km/h SSO.
Estat de la mar amb mar plana o arrissada al matí, i maror a la tarda, molts blancalls., mar endins hi havia de maror a forta maror (onatge sig. de 0,94 metres a les 07:00h davant del cap de Begur, de 0,59 metres a les 12:00h i de 1,29 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 2,19 metres a les 18:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1018hPa, mínima 1014hPa. Humitat relativa màxima 88%, mínima 50%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

La garbinada aixecà maror el passat diumenge 17 de setembre a la tarda.

Cel rogent observat el passat diumenge 17 de setembre a la posta de sol.

Pel que fa a les temperatures màximes assolides el passat diumenge 17 de setembre al Baix Empordà, es veu com van pujar de forma lleugera a tot arreu, degut al temps assolellat, a la tímida enretirada de l'aire fred i a l'entrada del garbí a partir de les 14:30h.
Per exemple, a Castell d'Aro la màxima va pujar 2,3ºC respecte el dia anterior, a Monells ascendí 1,6ºC i a La Bisbal d'Empordà pujà 1,2ºC.
A Palamós la temperatura màxima va ascendir 2,0ºC respecte el dia abans.
En aquest sentit, els 24,9ºC de Calonge van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 20,6ºC de Bellcaire d'Empordà van ser la màxima més baixa.

Per acabar el resum, cal destacar que la temperatura mínima va tenir comportaments diferents segons el lloc que mirem.
A La Bisbal d'Empordà la mínima va pujar 0,9ºC respecte el dissabte i a La Tallada d'Empordà pujà 0,4ºC, per contra, a Torroella de Montgrí descendí 0,3ºC i a Palamós va descendir 1,3ºC.
Els 7,6ºC que hi van haver a Monells foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 11,7ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat diumenge 17 de setembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 23,7ºC (8,8ºC)., Monells 22,9ºC (7,6ºC)., La Bisbal d'Empordà 22,6ºC (8,2ºC)., La Tallada d'Empordà 22,0ºC (8,6ºC)., Torroella de Montgrí 21,7ºC (8,3ºC).

Més fotos de la garbinada del passat diumenge 17 de setembre